Libération, Le Figaro, Le Monde
Ανάλυση / Και στο τέλος χάνουν οι Σοσιαλιστές
«Δυο Αριστερές» είναι ο τίτλος της Libération, «Το σοκ των δυο Αριστερών» προσθέτει η Figaro. Οι δυο εφημερίδες βρίσκονται σε αντίθετα πολιτικά στρατόπεδα. Το συμπέρασμά τους, όμως, είναι το ίδιο για τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της γαλλικής Αριστεράς και τη νίκη του πρώην υπουργού Παιδείας Μπενουά Αμόν επί του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.
«Η Αριστερά της διαχείρισης εναντίον της Αριστεράς που ονειρεύεται» ανακεφαλαιώνει ο διευθυντής της Libé Λοράν Ζοφρέν. Η πρώτη εκπροσωπείται από τον Βαλς, τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό που υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια μια εργασιακή μεταρρύθμιση που θεωρήθηκε αντεργατική. Και η επιτυχία της δεύτερης δείχνει ότι «η Αριστερά χάνει την ψυχή της όταν δεν πείθει τους ψηφοφόρους ότι θέλει να αλλάξει την κοινωνία παρά τις δυσκολίες που μπορεί να έχει ως κυβέρνηση».
Σε κάθε περίπτωση, «επιβάλλεται ενότητα», όπως τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της Libération. Πράγμα όχι και τόσο εύκολο αν όχι μάταιο, σημειώνει από την πλευρά της η Monde υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Βαλς είχε διακηρύξει την ασυμβατότητα των δυο Αριστερών. Η Figaro προβλέπει στο δικό της κύριο άρθρο ότι είτε νικήσει ο Αμόν την ερχόμενη Κυριακή είτε ο Βαλς, δεν θα αλλάξει τίποτε για τους γάλλους σοσιαλιστές. Οπως ο ένας έτσι και ο άλλος είναι καταδικασμένοι σε μια ταπεινωτική ήττα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα τους φέρει πίσω τόσο από τον ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν όσο και από τον ακροαριστερό Ζακ Λικ Μελανσόν.
Το ματς δηλαδή θα παιχτεί. Αλλά ξέρουμε από τώρα ποιοι θα χάσουν.
Φωτό: Μα κερδίζει πια κανείς με αφισοκόλληση; Πηγή: Reuters/Jacky Naegelen
The Times
Αρχεία / Κι αν η Θάτσερ «στούκαρε» τη νέα Rover;
Η περίφημη δήλωση της Μάργκαρετ Θάτσερ στο συνέδριο των Συντηρητικών ότι «μια κυρία δεν στρίβει ποτέ» είχε ερμηνευτεί ως ένδειξη της αποφασιστικότητάς της να παραμείνει πιστή στην πολιτική της. Για τους συμβούλους της στην Ντάουνινγκ Στριτ, όμως, κάποια στιγμή σχετίστηκε με κάτι άλλο: τις ικανότητές της στην οδήγηση.
Ηξερε να οδηγεί η «Σιδηρά Κυρία»; Ναι. Είχε όμως πάρα πολλά χρόνια να πιάσει το τιμόνι όταν αποφάσισε να κάνει μια βόλτα με το νέο μοντέλο της Rover έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ 10 και παρουσία του Τύπου προκειμένου να στείλει το δικό της μήνυμα στήριξης στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η απόφαση αυτή, γράφουν οι Times, προκάλεσε πανικό στους πρωθυπουργικούς συμβούλους. Πρώτον, για το χρώμα που έπρεπε να έχει το αυτοκίνητο. Και δεύτερον, για το εάν η Θάτσερ θα μπορούσε να στρίψει το τιμόνι. Κι αν το «στούκαρε» σε καμιά γωνία μπροστά σε όλον τον κόσμο;
Σύμφωνα με ιδιωτικά έγγραφα του ιδρύματος Θάτσερ που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, το σταφ της βρετανίδας πρωθυπουργού «έτρεμε στην ιδέα ότι μπορεί να τράκαρε το αυτοκίνητο κάπου, ότι μπορεί όλα να πήγαιναν στραβά». Πάντως αντί για το κόκκινο χρώμα που είχε επιλεγεί αρχικά, προτιμήθηκε τελικά το μπλε. Ενώ λίγες ημέρες πριν από την επίδειξη, η Θάτσερ έκανε δυο τρία μαθήματα με το νέο Rover 800, μοντέλο του 1986, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.
Η διαδρομή που επελέγη τελικά, και με τον ηρωικό σύζυγο Ντένις στη θέση του συνοδηγού, ήταν κατά μήκος της Ντάουνινγκ Στριτ. Η Θάτσερ οδήγησε ως το τέλος του δρόμου και επέστρεψε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 με την όπισθεν. Για να αποδειχθεί ότι τουλάχιστον εκείνη η κυρία δεν έστριβε πραγματικά ποτέ.
Φωτό: Την φαντάζεστε στον ρόλο της «σοφερίνας»; Πηγή: Times/PA
Corriere della Sera
El Chapo / Το κυνήγι των 14 δισ. δολαρίων
Ο λατινοαμερικάνος αγρότης που κάποτε πουλούσε πορτοκάλια, σήμερα αξίζει 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Τουλάχιστον σε αυτό το ποσό υπολογίζει η εισαγγελία της Νέας Υόρκης ότι αντιστοιχεί η περιουσία του Chapo, του μεξικανού εμπόρου ναρκωτικών, τον οποίο κάρφωσε άθελά του ο Σον Πεν έπειτα από μια συνάντηση που είχαν στην κρυψώνα του. Ο Chapo εκδόθηκε προχθές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη χώρα όπου είχε εξάγει 200 τόνους κοκαΐνης και βουνά από άλλες ουσίες – από μαριχουάνα έως αμφεταμίνες.
