Ο Γιώργος Καμίνης ανάμεσα στους ομιλητές | .
Επικαιρότητα

Καμίνης: Αυτά είναι τα 3+2 από τα παραδείγματα που άλλαξαν την Αθήνα

«Την πρώτη μέρα που μπήκαμε στο δημαρχείο καταλάβαμε ότι πρέπει να ξεχάσουμε ότι ξέραμε μέχρι τότε» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Protagon Team

Πώς η Αθήνα κατάφερε να βάλει γερά θεμέλια κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης; Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά που κέρδισαν την εμπιστοσύνη ευρωπαϊκών οργάνων, μεγάλων εταιριών και ιδρυμάτων; Ποιο είναι το μυστικό της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα; Πόσο εύκολο είναι να υιοθετήσει μία πόλη πρακτικές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης;

Για τα θέματα αυτά μίλησε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε πάνελ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «Ο ρόλος των πόλεων – η περίπτωση της Αθήνας».

«Την πρώτη μέρα που μπήκαμε στο δημαρχείο καταλάβαμε ότι πρέπει να ξεχάσουμε ότι ξέραμε μέχρι τότε. Τίποτα από όσα θεωρούσαμε ως αυτονόητα δεν ίσχυαν. Η κρίση μας έδωσε μία μεγάλη ευκαιρία, να κάνουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο, να κάνουμε όλους όσοι μας κοιτούσαν διστακτικά να μας εμπιστευτούν και το πετύχαμε» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, Μάλτας και Κύπρου, Πέγκυ Αντωνάκου, ο Senior Program Officer του Open Society Foundation, Μάνος Μοσχόπουλος, ο γενικός διευθυντής του Athens Partnership, Αλέξανδρος Καμπούρογλου, η υπεύθυνη Έργου του πιλοτικού προγράμματος του Εμπορικού Τριγώνου Ελίνα Δάλλα και ο Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων Κωνσταντίνος Χαμπίδης. Την ευθύνη του συντονισμού είχε ο Τζορτζ Φερτίταa, CEO & Principal Communications and Internal Management από τους Bloomberg Associates.

Ο κ. Καμίνης ανέφερε τον τρόπο που επέλεξε να αντλήσει πόρους από ιδιωτικούς φορείς σημειώνοντας: «Όταν η πόλη σου ζει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση και περιορίζεται ο προϋπολογισμός σου κατά 40%, πρέπει να βρεις τρόπους να δημιουργήσεις αξία για τους πολίτες. Για αυτό ιδρύσαμε το Athens Partnership μέσα από το οποίο εξασφαλίσαμε μια μεγάλη δωρεά, μεταξύ πολλών άλλων, ύψους 10 εκατ. € από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και, με διαφάνεια, δημιουργήσαμε δεκάδες προγράμματα για τον πρόσφυγα, τους γονείς, τα παιδιά», ανέφερε, με τον Αλέξανδρο Καμπούρογλου να συμπληρώνει: «Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι αυτά τα προγράμματα πήγαν τόσο καλά, υποστηρίχθηκαν από όλους, από τις υπηρεσίες του δήμου μέχρι τους ίδιους τους πολίτες που ξεπέρασαν κάθε δική μας προσδοκία, κάτι που δείχνει ότι τα καταφέραμε και με το παραπάνω».

«Την ίδια στιγμή, ξέραμε ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό της πόλης μας, ξέραμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση και ξέραμε ότι αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης, συμπληρώνοντας: «Γι’ αυτό καλέσαμε τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών της χώρας, μαζί με καθηγητές από τα πανεπιστήμια μας δημιουργώντας, για πρώτη φορά στην χώρα, το Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας. Μέσα από αυτό έχουν ήδη δημιουργηθεί πολλαπλά οφέλη για τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο Κ. Χαμπίδης σημείωσε ότι: «οι έξυπνες πόλεις είναι πολλά περισσότερα από έξυπνα parking, είναι αυτές που έχουν τον πολίτη στο επίκεντρο και είναι σημαντικό που για πρώτη φορά ένας δήμος χτίζει τόσο ισχυρές συμμαχίες με τους γίγαντες της τεχνολογίας για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών» .

Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου χαρακτηρίζοντάς το ως το τέλειο παράδειγμα συνεργασίας και συμμετοχικής διακυβέρνησης για να αλλάξει κανείς μια πόλη: «Η αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου της πόλης υπήρξε ένα στοίχημα για τη δημοτική μας αρχή και για εμένα τον ίδιο προσωπικά. Γιατί αποτυπώνει τη νέα αντίληψη, το νέο συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης που επιλέξαμε να εφαρμόσουμε στην πόλη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο εμπορικό τρίγωνο, με λιγότερα αυτοκίνητα, με κανόνες στην αποκομιδή απορριμμάτων, με λύσεις που προέρχονται μέσα από την τεχνολογία» ανέφερε, ενώ η Ελίνα Δάλλα συμπλήρωσε πως «για αυτό το πρόγραμμα συνεργάζονται από υπηρεσίες του δήμου, μέχρι μεγάλες εταιρείες αλλά και απλές ομάδες ενεργών πολιτών με αποτέλεσμα να χτίζουμε μέρα με τη μέρα την κουλτούρα της συνεργασίας και με πάθος και επιμονή, το κέντρο πια να είναι και πάλι ζωντανό και να γίνεται όλο και καλύτερο».

Όλοι οι συμμετέχοντες του πάνελ συμφώνησαν πως η Αθήνα απέδειξε, μέσα από πολλή δουλειά και με τον διαφορετικό τρόπο που επέλεξε να διοικηθεί ότι οι πόλεις μπορούν να διαδραματίσουν ακόμα πιο ισχυρό και πιο θετικό ρόλο στις ζωές των πολιτών.

Ο κ. Καμίνης συνομιλώντας τόσο με την κυρία Αντωνάκου όσο και με τον κ. Μοσχόπουλο ανέφερε ότι οι δύο αυτές συνεργασίες έφεραν σημαντικά αποτελέσματα σε δύο μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πόλη: την απόκτηση ψηφιακής γνώσης που γίνεται σε συνεργασία με τη Microsoft στην ιστορική οικία της Λέλας Καραγιάννη του δήμου Αθηναίων αλλά και του προσφυγικού, με τη συνδρομή του Open Society Foundation.