Επικαιρότητα

«Καλλιστώ»: Φτάνει με τους νεολογισμούς, δεν υπάρχει «μονόλυκος» στον Διόνυσο

«Το ότι μπορεί κάποιος λύκος να ζει μόνος, δεν σημαίνει ότι είναι πιο δυνατός και επιθετικός, σαν ένα είδος μοναχικού τιμωρού ή εκδικητή που μας αρέσει να βλέπουμε στις ταινίες», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γιώργος Θεοδωρίδης και συνέστησε ψυχραιμία μέχρι να εξακριβωθεί τι είδους ζώο κατασπάραξε τα δύο αδέσποτα σκυλιά
Protagon Team

Ανατριχιαστικές περιγραφές και τρομολάγνοι «ρεπόρτερ» μετέφεραν σκηνές σπλάτερ από τον Διόνυσο όπου βρέθηκαν κατακρεουργημένα δύο αδέσποτα σκυλιά. Σύμφωνα πάντα με τις περιγραφές, ήταν «έργο» ενός «μονόλυκου» με σχεδόν υπερφυσικές δυνάμεις και άλμα που ξεπερνάει τα τρία μέτρα (!) που κατέβηκε από την Πάρνηθα στον Διόνυσο σε αναζήτηση τροφής, γιατί «τελείωσαν τα αγριογούρουνα» στον Εθνικό Δρυμό! Μα τι είναι αυτός ο μονόλυκος και γιατί δεν έχουμε ξανακούσει κάτι για το «επιθετικό αυτό είδος» (sic) λύκου;

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στον Διόνυσο -όπου υπήρξαν μέχρι και μαρτυρίες κατοίκων που είδαν τον «μονόλυκο» στις αυλές τους- , προσπάθησε να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά και πάνω από όλα φρένο στον πανικό.

«Δεν υπάρχει “ονόλυκος”, το είδος δηλαδή λύκου που κάποιοι “βάφτισαν” ως τον δράστη των επιθέσεων σε δύο σκυλιά στον Διόνυσο. Στην Ελλάδα ζει ο γκρίζος λύκος (Canis lupus) και δεν υπάρχει πουθενά είδος που να λέγεται “μονόλυκος”, πρόκειται για νεολογισμό», ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοδωρίδης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Θεοδωρίδη, πρέπει να διερευνηθεί αν όντως ήταν λύκος το ζώο που επιτέθηκε στα σκυλιά που βρέθηκαν κατακρεουργημένα στον Διόνυσο.

«Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι μπορεί να είναι, ίσως επρόκειτο και για σκυλιά και γι’ αυτό απαιτείται επόπτευση της περιοχής με κάμερες και επιστημονικές αποδείξεις», τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης.

Οπως διευκρινίζει, ο λύκος ζει είτε μόνος είτε σε αγέλες, γεγονός που δεν καθορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς του, που πολλοί θέλουν να τού προσδώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

«Το ότι μπορεί κάποιος λύκος να ζει μόνος, δεν σημαίνει ότι είναι πιο δυνατός και επιθετικός, σαν ένα είδος μοναχικού τιμωρού ή εκδικητή που μας αρέσει να βλέπουμε στις ταινίες»,  υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Αυτό που πρέπει να γίνει, προσθέτει, είναι κτηνιατρική αυτοψία, να ληφθεί υλικό (σάλιο) από τα νεκρά σκυλιά και γενικότερα, να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να παρθούν τα ανάλογα μέτρα..

