Τα ρεκόρ των υψηλών θερμοκρασιών θα συνεχίσουν να σπάνε, όσο ο κόσμος δεν αποφασίζει να εκμηδενίσει τις εκπομπές αερίων | Shutterstock
Επικαιρότητα

Καίγεται ο πλανήτης: Απανωτά ρεκόρ θερμοκρασίας

Μόλις ένα 24ωρο χρειάστηκε για να καταρριφθεί το παγκόσμιο ρεκόρ ζέστης όλων των εποχών και να υπάρξει ένα νέο. Οι δασικές πυρκαγιές και η ακραία θερμική καταπόνηση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι συνέπειες της αύξησης της επιφανειακής θερμοκρασίας. Και φαίνεται πως ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα...
Protagon Team

Δεν πρόλαβε να καταγραφεί η περασμένη Κυριακή ως η θερμότερη ημέρα στην παγκόσμια μετεωρολογική Ιστορία και την ξεπερασε η Δευτέρα!

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου η μέση παγκόσμια θερμοκρασία άγγιξε τους 17,15 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της αμέσως προηγούμενης ημέρας, της Κυριακής 21 Ιουλίου οπότε η θερμοκρασία ήταν 17,09 βαθμοί Κελσίου.

Η 22α Ιουλίου αναφέρεται τώρα (ή μέχρι τώρα…) ως η πιο καυτή ημέρα στα παγκόσμια χρονικά. Το προηγούμενο ρεκόρ «κρατούσε» έναν χρόνο, από τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής του Κοπέρνικου –της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής της ΕΕ που κατέγραψε τα προκαταρκτικά δεδομένα– αναφέρει στους Times του Λονδίνου ότι «αυτό που είναι πραγματικά συγκλονιστικό, είναι πόσο μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας των τελευταίων 13 μηνών και των προηγούμενων θερμοκρασιακών ρεκόρ».

Πριν από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης ήταν 16,8 βαθμοί Κελσίου, και είχε σημειωθεί στις 13 Αυγούστου 2016 – αλλά από τότε τουλάχιστον 57 ημέρες έχουν υπερβεί αυτή την τιμή.

Οι συνέπειες είναι κάτι (πολύ) παραπάνω από εμφανείς.

Οι Times αναφέρουν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ρωσία όπου έχουν ξεσπάσει εκατοντάδες πυρκαγιές στη Ρωσία, τις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ όπου τις προηγούμενες ημέρες 30 εκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν σε αφόρητη ζέστη αλλά και την Ελλάδα που έχει καταγράψει ήδη δύο καύσωνες – ο δεύτερος διάρκειας 16 ημερών.

Καθένας από τους τελευταίους 13 μήνες ήταν ο πιο καυτός στην καταγεγραμμένη μετεωρολογική Ιστορία. Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες έρχονται παρά την υποχώρηση του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο αύξησε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2023 και Απριλίου 2024.

Ο Μπουοντέμπο λέει χαρακτηριστικά στους Times: «Βρισκόμαστε πλέον σε πραγματικά αχαρτογράφητα νερά. Και καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα βλέπουμε νέα ρεκόρ να καταρρίπτονται τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».

Από τον Φεβρουάριο του 2023, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου – επίπεδο στο οποίο οι χώρες φιλοδοξούσαν να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή με τη συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Ο Ιλάν Κέλμαν, καθηγητής Καταστροφών και Υγείας στο University College του Λονδίνου, εξηγεί στους Times: «Αν και οι 17 βαθμοί Κελσίου φαίνονται αρκετά ευχάριστοι, είναι ένας παγκόσμιος μέσος όρος, που τροφοδοτεί τους θανατηφόρους καύσωνες των 40 και των 50 βαθμών που βλέπουμε στις μέρες μας. Καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει κλάσματα του βαθμού, είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι για τις συνέπειες των επικίνδυνα ανοδικών θερμοκρασιών του καλοκαιριού».

Ο Ζικ Χαουσφάδερ, επιστήμονας ειδικός του Κλίματος στο ίδρυμα Berkeley Earth, που παρακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις της θερμοκρασίας, υπολογίζει ότι υπάρχει 95% πιθανότητα το 2024 να ξεπεράσει το 2023 ως η θερμότερη χρονιά, από την εποχή που καταγράφηκαν τα πρώτα διεθνή ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η Τζόις Κιμουτάι, κλιματολόγος του Imperial College του Λονδίνου, αναφέρει στους Times: «Κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται που ζήσαμε ξανά την πιο καυτή μέρα στα χρονικά. Αυτό ακριβώς μας υποδείκνυε η κλιματική επιστήμη ότι θα συνέβαινε εφόσον ο κόσμος εξακολουθεί να καίει άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι να σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα και να φτάσουμε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων».