Ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων | ΙΝΤΙΜΕ
Επικαιρότητα

Καμίνης: Τι κρατώ από τη δημαρχία της Αθήνας, τι θα κάνω τώρα

Ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για τα λάθη, τις παραλείψεις, το... τέρας της γραφειοκρατίας, αλλά και το σημάδι που αφήνει ανεξίτηλο στην πρωτεύουσα μετά από οκτώ χρόνια στον δημαρχιακό θώκο
Protagon Team

Έναν απολογισμό της οκταετούς θητείας του έκανε ο Γιώργος Καμίνης στο περιοδικό «Κ» της Καθημερινής σε μια κοινή συνέντευξη με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για τα λάθη, τις παραλείψεις, το… τέρας της γραφειοκρατίας, αλλά και το σημάδι που αφήνει ανεξίτηλο στην πρωτεύουσα μετά από οκτώ χρόνια στον δημαρχιακό θώκο.

«Θεωρώ ότι αφήνουμε την πόλη με ισχυρά θεμέλια. Η Αθήνα είναι πια μια οικονομικά ισχυρή πόλη, με πόρους και σχέδιο για το μέλλον, ό,τι δηλαδή δεν βρήκα εγώ όταν ανέλαβα δήμαρχος. Παράλληλα διατηρήσαμε όσο μπορούσαμε και τη κοινωνική συνοχή, υποστηρίζοντας συστηματικά τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Αυτό που δεν πετύχαμε είναι να κερδίσουμε το κράτος, τις παθογένειές του, τις τρικλοποδιές και τη γραφειοκρατία του. Δεν καταφέραμε να κερδίσουμε τη μάχη εναντίον των 100 υπογραφών για να παραγγείλεις μια λάμπα φωτισμού. Το γραφειοκρατικό και διεφθαρμένο κεντρικό κράτος κέρδισε, και θα συνεχίσει να κερδίζει, αν δεν αποκτήσει η Αθήνα, επιτέλους, μητροπολιτική διακυβέρνηση», τόνισε ο κ. Καμίνης μιλώντας στον δημοσιογράφο Παύλο Παπαδόπουλο.

Ο δήμαρχος απαντάει στη συνέχεια και στην κριτική ότι η πόλη δεν βρίσκεται στην καλύτερη εποχή της σε επίπεδο καθαριότητας και ότι δεν συνέβαλλε όσο θα έπρεπε στην άσκηση πίεσης προς το κεντρικό κράτος για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, από το Πεδίο του Άρεως έως τις γειτονιές του ιστορικού κέντρου.

«Ζήτησα την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης δύο χρόνια προτού υποχρεωθεί να το πράξει ο πρωθυπουργός και αφού είχα καταλάβει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κεντρική πολιτική βούληση να χτυπηθεί η ανομία, αλλά ότι είχε χαθεί κάθε έλεγχος. Δεν έμεινα όμως στην αντίδραση: έχω προτείνει επίσης εδώ και δύο χρόνια στην κυβέρνηση του προοδευτικού –κατά τα άλλα- ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουμε στη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών και δεν απαντούσαν ούτε στις επιστολές μου. Για το θέμα των ναρκωτικών έφερα επανειλημμένα στο Δημαρχείο τους φορείς της πόλης, τα πολιτικά κόμματα, διοργάνωσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο Πεδίο του Άρεως, στιγμάτισα επανειλημμένα την κατάχρηση του ασύλου στα πανεπιστήμια της πόλης και την ανομία. Μαζί με γνωστούς νομικούς φτιάξαμε νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, για τη λειτουργία των οίκων ανοχής, για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να φωνάζεις. Αποτελεσματική πίεση ασκείς όταν ο ίδιος δείχνεις το πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα, ακόμη και όταν δεν έχεις την αρμοδιότητα», συμπληρώνει ο κ. Καμίνης.

Από τα επιτεύγματα της οκταετούς θητείας του, ο απερχόμενος δήμαρχος θεωρεί πως, ενώ βρήκε ένα δήμο βυθισμένο στα χρέη, την κακοδιοίκηση, τον κομματικό πελατειασμό και τα έργα βιτρίνας, δημιούργησε ένα δίκτυο αλληλεγγύης, που σήμερα ενισχύει 30.000 ανθρώπους κι εξυγίανε τα οικονομικά του δήμου, «γυρνώντας» το έλλειμμα των 50 εκ. ευρώ σε πλεόνασμα 20 και πλέον εκατομμυρίων, ήδη από τον δεύτερο χρόνο της θητείας του.

«Εξασφαλίζοντας παράλληλα ευρωπαϊκά κονδύλια 65 εκ ευρώ, στην πρώτη θητεία, είχαμε φτιάξει τη μαγιά για να γίνουν και τα έργα που παραδώσαμε τη δεύτερή θητεία μας, από το 2014 και μετά: το Σεράφειο, τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, τη μετατροπή της Βίλλας Αμαλία σε σχολείο, το κτίριο της Αμερικής 8, την αναβάθμιση των Δημοτικών Ιατρείων σε πολυδύναμα. Στην αυγή της δεύτερης θητείας ξεσπά η δεύτερη μεγάλη κρίση, η προσφυγική. Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν από την πρωτεύουσα, το καταλαβαίνετε; Με ένα κράτος παντελώς απροετοίμαστο για κάτι τέτοιο και με μία κυβέρνηση αλλού να πατά κι αλλού να βρίσκεται. Βάλαμε πλάτη. Γιατί αυτό ήταν το συμφέρον της πόλης. Και ήρθε η δημιουργία του καταυλισμού στον Ελαιώνα, η προσωρινή στέγη σε διαμερίσματα, το Παρατηρητήριο για τις ανάγκες των προσφύγων, οι πολιτικές ένταξης, όλα με πρόγραμμα, σχέδιο και διεθνείς συνεργασίες. Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε όμως το οικονομικό νοικοκύρεμα. Μειώσαμε τον τραπεζικό δανεισμό της Αθήνας από 220 εκ. ευρώ σε περίπου 100 εκ ευρώ, αποπληρώνοντας παράλληλα τους προμηθευτές και μειώνοντας τα δημοτικά τέλη, 6,5% για τους δημότες και έως 20% για τους επαγγελματίες. Διασφαλίσαμε επίσης ότι η κοινοτική χρηματοδότηση θα συνεχιστεί. 85 εκ ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και 55 εκ ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα μπορούσα εύκολα να σας πω ότι ο επόμενος δήμαρχος θα είναι πολύ πιο τυχερός από εμένα αλλά η αλήθεια είναι ότι εκείνος που θα είναι τελικά ο τυχερός, θα είναι ο κάτοικος της πόλης», σημειώνει ο κ. Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστηρίζει επίσης πως ένα από τα σημαντικότερα κατορθώματα ήταν η σύνδεση του Δήμου με όλες αυτές τις ομάδες και τους φορείς καθώς και η δημιουργία δικτύων, όπως το ΣυνΑθηνά για την κοινωνική καινοτομία και την αστική κουλτούρα, το Δίκτυο Πολιτισμού για την πολύ πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή καθώς και το INNOVATHENS για την επιχειρηματική καινοτομία.

«Η Αθήνα είναι μία ζωντανή πόλη. Έχει φύγει από το στερεότυπο «αρχαίος πολιτισμός – συρτάκι – ρετσίνα» και πλέον αποτελεί προορισμό για τον πολιτισμό, αρχαίο αλλά και σύγχρονο, τη γαστρονομία, την ποιοτική ψυχαγωγία. Το στρατηγικό της πλεονέκτημα είναι το θαλάσσιο μέτωπο που ακόμη δεν το έχει εκμεταλλευτεί. Εδώ έγκειται το μεγάλο πρόβλημα της πόλης. Τα διοικητικά όρια των 66 δήμων της Αττικής κατακερματίζουν το λεκανοπέδιο, το οποίο θα έπρεπε να τελεί υπό ενιαία διοικητική διακυβέρνηση», προσθέτει ο κ. Καμίνης.

Τέλος, κι όσον αφορά στο επόμενο βήμα του στην πολιτική, ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές του Μαΐου ως «τις πιο κρίσιμες εκλογές για την Ευρώπη. Δεν είναι μόνο το μέτωπο του εθνικολαϊκισμού εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί. Είναι ότι για πρώτη φορά τίθεται εν αμφιβόλω, με μεγάλη ένταση, το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Πρέπει να απαντήσουμε ότι η Ευρώπη είναι το τελευταίο αποκούμπι, θεσμικό, κοινωνικό, οικονομικό, εν γένει δημοκρατικό για τη χαμηλότερη και μεσαία κοινωνική τάξη. Ειδικά για τη χώρα μας, η ισχυρή παρουσία της Ευρώπης είναι απολύτως αναγκαία και για λόγους γεωπολιτικούς. Και θα ήθελα να είμαι στην πρώτη γραμμή σε αυτή τη μάχη με το Κίνημα Αλλαγής», λέει.

«Εξαρτάται από το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής και από την αντοχή του να αποδείξει ότι είναι η γνήσια έκφραση της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να επαναπατρίσει τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που γοητεύτηκαν από τις σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ. Προπάντων όμως πρέπει να κερδίσει τους νέους ψηφοφόρους. Να αποδείξει ότι έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης και επ’ αυτού του προγράμματος να κριθεί. Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι νέοι μας εγκαταλείπουν, μας αφήνουν μόνους. Μόνους στην πολιτική του διαρκούς σκυλοκαυγά, στον οποίο δικαίως δεν βρίσκουν κανένα νόημα. Αλλά και μόνους μέσα στην ίδια τη χώρα μας, καθώς παίρνουν μαζικά τον δρόμο της ξενιτιάς», καταλήγει με νόημα ο απερχόμενος δήμαρχος.