Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Παρασκευή το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εν μέσω κλιμάκωσης της επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Αγκυρας που δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της (εδώ) από τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας (επίσκεψη Μπορέλ στις Καστανιές, ελληνογαλλική συνεννόηση και δηλώσεις Μακρόν για την Τουρκία, συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία κ.α.).
Ηταν η πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες έπειτα από μήνες, σε μια προσπάθεια να «σπάσει ο πάγος» και να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο.
Αλλώστε ουδείς έχει ξεχάσει το ξέσπασμα του τούρκου προέδρου (εδώ) όταν εν μέσω της κρίσης στον Εβρο (επιστρέφοντας από ταξίδι του στη Μόσχα στις 6 Μαρτίου) είχε δηλώσει εκνευρισμένος ότι δεν θέλει ούτε να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη!
«Τα σύνορά μας δεν θα κλείσουν. Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ ζήτησε να συναντηθούμε στη Σόφια και να προσκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ημέρα που το πρότεινε, σημειώθηκαν δύο θάνατοι στα σύνορα (σ.σ. ο γνωστός ανυπόστατος ισχυρισμός περί νεκρών μεταναστών στην ελληνοτουρκική μεθόριο) .
»Δεν θέλω να βρεθώ στον ίδιο χώρο και να βρεθώ στην ίδια φωτογραφία με εκείνον. Προσπάθησαν αρκετά να με πείσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αυτά τα πράγματα δε είναι τόσο απλά. Πολιτικοί σαν αυτόν, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι τόσο φτηνές», είχε πει τότε, έντονα ενοχλημένος από τη στάση των ελληνικών αρχών έναντι της τουρκικής «πολιορκίας» των συνόρων με «όπλο» τους εξαθλιωμένους μετανάστες που εξαπάτησε η Αγκυρα με ψεύτικες και σκόπιμες υποσχέσεις για ανοικτά σύνορα και πέρασμα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Μαξίμου οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.
Διότι όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει και η συγκυρία επιβάλλει τη συνεννόηση τουλάχιστον σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής.
Αυτό όμως, ξεκαθάριζαν, δεν συνεπάγεται σε καμιά περίπτωση εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν ορίστηκε κατόπιν συνεννόησης της υπεύθυνης του γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, πρέσβεως, Ελένης Σουρανή, και του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.
Βασικό θέμα συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ζητήματα «χαμηλής» πολιτικής, όπως η πανδημία του κορονοϊού και η αποκατάσταση των τουριστικών και ταξιδιωτικών ροών ανάμεσα στις δύο χώρες, υπό το φως και της σχετικής συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της ΕΕ και αφορά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων σε τρίτες χώρες.
Στο σημείο αυτό, διευκρινίστηκε ότι η Ελλάδα δεν είναι κατ΄αρχήν αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας -όπως και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων- στην πρώτη ομάδα των τρίτων χωρών με τις οποίες η ΕΕ θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Οι δύο ηγέτες δεν εισήλθαν σε θέματα υψηλής πολιτικής. Συμφώνησαν, όμως, όπως προαναφέρθηκε, ότι η ένταση έχει φτάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Γιατί η ένταση δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί αν οι δύο πλευρές δεν συνομιλούν.
Οσο για τη συγκυρία υπό την οποία έγινε η επικοινωνία των δύο ανδρών, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός (σε συνέντευξή του στο Star Channel στις 25/5/2020) είχε αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρχει επαφή, ανεξαρτήτως των περιθωρίων επίλυσης των διμερών διαφορών. Αλλά και παράλληλα οι εν λογω επικοινωνίες να μην γίνονται αντικείμενο παρερμηνειών.
«Είμαστε σίγουροι για το δίκαιό μας και η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Πώς θα μιλάμε για ζητήματα, όπως, π.χ. η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε…Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας», είχε υπογραμμίσει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.