«Οταν είδαμε το πρώτο ζώο κατακρεουργημένο, δεν μας πήγε στο μυαλό ότι επρόκειτο για λύκο, αλλά σκεφτήκαμε ότι πρόκειται για κάποιο αγριογούρουνο και ψάχναμε τα ίχνη του. Τη δεύτερη μέρα όμως, και με βάση τις αντίστοιχες αναφορές που έχουμε από τη βόρεια Ελλάδα, όπου σημειώνονται τέτοιες επιθέσεις, μπορούμε να υπόθεσουμε ότι επρόκειτο για λύκο, καθώς το ζώο τρώει τα εντόσθια των σκύλων», δήλωσε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της εθελοντικής Πολιτικής Προστασίας Διονύσου, Δημήτρης Πιτιανούδης,

«Από τη στιγμή που κατέβηκαν αγριογούρουνα, εμφανίστηκαν και λύκοι. Στην Πάρνηθα υπάρχουν λύκοι», αλλά στην ευρύτερη περιοχή του Διονύσου «έχουμε πενήντα χρόνια να δούμε λύκο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο λύκος βρέθηκε στην περιοχή πιθανότατα ακολουθώντας τα θηράματά του, τα αγριογούρουνα, καθώς έχει γεμίσει η περιοχή μας από αυτά. Εφόσον πρόκειται όντως για λύκο, θα πρέπει να προσέχουν πολύ οι κάτοικοι, οι οποίοι συνηθίζουν να βγαίνουν βόλτες στα δάση, μαζί με τα σκυλιά τους ή και μικρά παιδιά. Δεν χρειάζεται, όμως, πανικός, ούτε να κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις, ούτε να τρομοκρατήσουμε τους κατοίκους. Και σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να θανατωθεί το ζώο, καθώς είναι προστατευόμενο είδος και φυσικά απαγόρευεται η θανάτωσή του».

«Είναι  η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο, στα 20 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου. Βρήκαμε τα σκυλιά στην κυριολεξία κομματιασμένα. Είναι πρωτόγνωρα και σοκαριστικά αυτά που αντικρίσαμε», περιέγραψε η πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου στο Διόνυσο Βασιλική Γώγου,

«Είμαι σίγουρη ότι επρόκειτο για λύκο κι όχι για μεγαλόσωμο σκύλο», επιμένει κάτοικος της περιοχή. «Το διαπίστωσα και από τις πατημασιές που άφησε στο χιόνι», λέει, αλλά «να ξέρει ο κόσμος ότι ο λύκος σε πολύ σπάνια περίπτωση θα δαγκώσει άνθρωπο – θα πρέπει όμως να προστατευθούν και τα υπόλοιπα ζώα. Οπως και ο ίδιος ο λύκος».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Διονύσου, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Σχετικά με την εύρεση δύο πτωμάτων αδέσποτων σκύλων που βρέθηκαν μισοφαγωμένα στη Ραπεντώσα Διονύσου, πιθανότατα από άγριο ζώο, συμβάν το οποίο τις τελευταίες μέρες απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά από ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο Δήμος Διονύσου ανακοινώνει τα εξής:

1. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το εν λόγω περιστατικό, τόσο ο δήμαρχος Διονύσου όσο και τα αρμόδια στελέχη (αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, εντεταλμένος σύμβουλος Φιλοζωίας κ.ά.) κινητοποιήθηκαν άμεσα επικοινωνώντας τόσο με το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης όσο και με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

2. Όπως πληροφορηθήκαμε, σήμερα ή αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το ζήτημα με ευθύνη του Δασαρχείου και σύντομα θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

3. Αυτή τη στιγμή και μέχρι να εκδοθεί η επίσημη ανακοίνωση, κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν η επίθεση στα δύο σκυλιά πραγματοποιήθηκε από λύκο ή άλλο άγριο ζώο. Όποια κι αν είναι η πραγματικότητα επιβάλλεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους.

4. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος εφιστά την προσοχή των πολιτών μέχρι να υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες από το Δασαρχείο. Συγκεκριμένα τους καλεί:

Α. να είναι προσεκτικοί κατά τους περιπάτους τους και ειδικά όταν έχουν μαζί τους κατοικίδια,
Β. να αποφεύγουν να ρίχνουν υπολείμματα τροφών στους κάδους απορριμμάτων, κάτι που ενδέχεται να προσελκύει διάφορα άγρια ζώα»