Νεκροταφείο για θύματα του κορονοϊού στην Τζακάρτα της Ινδονησίας | REUTERS/Willy Kurniawan
Επικαιρότητα

Καλπάζει παγκοσμίως η μετάλλαξη Δέλτα – νέα μέτρα σε πολλές χώρες

Σε όλες τις χώρες –ακόμα και σε αυτές με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, οπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ– τα κρούσματα αυξάνονται από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα της Δέλτα, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει εύκολα τους μη εμβολιασμένους, ενώ μολύνει και όσους έχουν κάνει το εμβόλιο
Protagon Team

Καθώς καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη, ένα είναι πλέον σίγουρο: Η πανδημία δεν τελειώνει εδώ, όπως ήλπιζαν πολλοί, βασιζόμενοι στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Σε όλες τις χώρες –ακόμα και σε αυτές με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, οπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ– τα κρούσματα αυξάνονται από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα της Δέλτα, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει εύκολα τους μη εμβολιασμένους, ενώ μολύνει και όσους έχουν κάνει το εμβόλιο.

Τα τελευταία 24ωρα, η Βρετανία βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών χωρών, καθώς εκεί η κυριαρχία της Δέλτα στα κρούσματα είναι ήδη πλήρης. Η Ανγκελα Μέρκελ θέλει να απαγορευτούν οι βρετανοί τουρίστες σε όλη την ΕΕ, η Πορτογαλία ανακοίνωσε υποχρεωτική καραντίνα για τους ανεμβολίαστους Βρετανούς, η Ισπανία επανέφερε το μέτρο του αρνητικού τεστ και του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους Βρετανούς, ενώ το Χονγκ Κονγκ απαγορεύει από 1η Ιουλίου εντελώς τις πτήσεις από Βρετανία.

Στη Ρωσία, Μόσχα και Αγία Πετρούπολη ανακοίνωσαν ρεκόρ θανάτων από την αρχή της πανδημίας, ενώ αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Μόσχα καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο 124 θάνατοι από Covid-19, ενώ στην Αγία Πετρούπολη 110, ξεπερνώντας τα προηγούμενα ρεκόρ του Σαββατοκύριακου και στις δύο πόλεις.

Η Γερμανία έθεσε την Πορτογαλία στη λίστα με τις επικίνδυνες χώρες, απαγορεύοντας την έλευση επισκεπτών από την χώρα, εκτός αν είναι γερμανοί υπήκοοι, οι οποίοι πρέπει να κάτσουν 14 ημέρες σε καραντίνα μετά την άφιξή τους.

Στην Λισαβώνα, το 70% των νέων κρουσμάτων είναι της παραλλαγής Δέλτα.

Στην Ελλάδα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου, η Δέλτα θα έχει κυριαρχήσει και προειδοποιούν ότι ίσως χρειαστούν νέα τοπικά lockdown.

Στην ισπανική Καταλονία, το 20% των νέων κρουσμάτων είναι της Δέλτα, η οποία θα είναι κυρίαρχη σε δύο με τέσσερις εβδομάδες.

Στην Ασία, η Ινδονησία έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα μετά τις μαζικές μετακινήσεις που έγιναν για το Ραμαζάνι, με ρεκόρ κρουσμάτων και τα νοσοκομεία γεμάτα.

Η Ταϊλάνδη επαναφέρει περιορισμούς στις μετακινήσεις μετά την έξαρση που παρατηρήθηκε σε νυχτερινά κλαμπ.

Στη Μαλαισία, το lockdown θα συνεχιστεί επ’αόριστον, ενώ στο Μπαγκλαντές ξεκίνησε καινούργιο, τη Δευτέρα.

Στην Ινδία, με τους 400.000 νεκρούς επισήμως, ο Ναρέντρα Μόντι άφησε τις προτροπές προς τους πολίτες να κάνουν… γιόγκα για να προστατευτούν και τους ζήτησε να εμβολιαστούν, καθώς έχει εμβολιαστεί μόλις το 6% του πληθυσμού.

Στην Αυστραλία, νέο αυστηρό lockdown επιβλήθηκε στο Σίδνεϊ, όταν 110 κρούσματα εμφανίστηκαν μετά τη μόλυνση με το στέλεχος Δέλτα ενός οδηγού στο αεροδρόμιο της πόλης, στα μέσα Ιουνίου.

Lockdown επιβλήθηκε και στο Ντάργουιν στα βόρεια της χώρας μετά από έξαρση του κορονοϊού σε απομακρυσμένο χρυσωρυχείο.

Ως αποτέλεσμα, η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε ξανά προσωρινά τα ταξίδια από και προς την Αυστραλία.

Στο Ισραήλ ξαναφορούν τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους μόλις 10 ημέρες μετά την κατάργησή τους, ενώ στη Νότια Αφρική, τα πράγματα βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την έναρξη της πανδημίας.