Καμίνης για Εξάρχεια: «Δεν αρκεί να εκκενώνουμε κτίρια»
Καμίνης για Εξάρχεια: «Δεν αρκεί να εκκενώνουμε κτίρια»
Τα Εξάρχεια χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δεν θα περιορίζεται στην καταστολή, είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με αφορμή τις εκκενώσεις κτιρίων από πρόσφυγες, τις προηγούμενες ημέρες.
Ο κ. Καμίνης είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα για να έχουν συνέχεια τα όποια αποτελέσματα των παρεμβάσεών της στην περιοχή.
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Καμίνη:
«Ως δήμαρχος είχα καταδικάσει επανειλημμένα τα προηγούμενα χρόνια την αδράνεια της πολιτείας στο θέμα της βίας, των ναρκωτικών και της εν γένει ανομίας στη γειτονιά των Εξαρχείων. Είχα επίσης προειδοποιήσει ότι μετά την προκλητική αδράνεια θα ερχόταν αναπόφευκτα η καταστολή.
Και το έκανα όχι μόνο για λόγους σωστής λειτουργίας της πόλης, όχι μόνο γιατί κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στα υπό κατάληψη κτίρια, αλλά και γιατί οι κάτοικοι σε αυτήν την περιοχή, οι εργαζόμενοι, οι καταστηματάρχες βλέπουν τις ζωές τους να υποβαθμίζονται, να στερούνται τα δικαιώματά τους και η περιοχή να γκετοποιείται.
Για αυτό, εδώ και χρόνια επιμένω σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την περιοχή που δεν θα ξεκινά, ούτε θα περιορίζεται στην καταστολή. Περιμέναμε από την κυβέρνηση να προβεί σε μια ιεράρχηση των προβλημάτων και να μας πληροφορήσει για το πώς σκοπεύει τα όποια αποτελέσματα των παρεμβάσεών της να έχουν και συνέχεια. Δεν αρκεί να εκκενώνουμε κτίρια. Πρέπει να διασφαλίζουμε και ότι δεν θα επανακαταληφθούν. Αναφέρω για παράδειγμα, κτίριο που σήμερα εκκενώθηκε για τέταρτη φορά.
Η κυβέρνηση οφείλει επίσης να εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα στεγαστούν σε ανθρώπινες συνθήκες. Η πρόσφατη ανθρωποκτονία στη Μόρια δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη σε θέση να διαχειριστεί με σοβαρότητα και σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων το προσφυγικό.
Κατά τα λοιπά, περιμένουμε παρέμβαση στα Εξάρχεια που θα λαμβάνει υπόψη και τους σχεδιασμούς που είχε παρουσιάσει ο δήμος Αθηναίων, πολλοί από τους οποίους δεν υλοποιήθηκαν λόγω της αδυναμίας των προηγούμενων κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν στοιχειώδεις συνθήκες νομιμότητας στην περιοχή.
Τέλος, δηλώσεις από εκπροσώπους συνδικαλιστικών ενώσεων εφαρμογής του νόμου, που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους αυτούς ως “σκουπίδια”, θα πρέπει αμέσως και εμπράκτως να αποδοκιμαστούν ως απαράδεκτες. Κατά συνέπεια, χαιρετίζω την άμεση αντίδραση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας να διατάξει ΕΔΕ για το συγκεκριμένο περιστατικό και να παραπέμψει τις ατυχέστατες δηλώσεις στην Εισαγγελία Αθηνών».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News