Ο Εβρος και τα δημοσιεύματα της Daily Mail και της The Sun | SOOC/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Και ξαφνικά θέμα «εισβολής Τούρκων» στον Εβρο

Η αλλαγή της κοίτης του ποταμού, η σταθερή προκλητικότητα της Αγκυρας και τα σκανδαλοθηρικά ΜΜΕ της Βρετανίας, δημιούργησαν ένα πλέγμα που δημιούργησε νέο σκηνικό κρίσης στα σύνορα και έδωσε ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να εγείρει πολιτικό ζήτημα. Τι απάντησαν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
Protagon Team

Πρώτα συνέβη ένα καιρικό φαινόμενο: η κοίτη του Εβρου άλλαξε εξαιτίας των διακυμάνσεων στις βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων και έτσι, εκεί όπου υπήρχε ποτάμι, τώρα υπάρχει γη. Επειτα ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά της Αγκυρας που βρήκε ευκαιρία να σκηνοθετήσει νέο επεισόδιο στα σύνορα, μετά το φιάσκο με τους πρόσφυγες και ενώ η τουρκική οικονομία καταρρέει: μια τουρκική σημαία υψώθηκε στο σημείο. Ακολούθησαν τα ξένα ΜΜΕ, ιδίως του βρετανικού σκανδαλοθηρικού Τύπου που διάβασε «εισβολή των Τούρκων σε ελληνικό έδαφος» —τυπικά και αν δεν ξέρεις τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μοιάζει να είναι τέτοια. Και έπειτα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, τουρκικές δυνάμεις, εμφανίζονται να έχουν προωθηθεί εδώ και λίγες μέρες, σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Εκεί βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες 35 άτομα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος. Μάλιστα έχουν στρατοπεδεύσει και έχουν σηκώσει μια τουρκική σημαία.

Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να «γκριζάρει» μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης και να δημιουργήσει θέμα. Το πρόβλημα είναι ότι η τουρκική παρουσία εμποδίζει τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.

Στο θέμα έδωσαν διαστάσεις τα βρετανικά ΜΜΕ όπως η Daily Mail και η Sun, που μίλησαν για «εισβολή» και «αρπαγή γης».

Το βράδυ της Παρασκευής o ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει.

Σε δήλωσή τους οι τομεάρχες Αμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφεραν: «Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή»

«Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;». Κλείνοντας ανέφεραν πωςτα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα και προειδοποιούν ότι «έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

Στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όπως και του Κινήματος Αλλαγής, όπως θα δούμε παρακάτω, ήταν μια αποστροφή του κ. Δένδια σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ, όπου είπε: «Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα»…

Δένδιας: Χρειάζεται σοβαρότητα

Στην ερώτηση του κ. Δρίτσα και του κ. Κατρούγκαλου, η απάντηση του γραφείου Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν άμεση: «Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα», ανέφεραν, για να συμπληρώσουν ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: “Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε”».

Από το γραφείο Τύπου του κ. Δένδια σημείωσαν πως «στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».

Σε αυτό το πλαίσιο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν , σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

«Το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites», σημείωσαν από το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, για να υπενθυμίσουν πως «από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».

Πάντως και από το Κίνημα Αλλαγής έσπευσαν να επικρίνουν τον κ. Δένδια.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Εξωτερικών, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Να μας απαντήσει η κυβέρνηση για πόσες δεκάδες μέτρα” υπάρχει ζήτημα στον Έβρο; Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».