Ενώ από την Ευρώπη ακούγονται ήδη οι τρομακτικές λέξεις Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, έστω και ως απευκταίο ενδεχόμενο, στην Απω Ανατολή υπάρχει ο βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος ανακοινώνει την πρόθεσή του να «ενισχύσει και να αναπτύξει» το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του. Αυτό ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της επετείου ίδρυσης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας και επιβλητικής στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ, όπως μετέδωσε το πρωί της Τρίτης το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.
«Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα για να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε τις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας μας με ταχύτερο ρυθμό», είπε ο Κιμ, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Η παρέλαση έγινε το βράδυ στην Πιονγιάνγκ για τον εορτασμό της 90ής επετείου από την ίδρυση των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων. Και υπό τα πλατιά χαμόγελα της στρατιωτικής ηγεσίας και του ντυμένου στα λευκά δικτάτορα επιδείχθηκαν ιδίως διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBMs).
Ο 38χρονος Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος κληρονόμησε την εξουσία από τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ, εκφώνησε την ομιλία του στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ -που φέρει το όνομα του παππού του- στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα.
Η χώρα του υφίσταται πολύ σκληρές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Είναι δε ένα από τα φτωχότερα κράτη της Γης, με εκατομμύρια ανθρώπους να λιμοκτονούν –κάτι που βέβαια αφήνει αδιάφορο τον δικτάτορα και τους πραιωριανούς του.
Οι διαπραγματεύσεις για να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το οπλοστάσιό της βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο εδώ και χρόνια. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέφερε πως τα πυρηνικά όπλα της χώρας του είναι «σύμβολο της ισχύος της» και πρέπει να διαφοροποιηθούν.
«Δεδομένου του ταραχώδους πολιτικού και στρατιωτικού υποβάθρου και των διαφόρων κρίσεων που μέλλονται (…) πρέπει να αυξήσουμε κι άλλο τη δύναμή μας με όσο πιο ταχύ ρυθμό είναι δυνατόν», επέμεινε.
Πρόσθεσε ότι αν και τα πυρηνικά όπλα της χώρας του έχουν ρόλο πρωτίστως αποτρεπτικό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν απειληθούν τα «θεμελιώδη συμφέροντα» της Βόρειας Κορέας.
Ειδικοί ανέμεναν ότι σε αυτή την παρέλαση θα επιδεικνύονταν τα πιο εξελιγμένα όπλα της Βόρειας Κορέας, ιδίως υπερηχητικοί πύραυλοι και ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Hwasong-17. Αυτός ο τελευταίος, «πύραυλος-τέρας» όπως τον αποκαλούν ορισμένοι παρατηρητές, μπορεί να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, ικανές να κινηθούν σε πολλές τροχιές μετά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2020.