Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζαστιν Τριντό, επιβεβαίωσε στη Βουλή της χώρας ότι «αξιόπιστες πηγές» συνδέουν πράκτορες της ινδικής κυβέρνησης με τη δολοφονία ενός ηγέτη των Σιχ επί καναδικού εδάφους.
Ο Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, ο οποίος υποστήριζε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους Σιχιστών στην επαρχία Παντζάμπ της Ινδίας, πυροβολήθηκε θανάσιμα τον περασμένο Ιούνιο μέσα στο αυτοκίνητό του από δύο μασκοφόρους εκτελεστές. Η εκτέλεση έγινε έξω από τον ναό Guru Nanak Sikh Gurdwara, στη Βρετανική Κολομβία. Ο 45χρονος Νιτζάρ, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Ινδία αλλά ζούσε στον Καναδά, ήταν επικεφαλής του ναού.
Ο Τριντό, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις πηγές των πληροφοριών του. Είπε ότι εξέφρασε τις «βαθιές ανησυχίες» του σε κορυφαίους ινδούς αξιωματούχους ασφαλείας και πληροφοριών και επίσης τις μετέφερε «προσωπικά και άμεσα» στον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, στη σύνοδο κορυφής της G20 πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post.
«Η πιθανή εμπλοκή μιας ξένης κυβέρνησης στη δολοφονία ενός καναδού πολίτη σε καναδικό έδαφος είναι μια απαράδεκτη παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας» είπε ο Τριντό. «Είναι ενάντια στους θεμελιώδεις νόμους με τους οποίους λειτουργούν οι ελεύθερες, ανοιχτές και δημοκρατικές κοινωνίες».
Το ινδικό υπουργείς Εξωτερικών απάντησε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Καναδά».
Οι ισχυρισμοί αυτοί, πάντως, έρχονται σε μια στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα στον Καναδά και την Ινδία δεν είναι στο καλύτερό τους σημείο. Καναδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσημα την περασμένη εβδομάδα ότι ακυρώνεται μια εμπορική αποστολή στο Μουμπάι και διακόπτονται όλες οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20 ο Μόντι απέφυγε επιμελώς μια διμερή συνάντηση με τον Τριντό.
Η δυσαρέσκεια της Ινδίας προς τον Καναδά προέρχεται από «ανησυχίες για αντι-ινδικές δραστηριότητες εξτρεμιστικών στοιχείων στη χώρα», σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών. «Προωθούν την απόσχιση και υποκινούν τη βία εναντίον ινδών διπλωματών» συνέχισε η ανακοίνωση.
Ο Τριντό, πάντως, προέτρεψε την ινδική κυβέρνηση να βοηθήσει στην εξιχνίαση της δολοφονίας του Νιτζάρ πετώντας, ουσιαστικά, το μπαλάκι στους Ινδούς. Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζολί, έδωσε εντολή να απελαθεί ινδός διπλωμάτης τον οποίο θεωρεί επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ινδίας στον Καναδά.
Οι Ινδοί πιθανώς δεν έχουν και πολύ άδικο που ανησυχούν για τον Καναδά, πάντως, καθώς εκεί βρίσκεται και δραστηριοποιείται μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες σιχιστών της διασποράς πανγκοσμίως. Ο Νιτζάρ φαίνεται ότι είχε ενημερωθεί από τις καναδικές μυστικές υπηρεσίες για απειλές κατά της ζωής του.
Η δολοφονία είχε προκαλέσει πολλές διαδηλώσεις σε όλον των κόσμο, καθώς οι κοινότητες των Σιχ είναι «απολύτως βέβαιες» ότι το χτύπημα ήταν στοχευμένο εκ μέρους της ινδικής κυβέρνησης, η οποία αποκαλούσε τον Νιτζάρ «τρομοκράτη».
Ο δικηγόρος της οικογένειας του Νιτζάρ είπε στην Washington Post ότι ο δολοφονηθείς έγινε στόχος επειδή σχεδίαζε ένα δημοψήφισμα στον Καναδά για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους σιχιστών στο Παντζάμπ. Το κράτος αυτό –εάν υπάρξει ποτέ– θα ονομαστεί Καλιστάν.
Η Ινδία τους τελευταίους μήνες φοβάται την πιθανή αναζωπύρωση του αυτονομιστικού κινήματος των Σιχ στο Παντζάμπ. Τον Απρίλιο, οι Αρχές επέβαλαν μερικό κλείσιμο του διαδικτύου και λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην επαρχία.
Το κίνημα για την ανεξαρτησία του Καλιστάν είναι, φυσικά, παράνομο στην Ινδία, όπου οι Αρχές το θεωρούν ως τον Νο 1 κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Στο εξωτερικό, όμως, έχει ισχυρή εκπροσώπηση. Μόνο στον Καναδά 770.000 άνθρωποι δήλωσαν ότι είναι σιχιστές στην απογραφή του 2021. Στην κυβέρνηση του Τριντό τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι Σιχ καταγωγής, όπως άλλωστε και ο Τζάγκμιντ Σινγκ, ηγέτης του κεντροαριστερού Νεοδημοκρατικού Κόμματος.