Στα όσα συνέβησαν το πρωί της Τετάρτης στο Κουκάκι κατά τις επιχειρήσεις εκκένωσης τριών καταλήψεων από την ΕΛ.ΑΣ (εδώ), αλλά και στην επιστολή του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος υποστηρίζει ότι η έφοδος των ΜΑΤ σε σπίτι έγιναν χωρίς την παρουσία εισαγγελέα (εδώ), αναφέρθηκε ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.
Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε εξηγήσεις και απαντήσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εγκαλώντας τον για ελλειπή προστασία των αστυνομικών επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καμίνης ανέφερε:
«Οι σοβαρές καταγγελίες κατοίκων στο Κουκάκι για πρωτοφανείς αυθαιρεσίες εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και η σημερινή επιστολή του κ. Αλιβιζάτου, επικεφαλής της Επιτροπής που ο ίδιος ο υπουργός όρισε πρόσφατα για τα φαινόμενα αυτά, δημιουργούν δύο βασικά ερωτήματα, τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας έχει υποχρέωση να απαντήσει αμέσως:
– Τι είδους σχεδιασμός είχε γίνει για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έγινε χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και χωρίς πρόβλεψη για εισαγγελική εντολή για είσοδο σε άλλους χώρους για τις ανάγκες τις επιχείρησης;
– Πώς δικαιολογείται η προσαγωγή και κατά τα φαινόμενα αδικαιολόγητη και δυσανάλογη χρήση βίας προς άτομα εντελώς άσχετα με το αντικείμενο της επιχείρησης;
» Ας μην εξαντλείται το υπουργείο σε δημοσιεύσεις τελεσιγράφων που μικρή αξία έχουν και ας επικεντρωθεί στο να κάνει απλά τη δουλειά του: να προετοιμάζει τις επιχειρήσεις αυτές με επάρκεια, απόλυτο σεβασμό στο κράτος δικαίου και σαφείς οδηγίες προς τις αστυνομικές δυνάμεις να μην αυθαιρετούν.
» Μόλις την περασμένη Παρασκευή, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μου για τα πρόσφατα ανησυχητικά περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, την οποία ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν θεώρησε αρκετά σημαντική για να απαντήσει αυτοπροσώπως, είχα αναφερθεί εκτενώς στο ιστορικό της αστυνομικής αυθαιρεσίας στη χώρα και είχα τονίσει πως το πραγματικά καθοριστικό βήμα θα γίνει από την αλλαγή της κουλτούρας της ίδιας της αστυνομίας. Όταν, δηλαδή, η αστυνομία καταφέρει η ίδια να διερευνά αποτελεσματικά περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας με βάση τις παραδοσιακές πειθαρχικές διαδικασίες».