Στον αμερικανό δικαστή του ο Chapo δήλωσε αθώος. Οι αμερικανικές αρχές θέλουν πάντως να κατασχέσουν τον θησαυρό του. Στη λίστα του Forbes, ο Chapo ήταν πολύ πίσω και πάντως πολύ μακριά από τα 40 δισεκατομμύρια του Μάικλ Μπλούμπεργκ και τα 44,6 του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Οι αμερικανοί εισαγγελείς όμως πιστεύουν ότι ο μεξικανός ναρκοέμπορος «ζυγίζει» πολύ περισσότερο. Μόνο που για να υπολογιστεί με ακρίβεια αυτό το βάρος και -κυρίως- να εντοπιστεί οι αρχές θα πρέπει να ακολουθήσουν μια περίπλοκη διαδρομή σε όλον τον πλανήτη σπαρμένη από δολάρια, ευρώ, πέσος αλλά και χρυσό.
Ο πλούτος αυτός, γράφει η Corriere della Sera, επέτρεψε στον Chapo να αγοράσει στη χώρα του συνενοχή, στήριξη και σιωπή. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατάφερε να αποδράσει δυο φορές. Οι Αμερικανοί, πάντως, λένε ότι στις ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να σκάψει ποτέ ένα τούνελ σαν αυτό που του χάρισε την ελευθερία του στο Μεξικό μέχρι το ραντεβού με τον Σον Πεν σε ρόλο «δημοσιογράφου». Ο Chapo κρατείται τώρα σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας. Το κελί του είναι 6 μέτρα επί τρία, εκεί τρώει κι εκεί περνάει τις 23 από τις 24 ώρες της ημέρας. Η μόνη παρηγοριά γι’ αυτόν ήταν ότι οι κρατούμενες τον υποδέχθηκαν με την ιαχή «Chapo, Chapo».
Κατά τ’ άλλα, την έχει μάλλον άσχημα: έξι αμερικανικές πόλεις ζητούν να τον δικάσουν, ενώ αναμένεται καταδικαστεί σε πολλές φορές ισόβια. Αυτό μεταφράζεται σε μια αργή «ταφή» στη Supermax, τη φυλακή-φρούριο του Κολοράντο. Κι εκεί το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα μπορέσει να πάρει τα δισεκατομμύριά του στον τάφο του.
Φωτό: Ο Τσάπο στα χέρια των Αμερικανών. Αλλά χωρίς τα 14 δισ. Πηγή: Reuters
The Slot
Συγκρίσεις / Ο Ντόναλντ Τραμπ; Οχι, ο Μπέιν
Πολλά και από πολλούς ειπώθηκαν για την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο. Λίγοι όμως αναφέρθηκαν στη σχέση της με την ομιλία -ή μάλλον το παραλήρημα- ενός κακού της D.C. Comics. Ποιος είναι ο αυτός; Ο Μπέιν, το «τέρας» που ερμήνευσε τόσο απολαυστικά και τρομακτικά ο Τομ Χάρντι στην ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή».
Θα μπορούσε να τεθεί και ως (πολύ εύκολο) κουίζ. Ποιος αντέγραψε ποιον; Ο ένας λέει τα εξής: «Η σημερινή τελετή έχει ένα πολύ ιδιαίτερο νόημα. Γιατί σήμερα δεν παραδίδει την εξουσία μια κυβέρνηση σε μια άλλη ή ένα κόμμα σε ένα άλλο. Παραδίδουμε την εξουσία από την Ουάσινγκτον σε σένα λαέ. Εδώ και πολύ καιρό μια μικρή ομάδα στην πρωτεύουσα της χώρας μας δρέπει τους καρπούς της εξουσίας ενώ ο λαός επωμίζεται το κόστος. Η Ουάσινγκτον άνθησε αλλά ο λαός δεν πήρε μερίδιο από αυτόν τον πλούτο. Οι πολιτικοί ευημέρησαν αλλά οι δουλειές μειώθηκαν και τα εργοστάσια έκλεισαν. Το κατεστημένο προστατεύει τον εαυτό του αλλά όχι τους πολίτες της χώρας μας. Οι νίκες τους δεν ήταν νίκες σας. Οι θρίαμβοί τους δεν ήταν δικοί σας θρίαμβοι. Πανηγυρίστηκαν στην πρωτεύουσα, αλλά για τις οικογένειες που αγωνίζονται στην υπόλοιπη χώρα δεν υπάρχουν και πολλά για να πανηγυρίσουν. Όλα αυτά θα αλλάξουν από αυτή τη στιγμή. Γιατί αυτή η στιγμή είναι η δική σας στιγμή. Ανήκει σε εσάς».
Η Γκάμπριελ Μπλούστοουν υπενθυμίζει στο Slot τι είχε πει ο άλλος: «Θα πάρουμε το Γκόθαμ από τους διεφθαρμένους! Από τους πλούσιους! Από αυτούς που έχουν καταπιέσει γενιές και γενικές, που σας παραμυθιάζουν με δήθεν ευκαιρίες! Θα δώσουμε το Γκόθαμ πίσω σε σένα λαέ. Το Γκόθαμ είναι δικό σου. Οι ισχυροί θα γκρεμοτσακιστούν από τις παρηκμασμένες φωλιές τους».
Αν κρίνει κανείς από τα tweets με τα οποία χαρακτήριζε «σκύλα» την ηθοποιό Κρίστεν Στιούαρτ επειδή υποτίθεται ότι είχε απατήσει τον σύντροφό της και συμπρωταγωνιστή της στο «Λυκόφως» Ρόμπερτ Πάτινσον, μάλλον ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει πολύ σινεμά. Τώρα ξέρουμε και από ποιους εμπνέεται.