Corriere della Sera
Σενάρια/ Καλωσήλθατε στη Δημοκρατία του Λονδίνου
Μια ανεξάρτητη Δημοκρατία στις όχθες του Τάμεση; Το σενάριο δεν είναι ακριβώς πολιτικής φαντασίας. Γιατί το έχει γράψει ο δήμαρχος του Λονδίνου αυτοπροσώπως, ο Σαντίκ Καν, ο οποίος πιστεύει πως η πρωτεύουσα της Βρετανίας πρέπει να παραμείνει στην κοινή αγορά μετά το Brexit αφήνοντας την υπόλοιπη χώρα στην απομόνωσή της.
Ο μουσουλμάνος δήμαρχος της αγγλικής μητρόπολης δεν πρωτοτυπεί. Με την ίδια ιδέα φλερτάρει και η Βόρεια Ιρλανδία, η οποία δεν θέλει να αποκτήσει και πάλι σύνορα με το υπόλοιπο νησί. Γιατί λοιπόν να μην κάνει το ίδιο και το Λονδίνο που στο κάτω κάτω ψήφισε μαζικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ;
Το βέβαιο είναι ότι ο Καν δεν σκοπεύει να καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Όπως ανακοίνωσε, θα συναντηθεί με τον υπουργό του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις για να θέσει το θέμα της παραμονής του Λονδίνου στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες είναι ανοικτές στην ιδέα μιας ειδικής σχέσης με το Λονδίνο.
Οι λόγοι φυσικά δεν είναι μόνο ιδεολογικοί, είναι και οικονομικοί. Σε περίπτωση αποκλεισμού της πρωτεύουσας από την ηπειρωτική Ευρώπη, το Σίτι θα κινδυνεύσει με μια άνευ προηγουμένου αιμορραγία σε θέσεις εργασίας. Αν αντίθετα διατηρήσει τη σύνδεσή του με την ΕΕ θα παραμείνει ένας από τους βασικούς πνεύμονες της ευρωπαϊκής οικονομίας με αναμφίβολα οφέλη και για το ίδιο.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με το να γίνει, γράφει η Corriere della Sera, ένα είδος πόλης – κράτους για το οποίο θα ισχύουν διαφορετικοί κανόνες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Η ιδέα δεν είναι κακή. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην ζηλέψει το Εδιμβούργο. Εξού και το ερώτημα: Πόσες πόλεις – κράτη μπορεί να αντέξει ένα Ηνωμένο Βασίλειο;
Φωτό: Και θα πηγαίνεις και χωρίς διαβατήριο. Πηγή: Shutterstock
The Financial Times
Εθνικισμοί/ Μα τι τους φταίει το Ταζ Μαχάλ;
Ας προσπαθήσουμε να το δούμε από την οπτική του τουρίστα που αγαπά την τέχνη: θα απορρίπταμε ποτέ την ιδέα να επισκεφθούμε την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη (και τέως τζαμί) επειδή είναι ένα σύμβολο του Ισλάμ εγκατεστημένο σε μια προϋπάρχουσα χριστιανική βασιλική; Οχι. Τότε γίνεται σαφές πώς η διαμάχη που προέκυψε τον Οκτώβριο γύρω από ένα από τα ωραιότερα μνημεία της Ινδίας, το Ταζ Μαχάλ, έχει περισσότερο πολιτικό παρά θρησκευτικό χαρακτήρα.
Αυτή η όαση του λευκού μαρμάρου, γράφουν οι Financial Times, έχει εξαφανιστεί τους τελευταίους μήνες από τα φυλλάδια που διαφημίζουν στους τουρίστες τις ομορφιές του Ουτάρ Πραντές, του μεγαλύτερου κράτους της Ινδίας, που τώρα κυβερνάται από τον ινδουιστή ιερέα Γιόγκι Αντιτγιανάθ. Το Ταζ Μαχάλ έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο των μεγάλων τουριστικών αξιοθέατων, επειδή είναι ένα μογγολικό μνημείο. Ως εκ τούτου μουσουλμανικό, σε μια χώρα όπως η Ινδία η οποία όλο και περισσότερο αλλοιώνεται από τον ινδουιστικό εξτρεμισμό.
«H εικόνα του για την Ινδία αντιστοιχεί σε αυτό που αντιπροσωπεύει το Σινικό Τείχος για την Κίνα» γράφουν οι FT. Όπως φαίνεται όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία για τους ινδουιστές εθνικιστές που βλέπουν την αυτοκρατορία των Μογγόλων (1526-1857) ως αποτέλεσμα των κατακτήσεων των εισβολέων που ήταν ένοχοι για το τέλος της χρυσής εποχής του Ινδουισμού. Για τους εθνικιστές, το Ταζ Μαχάλ είναι «ένας λεκές στην ινδική κουλτούρα», χτισμένο «από τους προδότες που διώκουν τους Ινδουιστές».
Φαίνεται ακόμη ότι οι εθνικιστές δεν θα σταματήσουν στα μνημεία. Και υπάρχουν ιστορικοί λόγοι: «Οι μογγόλοι ηγέτες της Ινδίας, ήταν ξένοι στην ινδική χερσόνησο όσο και οι βρετανοί άποικοι που τους ακολούθησαν». Οκ, αλλά να μην ξεχνάμε: ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων.
