| INTIMEnews
Επικαιρότητα

Και ο κατώτατος μισθός στην πολιτική δίνη: Αύξηση πάνω από 6% στα €830 η πρόταση της Δόμνας Μιχαηλίδου

Στα 50 ευρώ τον μήνα το όφελος για 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό μήνα, πάνω από τις συντηρητικές προτάσεις του ΚΕΠΕ. Ωστόσο οι όποιες ανακοινώσεις αναβάλλονται λόγω της πρότασης δυσπιστίας
Protagon Team

Το τελευταίο, αλλά το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά της ακρίβειας, ενεργοποιεί η κυβέρνηση η οποία έχει αποφασίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό που να καλύπτει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης από την άνοδο του πληθωρισμού το 2023.

Στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει την Τετάρτη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, επρόκειτο να εισηγηθεί την αύξηση του κατώτου μισθού σε ποσοστό πάνω από 6%, έτσι ώστε να διαμορφωθεί από την 1η Απριλίου στα 830 ευρώ από 780 ευρώ σήμερα (αύξηση 50 ευρώ τον μήνα).

Ωστόσο, λόγω των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων και αφού κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση, το υπουργικό συμβούλιο αναβάλλεται –το επιβεβαίωσε στο μπρίφινγκ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Οι όποιες αποφάσεις και ανακοινώσεις θα μετατεθούν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή και την αναμενόμενη καταψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία της πρότασης μομφής, την Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση, η εισήγηση της υπουργού Εργασίας για αύξηση του μισθού με τον οποίο αμοίβονται 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό μήνα, κατά 50 ευρώ υπερβαίνει για μια ακόμη χρονιά τις συντηρητικές προτάσεις του ΚΕΠΕ ότι η αύξηση θα πρέπει να κινηθεί μεταξύ 4 και 5%.

Στα 509 ευρώ το επίδομα ανεργίας

Η αύξηση που θα αποφασιστεί θα οδηγήσει σε αυτόματες αυξήσεις σε σειρά κοινωνικών επιδομάτων με πρώτο το επίδομα ανεργίας το οποίο θα διαμορφωθεί από τα 479 στα 509 ευρώ το μήνα.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, έχει τον 9ο χαμηλότερο ονομαστικό κατώτατο μισθό μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ-22 το 2024. Οι αυξήσεις δε των τελευταίων ετών είναι χαμηλότερες του μέσου όρου των αυξήσεων στα κράτη – μέλη που έχουν εθνικό κατώτατο μισθό, ακόμη και σε σύγκριση με εκείνα που έχουν υψηλότερο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα, όπως είναι η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία, η οποία μάλιστα εμφανίζει τη μεγαλύτερη σωρευτική αύξηση.

Συν 10% από τις τριετίες

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτομάτως αυξάνονται και οι τριετίες που αντιστοιχούν στο 10% του εκάστοτε βασικού μισθού. Η προσαύξηση καταβάλλεται για κάθε συμπληρωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τα 9 έτη, δηλαδή συνολική προσαύξηση 30% για όσους έχουν συμπληρώσει 9 έτη προϋπηρεσίας (3 τριετίες).