Επικαιρότητα

«Κανένας ιατρικός κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στο σχολείο»

Αντιθέτως, μπορεί να λειτουργήσει και ως μέτρο προστασίας από άλλες ιώσεις, σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου
Protagon Team

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν όμως μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζουν τα όρια της παράνοιας, παρατήρησε στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή (εδώ) ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι όλοι μας έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε με υπευθυνότητα και, αν μη τι άλλο, να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που επιτάσσουν οι ειδικοί. Οπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, που στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι τελικά και παρά την υπερπροβολή της οποίας τυγχάνουν εσχάτως οι πάσης φύσεως «ψεκασμένοι», οι πολίτες θα κατανοήσουν τη χρήση μάσκας και τη σημασία της για την προστασία ολόκληρης της κοινωνίας.

«Είναι λογικό, είναι ένα μέτρο (η χρήση μάσκας) το οποίο κάποιους φοβίζει, κάποιους ενοχλεί, κάποιους τρομάζει, άλλους παραξενεύει. Είναι μία νέα καθημερινότητα που ζούμε και χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής. Είμαι αισιόδοξη ότι τόσο η ελληνίδα μάνα όσο και ο έλληνας μαθητής θα κατανοήσει τη χρήση μάσκας για την προστασία τη δική μας και ολόκληρης της κοινωνίας. Ελπίζω ότι μέσα στο σχολείο θα έχουμε ένα ρεύμα υπέρ της μάσκας και όχι αυτά που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες», δήλωσε η κυρία Παπαευαγγέλου στην τηλεόραση του Open.

«Πάντα υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που έχουν διαφορετική άποψη. Δεν ξέρω τα κίνητρα και τους φόβους που οδηγούν κάποιους συναδέλφους μας να είναι εναντίον της μάσκας. Δεν έχω ακούσει κανέναν παιδίατρο να είναι εναντίον της χρήσης της. Ομως εγώ αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι τα επιστημονικά δεδομένα σαφώς είναι μαζί μας και δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ιατρικός για τη μάσκα», ξεκαθάρισε η καθηγήτρια, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν διάφορες πρακτικές για τη χρήση μάσκας:

«Η κάθε χώρα, ανάλογα με τη χωροταξία της, ανάλογα με την κουλτούρα της, έχει διαφορετικές πρακτικές. Υπάρχουν χώρες, όπως η Ελβετία, που έχει τη χρήση μάσκας μόνο στο Γυμνάσιο. Υπάρχουν χώρες που έχουν τη μάσκα μόνο στα διαλείμματα. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Αποφασίζουμε και με βάση την κουλτούρα του Έλληνα και τα επιστημονικά δεδομένα εκείνης της στιγμής. Σίγουρα είναι κάτι πρωτόγνωρο, το ζούμε τώρα, εξελίσσεται. Μπορεί σε ένα χρόνο από τώρα να λέμε ότι αυτό ήταν υπερβολή γιατί τα παιδιά μια χαρά θα τα έβγαζαν και χωρίς τη μάσκα. Δεν το ξέρουμε όμως και εμείς πρέπει να είμαστε υπέρ της υγείας των παιδιών και κυρίως των ενηλίκων».

«Δεν κάνουμε τίποτε εν αναμονή των αποτελεσμάτων. Απλώς είμαστε στη διαδικασία όπου θα φτιάξουμε τις ακριβείς οδηγίες για το πότε ο γονέας, ο γιατρός του παιδιού θα ανεβάσει την «κόκκινη» σημαία και θα στείλει το παιδί του για εξέταση. Από εκεί και πέρα εάν η εξέταση βγει θετική για την Covid τότε θα ληφθούν μέτρα στα σχολεία. Κάθε παιδί που θα έχει συναχάκι μένει σπίτι του και εξετάζεται από τον γιατρό. Εφόσον αυτό έχει συμπτώματα που παραπέμπουν στη νόσο Covid γίνεται το τεστ. Αν το τεστ βγει θετικό ειδοποιείται το σχολείο»,  εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ για τη διαδικασία που θα ακολουθείται αν κάποιο παιδάκι αρρωστήσει.

Στο σημείο αυτό, σημείωσε πως «η χρήση μάσκας μπορεί να λειτουργήσει και ως μέτρο προστασίας από άλλες ιώσεις».