Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από το Χίθροου προς τους προορισμούς της αρεσκείας τους θα μπορούν, από αυτό το καλοκαίρι, να κάνουν check in και να επιβιβαστούν στην πτήση τους χωρίς να έχουν διαβατήριο.
Και όλα αυτά θα είναι εφικτά διαμέσου του νέου βιομετρικού συστήματος που θα εγκατασταθεί στον λονδρέζικο αερολιμένα – ένα μεγαλεπήβολο πρότζεκτ αξίας 60 εκατ. ευρώ – με απώτερο στόχο την μείωση του χρόνου αναμονής στα γκισέ κατά το 1/3.
Μάλιστα, με την εγκατάσταση του μεγαλύτερου μεχρι σήμερα συστήματος μόνιμης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, δεν θα απαιτείται καν κάρτα επιβίβασης.
Η διαδικασία, που θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2019, θα είναι η εξής: Βιομετρικά συστήματα στην περιοχή ελέγχου των Τερματικών Σταθμών του αεροδρομίου θα καταγράφουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου των ταξιδιωτών μαζί με το εισιτήριο τους και στη συνέχεια μια σάρωση προσώπου στην πύλη επιβίβασης θα επιβεβαιώνει την ταυτότητα του επιβάτη χωρίς να χρειάζεται αυτός να δείξει κάποιο έγγραφο.
Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να κάνει πιο γρήγορη την επιβίβαση και να αποφεύγονται λάθη.
Πρόσφατα, η British Airways δήλωσε ότι η επιλογή της να επιβάλλει την «βιομετρική επιβίβαση» στις πτήσεις της στις ΗΠΑ, της επέτρεψε να μειώσει τους χρόνους επιβίβασης κατά το ήμισυ.
Το Χίθροου δεν είναι το πρώτο αεροδρόμιο που χρησιμοποιεί την βιομετρική τεχνολογία (που πολλοί θεωρούν ως και παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αλλά αυτό είναι… άλλου παπά ευαγγέλιο).
Το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ του Παρισιού δοκιμάζει ένα λογισμικό που θα επιτρέπει το πιο γρήγορο έλεγχο διαβατηρίων, ενώ η KLM (το ολλανδικό τμήμα του ομίλου Air France-KLM) έχει ξεκινήσει δοκιμαστική χρήση του συγκεκριμένου συστήματος στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.
Παρόμοια συστήματα έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία εκτός ΕΕ, στις ΗΠΑ και το αεροδρόμιο Τσάνγκι της Σιγκαπούρης.
Στο νέο τέρμιναλ του Τσάνγκι, το Τ4, ήδη χρησιμοποιείται από πέρσι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ως προαιρετική επιλογή για το check-in, την παράδοση των αποσκευών, τη διέλευση από το τμήμα αλλοδαπών (immigration) και την επιβίβαση.
Οι υπεύθυνοι του ασιατικού αεροδρομίου εξετάζουν ήδη τον τρόπο εφαρμογής της τεχνολογίας και στα υπόλοιπα τρία τέρμιναλ, καθώς, όπως σημειώνουν, ενώ κάποτε χρειαζόταν να δείξει κάποιος το διαβατήριο, το πρόσωπό του και το boarding pass, τώρα χρειάζεται μόνο το πρόσωπο…