Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μοιάζει να πανηγυρίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή ως χώρας με τη μεγαλύτερη θετική επιρροή | REUTERS/Ken Cedeno
Επικαιρότητα

«Καλύτερος ο Μπάιντεν, χειρότερος ο Πούτιν, κακός ο Σι»

Κρίσεις 223 ιταλών εμπειρογνωμόνων στη γεωπολιτική: «Οι ΗΠΑ επέστρεψαν θριαμβευτικά στην παγκόσμια σκηνή ως η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή»
Protagon Team

Εμπειρογνώμονες του ιταλικού ινστιτούτου ISPI (Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών), 233 τον αριθμό, χαρακτήρισαν την επιστροφή των ΗΠΑ στο κέντρο της παγκόσμιας σκηνής ως την κύρια «ανατροπή» που συνετελέσθη σε γεωπολιτικό επίπεδο το 2022.

Απέδωσαν την επιτυχία των ΗΠΑ στον ρόλο που ανέλαβαν στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και στην αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από την ηγεσία τους, με την ταυτόχρονη άφιξη στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν.

Και ήταν δυναμική αυτή η επιστροφή των ΗΠΑ στο προσκήνιο, αφού τα προηγούμενα χρόνια η παγκόσμια επιρροή τους ήταν φθίνουσα. Τη σχετική προβολή στο θέμα έκανε η Corriere della Sera.

Το αμερικανικό άλμα προς τα εμπρός έγινε παράλληλα με εκείνο του προέδρου τους, αφού ο Τζο Μπάιντεν θεωρείται από τους ειδικούς ο ηγέτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο (σε ποσοστό 40%).

Συγχρόνως, οι ειδικοί επισήμαναν την αρνητική επιρροή του Πούτιν ως αυξανόμενη, καθώς η Ρωσία θεωρείται πλέον ολοένα και πιο αδύναμη.

Οσον αφορά την Κίνα, οι επιδόσεις μειώθηκαν, τόσο για τον πρόεδρό της Σι Τζινπίνγκ προσωπικώς όσο και για την ίδια τη χώρα. Οι ειδικοί απεφάνθησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο λόγω της εσωτερικής κρίσης εξαιτίας των αποτυχημένων πολιτικών για τη διαχείριση της Covid.

Το ρεπορτάζ σχολίασε ότι οι κινεζικές ρωγμές έχουν γίνει πλέον ορατές σε όλον τον κόσμο, ωστόσο οι απαντήσεις των ειδικών δόθηκαν σε πολύ κρίσιμη στιγμή για την Κίνα.