Η ηθοποιός Τζένιφερ Λόρενς, παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Bread And Roses», μαζί με τη σκηνοθέτιδα Σάρχα Μάνι και την παραγωγό Τζάστιν Κιαρότσι στην πρεμιέρα της ταινίας στις Κάννες | REUTERS/Sarah Meyssonnier
Επικαιρότητα

Κάννες: Ντοκιμαντέρ της Τζένιφερ Λόρενς για τις Αφγανές

Το «Bread and Roses», συμπαραγωγής της χολιγουντιανής ηθοποιού, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία
Protagon Team

Τα κινήματα και οι αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη προσέλκυαν πάντα το ενδιαφέρον του Χόλιγουντ, κι αυτό αποδεικνύεται και στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Ενα ντοκιμαντέρ για τη ζωή τριών γυναικών που ζούσαν υπό τους Ταλιμπάν, σε συμπαραγωγή της διάσημης Τζένιφερ Λόρενς, έκανε την πρεμιέρα του στις Κάννες.

Το «Bread and Roses» (Ψωμί και Τριαντάφυλλα), που παρακολούθησαν κοινό και κριτικοί σε μια ειδική προβολή την Κυριακή, ακολουθεί τρεις Αφγανές τις πρώτες εβδομάδες της επιστροφής των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Καμπούλ, αναφέρει ρεπορτάζ της Guardian.

«Η καρδιά μου χτυπούσε τόσο γρήγορα βλέποντας αυτές τις γυναίκες να αντιστέκονται τους Ταλιμπάν», λέει η Λόρενς στο BBC. «Δεν βλέπετε αυτή την πλευρά στα ρεπορτάζ των ειδήσεων κάθε μέρα, και αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της ταινίας μας και των ιστοριών αυτών των γυναικών».

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε από την Excellent Cadaver, μια εταιρεία παραγωγής που δημιουργήθηκε από την Λόρενς και τη φίλη και παραγωγό της, Τζάστιν Κιαρότσι. «Η πρώτη κίνηση της Τζένιφερ ήταν να βρει έναν αφγανό σκηνοθέτη και να του δώσει μια πλατφόρμα», είπε η Κιαρότσι στο Hollywood Reporter.

Σε σκηνοθεσία της Σάρχα Μάνι –το ντοκιμαντέρ «A Thousand Girls Like Me» (Χίλια Κορίτσια Σαν Εμένα) της οποίας το 2018 εξέταζε την αναζήτηση για δικαιοσύνη μιας σεξουαλικά κακοποιημένης γυναίκας–, η ταινία έχει στόχο να δείξει πώς η ζωή των γυναικών άλλαξε εν μια νυκτί υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Το «Bread and Roses» ακολουθεί τρεις Αφγανές τις πρώτες εβδομάδες της επιστροφής των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021 (Excellent Cadaver)

«Αυτή η ταινία έχει ένα μήνυμα από τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, ένα απλό μήνυμα: Παρακαλώ να γίνετε η φωνή όσων είναι άφωνες υπό τη δικτατορία των Ταλιμπάν», είπε η Μάνι στην πρεμιέρα. Και πρόσθεσε: «Τώρα που οι γυναίκες δεν μπορούν πλέον να φύγουν από το σπίτι χωρίς το πέπλο, σκέφτηκα ότι πρέπει να πούμε τις ιστορίες τους».

Αν και οι εμφανιζόμενες γυναίκες δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, είναι όλες από διαφορετικές ομάδες που διαμαρτυρήθηκαν κατά των Ταλιμπάν. Σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, η Μάνι –που ζει τώρα στη Γαλλία– αναφέρει ότι τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ήταν δύσκολα και η ασφάλεια των εμπλεκομένων ήταν κορυφαία προτεραιότητά της.

«Ο τρόπος με τον οποίο έχει αλλάξει η ζωή τους υπό τους Ταλιμπάν είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για εμάς», προσθέτει. «Είναι η ζωή κάτω από καθεστώς δικτατορίας, μια σκληρή πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Η φράση «Bread And Roses» (Ψωμί και Τριαντάφυλλα) είναι ένα πολιτικό σύνθημα, καθώς και το όνομα ενός αντίστοιχου ποιήματος και τραγουδιού. Προήλθε από μια ομιλία της αμερικανίδας ακτιβίστριας για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, Ελεν Τοντ, από το 1913. Ενα αίτημα από εκείνη την ομιλία, «θέλουμε ψωμί για όλους, αλλά και τριαντάφυλλα επίσης», ενέπνευσε τον τίτλο του ομώνυμου ποιήματος του Τζέιμς Οπενχαϊμ.

Το ποίημα έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει μελοποιηθεί από τουλάχιστον τρεις συνθέτες. Η φράση συνδέεται συνήθως με την απεργία των κλωστοϋφαντουργικών εργατών στο Λόρενς της Μασαχουσέτης, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 1912, που σήμερα αναφέρεται συχνά ως «απεργία ψωμιού και τριαντάφυλλων». Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως σύνθημα από τις αμερικανίδες σουφραζέτες.