Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στη συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα τους τα είπε μέσω της «Εποχής» | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Και ξαφνικά θέμα Τσακαλώτου στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής των 53+ έδωσε συνέντευξη στην «Εποχή» στην οποία χαρακτήρισε «ακατανόητη» τη στρατηγική στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς την Κεντροαριστερά, προειδοποίησε πως είναι λάθος να προκαταλαμβάνεται η γνώμη και η θέληση των συνέδρων και ζήτησε τα πολιτικά δικαιώματα των μελών να μην εκχωρούνται στην ηγετική ομάδα
Protagon Team

Αν κάτι πρέπει να αναγνωριστεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι ότι δεν κρύβει τα λόγια του. Με αυτές του τις λεκτικές ακροβασίες, όταν πρόκειται για προφορικές παρεμβάσεις, και πάντα με χιούμορ, κατακεραυνώνει συνήθως τη ΝΔ αλλά ενίοτε εξασκείται στη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση. Υπό αυτό το πρίσμα δεν συνιστά έκπληξη ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών τάραξε πάλι τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα της Κεντροαριστεράς.

Ενα ζήτημα βέβαια, είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος δημιούργησε θέμα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του και να εκμεταλλευτεί τις όποιες ρωγμές στην πολιτική ηγεμονία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ατύπως επικεφαλής της ομάδας των 53+ δεν έχει πρόβλημα να χαρακτηρίσει ως «ακατανόητη» την επιχείρηση μετάλλαξης του κόμματος –μια μετάλλαξη που είχε αναγγείλει ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος την βραδιά της ήττας στις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε συνέντευξη στην «Εποχή». «Αυτό που ζούμε την τελευταία 10ετία είναι κάτι μοναδικό στον σύγχρονο καπιταλισμό – μια συνολική ενδογενής κατάρρευση του μοντέλου παραγωγής και διανομής», παρατήρησε, για να σχολιάσει ως «ακατανόητη την επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κεντροαριστερά».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε απεναντίας πως «είναι πλέον επιτακτικό να μιλήσουμε για μια αλλαγή μοντέλου».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε βεβαίως τη ΝΔ ότι θεωρεί την κρίση ως ευκαιρία «για να διαλύσουν δικαιώματα» ή για να συνεχίσουν «business as usual» και ότι άρχισε να επιβάλει ένα είδος μνημονίου πριν και μετά τον κορονοϊό με την «επίθεση» στα εργασιακά.

«Τώρα περιμένουμε την τρίτη πράξη του δράματος με το πόρισμα Πισσαρίδη, όπου φαίνεται περιλαμβάνονται όλοι οι μύχιοι πόθοι των νεοφιλελεύθερων εκσυγχρονιστών» και έτσι «χτίζονται οι όροι ενός νέου κανονικού μνημονίου», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Στην κριτική του στη ΝΔ, είπε τα γνωστά. Μίλησε για «αυταρχική πρακτική στα κοινωνικά», «ακραία ταξικά μεροληπτική πρακτική στα οικονομικά», «απόλυτα παλαιοκομματική λογική στη διαχείριση δημόσιου χρήματος» και «φιλελεύθερο προσωπείο χάρη στην άκρατη στήριξη του ακραίου κέντρου και των media».

Συγκεκριμένες απαντήσεις στις καταγγελίες

Αλλά δεν δίστασε να ασκήσει κριτική για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για την Αριστερά ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, τα μέσα είναι μέρος του σκοπού, αλλιώς δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αποδείξουμε στον κόσμο ότι δεν είμαστε μια από τα ίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε ότι «είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός αντιμετωπίζεται με κατάληψη στους θεσμούς – να κάνουμε ό,τι κάνει δηλαδή το λεγόμενο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη…». Προσέθεσε πάντως πως παρερμήνευσαν κάποιοι τα λόγια του προέδρου (περί «αρμών της εξουσίας»).

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις αποκαλύψεις κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις από τους εμπλεκόμενους:

«Να γυρίσουμε την ατζέντα στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου». «Ωστόσο», προσθέτει, «όταν η ΝΔ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο με τέτοιες “αποκαλύψεις” δεν βρίσκω άλλη λύση από το να δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και μάλιστα να κάνουμε και χρήση όλων των ένδικων μέσων», είπε.

Ως προς το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος ήταν ευθύς και διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή περί στροφής στη σοσιαλδημοκρατία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να φτιάξει μια σύγχρονη ριζοσπαστική πρόταση, ηγεμονική σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες που θα βλέπουν τα συμφέροντά τους να εκπροσωπούνται, θα βλέπουν τον εαυτό τους ως διαμορφωτές της», είπε.

Και σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «ήταν και είναι ακατανόητη η επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κεντροαριστερά» και σε ένα μήνυμα προς την ηγεσία προσέθεσε πως είναι λάθος να προκαταλαμβάνεται η γνώμη και η θέληση των συνέδρων.

Σχολίασε δε με νόημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% και ο ΣΥΡΙΖΑ του 33% είναι προπαγανδιστική επινόηση, διχαστική και ανιστόρητη…».

Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε ότι «χρειαζόμαστε ένα κόμμα συλλογικό διανοούμενο, με την έννοια της παραγωγής πολιτικής, που υπερασπίζεται αξίες, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, χρήσιμο και συμμετοχικό στην κίνηση της κοινωνίας». Σε μια δε έμμεση αλλά σαφή μομφή προς την ομάδα του κ. Τσίπρα, είπε ότι για να γίνουν τα παραπάνω «προϋπόθεση είναι η εσωκομματική δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα των μελών να μην εκχωρούνται στην ηγετική ομάδα, όσο φωτισμένη και αν είναι».

Η απάντηση του Πολάκη

Από τους πρώτους που αντέδρασαν στην παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου ήταν –ποιος άλλος;– ο Παύλος Πολάκης ο οποίος σε μια από τις κλασικές φλύαρες, αν όχι παραληρηματικές, αναρτήσεις του στο Facebook, απάντησε στον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι ούτως ή άλλως το έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ το ηθικό πλεονέκτημα και το απέδειξαν (!). «Εγώ θέλω και να τους νικήσουμε» έγραψε ο πρώην αν. υπουργός Υγείας και μετά απαρίθμησε μια σειρά από πράγματα που πρέπει να γίνουν (κρατικοποιήσεις τραπεζών, αεροδρομίων –αυτών δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε– κλπ)….