Η «οικογενειακή φωτογραφία» της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Επάνω αριστερά (κάτω από το 2017) διακρίνεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που τώρα καλείται να συμφωνήσει ως το Σάββατο | REUTERS/Mike Theiler
Επικαιρότητα

Και τώρα «αξιολόγηση fast track»

Αύριο αρχίζουν ξανά συζητήσεις με τους Θεσμούς και όσα δεν έγιναν μέσα σε πέντε μήνες, καθώς η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, θα γίνουν σε πέντε ημέρες
Protagon Team

«Οι συναντήσεις κυβέρνησης με τους θεσμούς ξεκινούν αύριο Τρίτη και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας». Η δήλωση αυτή κορυφαίας ευρωπαϊκής πηγής στο Protagon δείχνει ότι όλα πλέον είναι έτοιμα το πολιτικό ντιλ μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών που προετοιμάστηκε στη Μάλτα και έκλεισε στην Ουάσιγκτον, να μετουσιωθεί σε τεχνική συμφωνία που θα επιτρέψει:

-την έναρξη των συζητήσεων για τις τεχνικές ελάφρυνσης του χρέους που θα γίνουν μέσα από συντονισμένες κινήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και τοπυ ESM, και
-την εκταμίευση από την Ελλάδα μιας ακόμη δόσης επτά δισεκατομμυρίων ευρώ στα τέλη Μαΐου από το τρέχον πρόγραμμα.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Οσα δεν έγιναν μέσα σε πέντε μήνες, δεδομένου ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον περασμένο Δεκέμβριο θα γίνουν σε πέντε ημέρες αφού η κυβέρνηση αποδέχθηκε τα πρόσθετα μέτρα μείωση των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου που αποτελούν για τους δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ τη «δικλείδα ασφαλείας» ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον ως και το 2020 και θα πληρώνει τα χρέη της χωρίς να χρειάζεται νέο δανεισμό.

Τόσο απλά μέσα στο πενθήμερο θα πρέπει να συμφωνηθεί το περιεχόμενο των ξεχωριστών μνημονίων που θα κληθεί να υπογράψει η ελληνική πλευρά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δηλαδή τη 2η αναθεώρηση του τρίτου μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015 και με το ΔΝΤ (το MEFP ή Memorandum of Economic and Financial Policies που θα έχει διάρκεια μέχρι και το καλοκαίρι του 2018).

Προσχέδιο των δύο κειμένων βρίσκεται ήδη στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και οι συζητήσεις των επόμενων ημερών θα γίνουν επί των κειμένων.

Οι αποστολές των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα μέχρι την Πρωτομαγιά, ενώ στη συνέχεια η σκυτάλη θα περάσει στην ελληνική κυβέρνηση η οποία και θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή όλες τις νομοθετικές διατάξεις και παράλληλα να εκδώσει όλες τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις, πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Ως ημερομηνία ορόσημο έχει τεθεί η 15η Μαΐου, ώστε να υπάρχει και ένα χρονικό περιθώριο μέχρι τις 22 Μαΐου για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες καθυστερήσεις.

Εξοφλούν το ΔΝΤ

Βασικό στοιχείο της πολιτικής συμφωνίας είναι η προεξόφληση του δανείου που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ από το πρώτο μνημόνιο. Το υπόλοιπο του δανείου είναι περί τα 14 δισ. ευρώ, αλλά το επιτόκιο δανεισμού είναι από τα υψηλότερα (κυμαίνεται μεταξύ 4 και 5%).

Το θέμα της αποπληρωμής του δανείου από τα αδιάθετα 50 δισ. ευρώ του δανείου των 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου, σηζητήθηκε στην Ουάσιγκτον. Το ΔΝΤ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ αυτής της λύσης καθώς «βοηθάει το Ταμείο στο να πάρει μια απόφαση, αλλά συμβάλλει και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους» όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Η ίδια πηγή θεωρεί αρκετά πιθανό στη Σύνοδο της G7 στο Μπάρι που θα πραγματοποιηθεί 11-13 Μαΐου να συγκληθεί το Washington Group, δεδομένου ότι θα παρίστανται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (ΕΕ- ΔΝΤ – ΕΚΤ), για να δώσει ώθηση στη συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.