Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του τρέιλερ, νιώθεις έναν κόμπο στον λαιμό. Βλέπεις τον Ρόμπιν Γουίλιαμς χαμογελαστό, τον βλέπεις και θλιμμένο, ή απλά απορροφημένο στο παράλληλο σύμπαν του κοιτάζοντας τον εαυτό του στον καθρέφτη και ακόμα δεν μπορείς να το πιστέψεις, αν και τον Αύγουστο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την αυτοκτονία του, ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι πια εδώ. Οπως λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του CNN, «αυτό το ειδικό δέσιμο που προκαλούν οι κωμικοί ηθοποιοί στο κοινό τους, είναι που κάνει την απώλειά τους τόσο αβάσταχτη, αλλά και τόσο προσωπική σου υπόθεση».
Το ντοκιμαντέρ της Μαρίνα Ζένοβιτς «Robin Williams: Come inside my mind» κάνει πρεμιέρα από το HBO στις 16 Ιουλίου 2018 και μέσα από πλούσιο υλικό εξηγεί γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να ξεπεράσουμε τον ξαφνικό θάνατο ενός τόσο αστείου, αλλά και βαθιά μελαγχολικού ανθρώπου.
Μέσα από συνεντεύξεις του ίδιου του Ρόμπιν Γουίλιαμς αλλά και στενών του φίλων, όπως ήταν οι ηθοποιοί Μπίλι Κρίσταλ και Ερικ Αϊντλ, ξεδιπλώνεται το προφίλ μιας κωμικής διάνοιας που δεν ήξερε πώς να θέτει όρια ώστε να προφυλάσσεται από τον έξω κόσμο και από τον ίδιο του τον εαυτό.
Ενα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία που αποκαλύπτονται, είναι ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του σίριαλ «Mork & Mindy» στο οποίο ο Γουίλιαμς πρωταγωνιστούσε, ο παραγωγός Γκάρι Μάρσαλ αναγκάστηκε να προσλάβει έναν ακόμα οπερατέρ, μόνο και μόνο για να είναι σε ετοιμότητα και να καταγράφει όλους τους τρελούς αυτοσχεδιασμούς που έκανε ο ηθοποιός, κάθε φορά που έβγαινε εκτός σεναρίου.
Η τεράστια επιτυχία, τον οδήγησε, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, στην κατάχρηση ουσιών και σε πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μνήμες του ίδιου του Ρόμπιν, από τις πιο στενάχωρες: το ότι μεγάλωσε με πολύ μοναχικό τρόπο και ότι πήγε σε σχολείο αρρένων – εδώ εξηγείται και η τεράστια αδυναμία στον ρόλο του στον «Κύκλο των χαμένων ποιητών». Αλλά και τα πιο χαρούμενα χρόνια, όταν σπούδαζε υποκριτική στην κορυφαία σχολή Julliard στη Νέα Υόρκη. Ο καλύτερος φίλος και συμμαθητής του εκεί, ήταν ο μετέπειτα «Σούπερμαν», Κρίστοφερ Ριβ.
Οι στενοί του φίλοι τον χαρακτηρίζουν ως πλάσμα με εκρηκτική ορμή και μιλούν για το πόσο τραγικά αναντικατάστατη είναι η καθαρόαιμη κωμική του φλέβα. Ο κολλητός του ως το τέλος, ο Μπίλι Κρίσταλ, θυμάται με γλυκόπικρη αίσθηση τα ξεκαρδιστικά μηνύματα που του άφηνε ο Ρόμπιν στον τηλεφωνητή-κάποια από αυτά, ακούγονται ως ηχητικά ντοκουμέντα στο φιλμ.
Και ναι, αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στο μυαλό του Ρόμπιν Γουίλιαμς, μας υπενθυμίζει γιατί τα ταλέντα τέτοιου μεγέθους σου λείπουν πολύ καιρό μετά τον θάνατό τους, λες και πενθείς για έναν πολύ δικό σου άνθρωπο.