Τίποτα ιδιαίτερο, ένα φουρνάκι για τον πάγκο της κουζίνας | Shutterstock
Επικαιρότητα

Και όμως, το γκάτζετ της χρονιάς δεν είναι υψηλής τεχνολογίας

Ενα φουρνάκι που πάνω από όλα ψήνει το φαγητό είναι το γκάτζετ της χρονιάς σύμφωνα με τους New York Times. Αιρετικό ή τρολ, η εφημερίδα επιχειρεί να αποδείξει ότι είναι η εξέλιξη του φούρνου μικροκυμάτων. Τα καταφέρνει όμως;
Protagon Team

Σίγουρα είναι ριζοσπαστικό ή απλώς «σπαστικό» για όσους περίμεναν να δουν στα τέλη Δεκέμβρη στους New York Times ένα αντικείμενο υψηλής τεχνολογίας, ευρείας ή περιορισμένης χρήσης ως το καλύτερο γκάτζετ της χρονιάς.

Φέτος η ανατροπή είναι μεγάλη και τη διάκριση κερδίζει ένα φουρνάκι για τον πάγκο της κουζίνας.

Η εφημερίδα επιχειρεί να τεκμηριώσει γράφοντας ότι «όπως ακριβώς ένα έξυπνο κινητό, έτσι και ένα καλό φουρνάκι μπορεί είναι χρηστικό και χρήσιμο καθημερινά. Εκτός του ότι με το γκριλ του ζεσταίνει ψωμί, αυτό το υποτιμημένο από πολλούς εργαλείο κουζίνας μπορεί να μαγειρέψει και άλλα πολλά τρόφιμα όπως κοτόπουλο, μπριζόλα, πατάτες και κέικ».

Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι τα μικρά φουρνάκια κάνουν εξοικονόμηση χώρου, οικονομία στο ρεύμα σε σχέση με τον κανονικό φούρνο, κρατούν τη θερμοκρασία για περισσότερη ώρα και είναι πιο γρήγορα. Επίσης σημαντικό είναι ότι τα φουρνάκια εισάγονται με αργούς ρυθμούς στην κατηγορία των προϊόντων τεχνολογίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια μεγάλες εταιρείες έχουν επενδύσει σε μεθόδους θέρμανσης με τη χρήση λογισμικού, το οποίο βοηθά και έναν άσχετο με την κουζίνα να μαγειρέψει πιο νόστιμο φαγητό.

Τα «έξυπνα» φουρνάκια κοστίζουν από 500 έως 1.000 ευρώ και είναι εξοπλισμένα με προηγμένη θερμική τεχνολογία και προγράμματα για συνταγές, ώστε να αυτοματοποιούν τη διαδικασία του ψησίματος.

Ωστόσο, δεν έχουν αποδείξει ακόμη τίποτα και η χρήση τους είναι αρκετά σύνθετη. Τόσο σύνθετη, ώστε να είναι πιο εύκολο να ακολουθήσει κάποιος τις οδηγίες μιας συνταγής, που κατά 98% έχουν σταθερή θερμοκρασία ψησίματος, παρά να μάθει να χειρίζεσαι ένα «έξυπνο» φουρνάκι με δεκάδες προγράμματα.

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα των New York Times στο «φουρνάκι – γκάτζετ της χρονιάς 2019», που τελικά δεν μπορεί να ταΐσει μια ολόκληρη οικογένεια, αλλά απευθύνεται κυρίως σε όσους μένουν μόνοι τους ή ζευγάρια.