Στην προσπάθειά τους να επιτύχουν μία ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας έκφρασης του λόγου και της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, οι νομοθέτες της Καλιφόρνιας ενέκριναν πρόσφατα σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να τιμωρούν τους γιατρούς που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια και τις θεραπείες για τη λοίμωξη Covid.
Για να γίνει νόμος της πολιτείας θα πρέπει πρώτα να υπογραφεί από τον κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, όπως ξεκαθαρίζουν οι New York Times. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, που είναι πολύ πιθανό, η Καλιφόρνια θα γίνει η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που θα ασκεί άμεσο έλεγχο και θα τιμωρεί γιατρούς που εκφράζουν αντιεπιστημονικές απόψεις.
Μάλιστα, η Ενωση Αμερικανών Ιατρών υποστηρίζει ότι οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση από μέλη της έχουν επιδεινώσει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας και ενοχοποιούνται για χιλιάδες νοσηλείες, αλλά και θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Ο νόμος θα χαρακτηρίζει τη διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών ιατρικών πληροφοριών σε ασθενείς ως «αντιεπαγγελματική συμπεριφορά» και η ποινή που προβλέπεται είναι αναστολή ή ανάκληση της άδειας ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος στη συγκεκριμένη πολιτεία.
«Για να δώσει ένας ασθενής τη συγκατάθεσή του για οποιαδήποτε ιατρική πράξη, θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος. Ο νέος νόμος έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις πιο φρικτές και σκόπιμες περιπτώσεις παραπλάνησης των ασθενών», διευκρίνισε ο πολιτειακός γερουσιαστής, παιδίατρος και συντάκτης του σχεδίου νόμου Ρίτσαρντ Παν.
Και μπορεί η Καλιφόρνια να είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που αναμένεται να εφαρμόσει τον νόμο περί παραπληροφόρησης, όμως σε αρκετές χώρες της Ευρώπης τέτοιος νόμος εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Μάλιστα, στην Ελλάδα έχουν διαγραφεί αρκετοί γιατροί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για λόγους διασποράς παραπλανητικών ή ψευδών ειδήσεων που αφορούν τα εμβόλια.
«Οι τοπικοί ιατρικοί σύλλογοι μπορούν είτε να επιβάλλουν χρηματικό πρόστιμο είτε να αφαιρέσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του γιατρού. Μάλιστα, το πρόστιμο, που φθάνει έως τις 5.000 ευρώ, μπορεί να το επιβάλει ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, δίχως να πραγματοποιηθεί συμβούλιο. Αυτό που κάνει η Καλιφόρνια προβλέπεται και εφαρμόζεται ήδη από την ελληνική νομοθεσία εδώ και χρόνια», εξηγεί στο Protagon ο Γιώργος Ελευθερίου, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Φαίδωνα Βόβολη, του γιατρού από τον οποίο αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για ένα έτος, καθώς συμμετείχε ενεργά στις διαδηλώσεις κατά των μέτρων της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών (εδώ).