Φωτό: Κι έμεινε μόνη της να το απολαμβάνει. Πηγή: Shutterstock
Die Welt
Αιθέρες/ Πώς οι πιλότοι σώζουν τους πρόσφυγες
Δεν είναι ακριβώς αεροπειρατεία: όλο και περισσότεροι πιλότοι στη Γερμανία, πάντως, αρνούνται να επαναπροωθήσουν αιτούντες άσυλο ή μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, 222 ολόκληρες φορές εισέπραξαν οι γερμανικές Aρχές τη σχετική άρνηση από τους πιλότους. Κι ο λόγος; Πολλοί από αυτούς δηλώνουν ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που θεωρούν άδικη.
Οι περισσότεροι είναι κυβερνήτες των αεροσκαφών της Lufthansa (63 περιπτώσεις άρνησης) και των δυο θυγατρικών της χαμηλού κόστους, της Eurowings και της Germanwings (37 περιπτώσεις). Ακολουθούν εκείνοι της Qatar Airways (18), της Air Algerie (16) και της Air Berlin (12). Μα έχουν τέτοιο δικαίωμα άρνησης; «Η απόφαση να μην επιτραπεί σε κάποιον να ανεβεί στο αεροσκάφος είναι του κυβερνήτη. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε οποιονδήποτε έχει ένα εισιτήριο που ισχύει» εξηγεί στην Die Welt εκπρόσωπος της Lufthansa. «Οι Aρχές μάς ειδοποιούν όταν υπάρχει ένας επιβάτης προς επαναπροώθηση, η αστυνομία τον συνοδεύει έως τον χώρο της επιβίβασης. Ο πιλότος μπορεί να επικαλεστεί λόγους ασφαλείας για να μην επιτρέψει την επιβίβασή του».
Ένα ανάλογο επεισόδιο είχε καταγραφεί τον περασμένο Αύγουστο στη Βρετανία όταν ο κυβερνήτης της Turkish Airlines αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε πτήση για την Καμπούλ ο 22χρονος Αφγανός Σαμίν Μπιγκζάντ, ο οποίος φοβόταν για τη ζωή του. Οπως πάει, δηλαδή, θα εξελιχθεί σε πανευρωπαϊκό κίνημα.
Φωτό: Οι πιλότοι της Lufthansa πρωτοστατούν. Πηγή: Shutterstock
BBC
Sexsomnia/ Σεξουαλική βία την ώρα του ύπνου
«Βγαίναμε για μερικές εβδομάδες, είχαμε ήδη κοιμηθεί μαζί, γνωρίζαμε ο ένας τον άλλον. Μια νύχτα μετά από ένα πάρτι που μεθύσαμε και οι δύο, ξύπνησα γιατί ο Τομ προσπαθούσε να διεισδύσει μέσα μου, πάνω από τα εσώρουχα και με βίαιο τρόπο. Όταν του είπα τι συνέβη και ότι ήθελα να τον αφήσω, μου είπε ότι δεν θυμόταν τίποτε».
Έτσι ξεκίνησε η ιστορία της Σάρα, η οποία διηγήθηκε στο BBC την κακή εμπειρία που βίωσε με τον νεαρό που είχε προσβληθεί από την «sexsomnia», μια διαταραχή που εξακολουθεί να είναι δύσκολο να ταξινομηθεί ώστε μπορέσει να συμπεριληφθεί επισήμως στον Διεθνή Κατάλογο των Διαταραχών του Υπνου που συντάχθηκε τον Μάιο του 2014.
Πρόκειται για μια συμπεριφορά που εκδηλώνεται χωρίς καμία επίγνωση, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από ύβρεις σεξουαλικού περιεχομένου έως την αυτοερωτική συμπεριφορά ή την πραγματική βία και την κακοποίηση. Σύμφωνα με έρευνα του West Hospital του Τορόντο το 2010, μεταξύ όλων των ασθενών με διαταραχές του ύπνου, τo 7,6% είχαν σεξουαλική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές εκδηλώσεις ασυνείδητης συμπεριφοράς συγκρίσιμες με την υπνοβασία, την άπνοια ύπνου και την επιληψία. Άλλοι πιστεύουν, όμως, ότι αποτελεί μια αυτοτελή ανθρώπινη διαταραχή. Σε κάθε περίπτωση, για τη θεραπεία της sexsomnia υπάρχουν μερικές φαρμακολογικές θεραπείες, όπως η χρήση βενζοδιαζεπινών. Συνιστάται επίσης η αποφυγή των στρεσογόνων παραγόντων και το αλκοόλ.
Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις ήταν αυτή του J.B., ενός 23χρονου από την Αγγλία, ο οποίος αθωώθηκε από κατηγορίες βιασμών το 2016 ακριβώς επειδή διαπιστώθηκε ότι οι πράξεις που διαπράχθηκαν κατά ορισμένων κοριτσιών που είχαν κοιμηθεί μαζί του είχαν προκληθεί εξαιτίας αυτής της διαταραχής.
Φωτό: Αντε να κοιμηθείς μετά. Πηγή: BBC