Παρά τα μπλόκα, οι βάνδαλοι πρόλαβαν και έκαναν πολλές ζημιές στο πάρκο Τζόσουα Τρι |
Επικαιρότητα

Καλιφόρνια: Το πάρκο Τζόσουα Τρι «θα συνέλθει σε 300 χρόνια» από το κυβερνητικό shutdown

Ξεριζωμένα δέντρα, νέα μονοπάτια, σκουπίδια και γκραφίτι άφησαν πίσω τους βάνδαλοι που εκμεταλλεύθηκαν την απουσία φυλάκων
Protagon Team

Οι πληγές του διάσημου Τζόσουα Τρι, του «πάρκου των U2», που άνοιξαν στις 34 ημέρες του κυβερνητικού shutdown στις ΗΠΑ, θα επουλωθούν σε 300 χρόνια, δήλωσε ο πρώην υπεύθυνος του εθνικού πάρκου.

Στις ημέρες που έμειναν απλήρωτοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανάμεσά τους και οι δασοφύλακες του Τζόσουα Τρι, το προσωπικό ήταν μειωμένο με αποτέλεσμα, η αχανής έκταση του πάρκου να μείνει αφύλακτη. Παρόλο που το πάρκο έκλεισε για λίγες μέρες, η ζημιά είχε γίνει.

Οταν οι φύλακες επέστρεψαν στο Τζόσουα Τρι, τη Δευτέρα, αντίκρυσαν το χάος. Κάποιοι ανεγκέφαλοι βρήκαν την ευκαιρία να βανδαλίσουν το πάρκο με τα σπάνια και πολύ χαρακτηριστικά δέντρα. Ξερίζωσαν και κατέστρεψαν κορμούς, οδήγησαν αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες εκτός δρόμου, ανοίγοντας νέα μονοπάτια, γράφοντας συνθήματα στους βράχους και αφήνοντας παντού σκουπίδια.

«Αυτό που συνέβη στο πάρκο μας τις τελευταίες 34 μέρες, είναι ανεπανόρθωτο για τα επόμενα 200 με 300 χρόνια», είπε ο Κερτ Σάουερ, υπεύθυνος του πάρκου για επτά χρόνια.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών σέβεται τη φύση, όμως υπήρξαν περιστατικά βανδαλισμών και καταστροφής των δέντρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του πάρκου, Τζορτζ Λαντ.

Βάνδαλοι δεν δίστασαν να ξεριζώσουν ακόμα και τα σπάνια δέντρα Τζόσουα για να ανοίξουν νέα μονοπάτια
Το προσωπικό μαζεύει τα σκουπίδια, που άφησαν πίσω τους οι βάνδαλοι. Πηγή: @lost.sasquatch/via REUTERS

Εθελοντές εργάστηκαν ένα διάστημα στη θέση των απλήρωτων υπαλλήλων, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς δεν μπορούσαν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του πάρκου, που απλώνεται σε μία έκταση 3.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι βάνδαλοι άνοιξαν δύο νέους δρόμους μέσα στο πάρκο, κόβοντας ακόμα και δέντρα στο διάβα τους, έσπασαν κλειδαριές, ανέτρεψαν μπλόκα και κατασκήνωσαν σε απαγορευμένες περιοχές.

Η είσοδος του πάρκου στη νότια Καλιφόρνια. Πηγή: Instagram: @everymanoverland/Adam Holloway via REUTERS
Το πάρκο Τζόσουα Τρι έγινε διάσημο όταν το συγκρότημα των U2 φωτογραφήθηκε εκεί για το εξώφυλλο του ομώνυμου δίσκου του, το 1987.