Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον τούρκο πρόεδρο σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας | INTIMEnews/ΜΕΧΜΕΤ ΣΙΡΙΝ ΤΟΠΑΛΟΓΛΟΥ
Επικαιρότητα

Και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο δείπνο Ερντογάν σε Μητσοτάκη

Η πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη εκλαμβάνεται ως «κίνηση θετικής προσέγγισης» από την πλευρά της Αγκυρας, όπως και η παρουσία των διοικητών των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, Ιμπραήμ Καλίν και Θεμιστοκλή Δεμίρη
Protagon Team

Ανάμεσα στους λοιπούς προσκεκλημένους στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση τους στην Αγκυρα, δεν θα είναι μόνο τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών –αρμόδιοι υπουργοί και συνεργάτες των δύο ηγετών– αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μία κίνηση της τουρκικής Προεδρίας που αξιολογείται ως ενισχυτική της θετικής προσέγγισης από τη γείτονα, συνολικά στην επίσκεψη.

Στο ίδιο κλίμα, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», Μανώλης Κωστίδης, εντάσσεται και η παρουσία των διοικητών των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, Ιμπραήμ Καλίν και Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο δείπνο και η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους την ώρα του τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να φτάσει –εν μέσω καταιγίδας σύμφωνα με την τελευταία μετεωρολογική πρόβλεψη– στην Αγκυρα στις 15:20 στο αεροδρόμιο Εσέμπογα, όπου και θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Το τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 16.00 στο Προεδρικό Μέγαρο, για να ακολουθήσει η διευρυμένη συνάντηση παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Γιώργου Γεραπετρίτη και της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, και του διπλωματικού συμβούλου του τούρκου προέδρου, Τακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Δύο ώρες αργότερα, στις 18.00, θα γίνουν οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν στον Τύπο και θα ακολουθήσει το επίσημο δείπνο.

Επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, τον Ιούλιο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή το βράδυ, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η ΕΡΤ, κατά την συνομιλία ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε σε δύο βασικές παραμέτρους του Κυπριακού: ότι  πρόκειται και για ευρωπαϊκό ζήτημα και την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς ότι η επίλυσή του θα πρέπει να βασίζεται στις προϋποθέσεις  που έχει θέσει μετά ψηφίσματά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.