Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη λίγο πριν διακοψει | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Κανένα ελαφρυντικό σε Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη, Παππά, Παναγιώταρο, Γερμενή, Ματθαιόπουλο

Οι ποινές μετά την απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών. Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου κατέθεσε ο Γιάννης Λαγός
Protagon Team

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στα καταδικασθέντα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, Γιάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

«Εχετε εναντίον μας προκατάληψη», φώναξε προς την έδρα ο καταδικασθείς ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να τον ρωτά με νόημα ποιους ακριβώς εκπροσωπεί (σ.σ. ο Γιάννης Λαγός υποτίθεται πως έχει διαχωρίσει τη θέση του από το «κόμμα» της Χρυσής Αυγής).

Ο Λαγός ωστόσο επέμεινε και όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, διά του συνηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη (πατέρα του βουλευτή Θάνου Πλεύρη) κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου επικαλούμενος  «καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας» και «άμεση παρέμβαση από τον πρωθυπουργό της χώρας που έχει πιέσει με άμεσο και έμμεσο τρόπο», όπως υποστήριξε.

«Είμαι στο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής, σε ένα νόμιμο κόμμα, εγκληματική οργάνωση το είπε μια παρακρατική συμμορία. Θέλω να δηλώσω σε όλους και θα το πω μέσα και με συγκεκριμένες πληροφορίες: η υπόθεση πλέον έχει πάει σε χέρια έγκριτων νομικών σε όλη την Ευρώπη οι οποίοι θα κρίνουν αν όλα αυτά που έχουν γίνει οι εντολές Σαμαρά, τα βίντεο Μπαλτάκου, τα ηχητικά είναι νόμιμα ή παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη. Θα κριθούμε όλοι μας. Δεν υπάρχει βία», ανέφερε σε δήλωσή του ο καταδικασθείς ευρωβουλευτής.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Νίκο Μίχο (για ειλικρινή μετάνοια για την πράξη του), Μιχάλη Αρβανίτη (για σύννομο βίο ως το χρόνο τέλεσης της πράξης), Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, καθώς επίσης το ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας σε νεαρούς καταδικασθέντες στην υπόθεση (Αναδιώτη, Τσακανίκα, Αγριογιαννη, Ευγενικό, Χατζηδάκη, Χρυσαφίτη, Παπαδόπουλο) και στους Δήμου – Σκάλκο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Ακολουθεί η πρόταση της εισαγγελέως για τις ποινές που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες βάσει της απόφασης του δικαστηρίου για την ενοχή τους και του πλαισίου που θέτει ο νόμος για κάθε αδίκημα.

Ποινή ισόβιας κάθειρξης αναμένεται για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, και ποινές από πέντε ως 15 χρόνια για τους επτά της ηγετικής πολιτικής ομάδας. Μικρότερες θα είναι οι ποινές για όσους έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ή για συμμετοχή ως συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα και άλλες βίαιες επιθέσεις της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Πρώτιστος στόχος της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών, πλέον, οι ποινές να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, ώστε να μην οδηγηθούν στη φυλακή.