Επικαιρότητα

Και όμως, πάμε για ανάπτυξη πάνω από 2,2% το 2023

Αναθεωρούνται οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία καθώς αποκλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση και η ευρωζώνη αποφεύγει την ύφεση - Κλειδί των εξελίξεων οι επενδύσεις που πριμοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ - «Ξεκίνησε» ήδη παρά το ψύχος και ο τουρισμός που προβλέπεται να έχει εκρηκτική άνοδο
Ζώης Τσώλης

Η καλύτερη πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης η οποία εν μέσω πολέμου, ενεργειακής κρίσης και παρά την αύξηση των επιτοκίων σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 3,5% το 2022 δημιουργεί αισιοδοξία ότι η Ευρώπη θα αποφύγει εφέτος την ύφεση.

Με βάση τα νέα δεδομένα και κυρίως την κάμψη των τιμών της ενέργειας αναθεωρούνται επί τα βελτίω και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η πρώτη εκτίμηση, αυτή του ΚΕΠΕ, είναι ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί πάνω από 2,2% το 2023, στοιχείο που επηρεάζει τις προοπτικές και αλλάζει τις δημοσιονομικές προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Κλειδί των εξελίξεων οι επενδύσεις που πριμοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και ο τουρισμός που όλα τα στοιχεία δείχνουν θα έχει κι εφέτος εκρηκτική άνοδο, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεπεράσει την κρίση του πολέμου

Οπως επισημαίνει η Wall Street Journal, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε ταχύτερα από την Κίνα και τις ΗΠΑ πέρυσι, υπογραμμίζοντας τον τρόπο που η εξασθένιση της πανδημίας Covid-19 αλλάζει τα παραδοσιακά πρότυπα παγκόσμιας ανάπτυξης, όπου τον πρώτο λόγο είχε η κινεζική οικονομία.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurostat) την Τρίτη έδειξαν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5% για το σύνολό του 2022, που είναι ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ είτε στην Κίνα είτε στις ΗΠΑ. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3%, που είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με τις επιδόσεις της πρo του κορονοϊού περιόδου, όταν το ΑΕΠ αυξανόταν κάθε χρόνο με ρυθμό πάνω από 7%. Στις ΗΠΑ, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ποσοστό 2,9%.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, στην Ελλάδα, η οποία πέρυσι σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο του 5,3% (σ.σ. το οριστικό μέγεθος θα ανακοινωθεί με την ολοκλήρωση των μετρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο του έτους) αναθεωρούνται οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2023, αλλά και του προϋπολογισμού που συντάχθηκε με την υπόθεση ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί εφέτος κατά 1,5%.

Ηδη το ΚΕΠΕ προχώρησε στην πρώτη αναθεώρηση και, σύμφωνα με το μοντέλο του, ανεβάζει τον πήχη για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,22%.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας προβλέπεται στο 5,3% για το έτος 2022 και στο 2,2% για το έτος 2023.

Με βάση την εκτίμηση αυτή, η οικονομία της χώρας προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά κατά το τρέχον έτος, με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ να παρουσιάζει επιβράδυνση, παραμένοντας, όμως, σε ικανοποιητικό επίπεδο —λαμβανομένης υπόψη της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας.

Οι συνιστώσες της αισιοδοξίας

Ο πιο σημαντικός και αισιόδοξος παράγοντας είναι η τάση αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας που φαίνεται να απομακρύνει αυτή τη στιγμή τον κίνδυνο της ύφεσης για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ωστόσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις εξακολουθούν να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.

Ευεργετικό αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μπορεί να έχει μία θετική έκβαση όσον αφορά την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (στις 21 Απριλίου αποφασίζει η S&P).

Στην ίδια κατεύθυνση θα μπορούσαν να συμβάλουν:

-Η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων στήριξης της οικονομίας αλλά πάντοτε σε κλίμακα συμβατή με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων

-H υλοποίηση έργων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των δράσεων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027

-Η εντατικοποίηση των επενδύσεων που συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης.