Φωτογραφία από την καθέλκυση της δεύτερης FDI του Πολεμικού Ναυτικού «Νέαρχος», στη Λοριάν | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Και τέταρτη FDI κλάσης «Κίμων» στο ΠΝ – στο νερό η φρεγάτα «Νέαρχος»

Καθελκύστηκε και η δεύτερη από τις τρεις φρεγάτες FDI HN, («Κίμων», «Νέαρχος και Φορμίων») γνωστές και ως «Belharra» που θα ενταχθούν στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού. Ηδη το πλήρωμα της πρώτης φρεγάτας «Κίμων» έχει αρχίσει τη διαδικασία εκπαίδευσης για την εξοικείωση με τα νέα συστήματα του υπερσύγχρονου πλοίου. Παίρνουμε και πυραύλους μακρού πλήγματος SCALP Naval βεληνεκούς 1.000 χιλιομέτρων . Η δαπάνη της νέας αγοράς δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια, τονιζει ο Πρωθυπουργός
Protagon Team

Tην εκκίνηση των διαδικασιών για την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας FDI (Frégate de défense et intervention – γνωστές και ως Belharra) για το Πολεμικό μας Ναυτικό, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στην τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Νέαρχος» (βίντεο κάτω) -της δεύτερης από τις τρεις φρεγάτες FDI που εντάσσονται στο Στόλο του ΠΝ- στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας Naval Group στη Λοριάν(βόρεια Γαλλία).

Παράλληλα ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην παραγγελία και στρατηγικών πυραύλων Scalp, βεληνεκούς 1.000 χιλιομέτρων, στις τρεις εκ των τεσσάρων φρεγατών Βelharra.

«Eχω τη χαρά να ανακοινώσω σήμερα την πρόθεση της Ελλάδος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στόχο να αποκτήσει μια ακόμη φρεγάτα, την τέταρτη του ίδιου τύπου. Που θα έρθει να προστεθεί στον ΚΙΜΩΝΑ, το ΝΕΑΡΧΟ και τον ΦΟΡΜΙΩΝΑ. Ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, για να υπογραμμίσει:

«Οι φρεγάτες αυτές θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL. Ισως τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1000 χλμ) και με μεγάλη ακρίβεια. Η προσθήκη αυτή εντάχθηκε στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, συνοδευόμενο από 20ετή ορίζοντα, ο οποίος παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό, θα ενημερωθεί η Βουλή και θα τον υιοθετήσει το ΚΥΣΕΑ. Θα επιτρέπει στη χώρα μας να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση που μπορεί να ανακύψει».

«Ομπρέλα» στο Αιγαίο

«Με το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 φρεγατών Belharra, με τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων “Ρουσσέν”, αλλά και των υποβρυχίων μας, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα, με την κτήση των τεσσάρων περιπολικών “Ιsland”, τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στον Στόλο μας. Με τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στο σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας Constellation. Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της ευρωκορβέτας, με τη δημιουργία ενός πυραυλικού απόρθητου τείχους επιφανείας στο Αιγαίο, με την προώθηση μιας σειράς μικρότερων σε μέγεθος αλλά μεγάλων σε επιχειρησιακή αξία προγραμμάτων. Αλλά και τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων στο τέλος της δεκαετίας και πάντοτε μέσα στα δημοσιονομικά όρια της χώρας, κάνουμε απολύτως τα απαραίτητα βήματα εκσυγχρονισμού και επιχειρησιακής αναβάθμισης του Πολεμικού μας Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Και κατέληξε επισημαίνοντας τον ρόλο που θα διαδραματίζει εφεξής στη ναυπήγηση των φρεγατών η ελληνική αμυντική βιομηχανία:

«Εχω πει κατ’ επανάληψη ότι στόχος της Ελλάδος πλέον είναι να μην αγοράζει απλά όπλα από το ράφι, αλλά να συμμετέχει με αυξημένο ποσοστό στην συμπαραγωγή των αμυντικών συστημάτων που προμηθεύεται. Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη ναυπήγηση αυτών των φρεγατών για μας είναι ζήτημα υψηλής σημασίας. Έχουν ήδη υπογραφεί 25 συμβόλαια με ελληνικές εταιρείες. Και θέτουμε ως πρώτο στόχο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να αυξήσουμε από 12% σε 15% το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα όλο και πιο ισχυρή

Η δαπάνη της νέας αγοράς έχει προϋπολογιστεί κατά τρόπο που δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια, διαβεβαιώνει σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κρίθηκε, ωστόσο, απαραίτητη -τονίζει- αφού η θωράκιση της πατρίδας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης Μητσοτάκη με αφορμή την καθέλκυση της φρεγάτας «Νέαρχος» και την έναρξη της διαδικασίας για την απόκτηση και τέταρτης FDI, έχει ως εξής:

Καθώς η χώρα μας ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πρώτη φρεγάτα Belharra και την ημέρα που στα ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient καθελκύεται η δεύτερη ενώ κατασκευάζεται η τρίτη, ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια και τέταρτου σκάφους αυτού του τύπου. Γίνεται, έτσι, πράξη το μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που εξαρχής είχα προσωπικά εξαγγείλει.

Η δαπάνη της νέας αγοράς έχει προϋπολογιστεί κατά τρόπο που δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια. Κρίθηκε, ωστόσο, απαραίτητη αφού η θωράκιση της πατρίδας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Η Ελλάδα όλο και πιο ισχυρή.

Τον υπουργό Εθνικής Αμυνας συνόδευσαν στη Λοριάν γαι την καθέλκυση της «Νέαρχος» (δείτε φωτογραφίες κάτω), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

Τελετή καθέλκυσης της δεύτερης φρεγάτας Belharra «ΝΕΑΡΧΟΣ», από τα ναυπηγεία του Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας,

Η φρεγάτα «Νέαρχος» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες. Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.