Η φωτογραφία του Τραμπ κατά τη σύλληψή τους με φόντο την 14η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Και ξαφνικά «ο Τραμπ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος»

Το αμερικανικό σύνταγμα αποκλείει από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο όσους κάνουν ή υποθάλπουν εξεγέρσεις. Αυτό επισημαίνουν κάποιοι έγκριτοι νομικοί αλλά και κάποιοι εσωκομματικοί αντίπαλοι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ
Protagon Team

«Αποκλείστε τον Τραμπ από την προεδρία επειδή βοήθησε την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021!» Η Repubblica έγραψε ότι η νομική θεωρία, η βασισμένη στη 14η τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος, δεν είναι ζήτημα ακαδημαϊκής συζήτησης πλέον, αλλά λαμβάνει υπόσταση. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Εϊσα Χάτσινσον μίλησε στο Μιλγουόκι για το ζήτημα αυτό, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του Νιού Χάμσαϊρ, Ντέιβιντ Σκάνλον, είπε στην Boston Globe ότι ζήτησε τη γνώμη ειδικών. Ολοι τους καίγονται να ακυρωθεί η υποψηφιότητα Τραμπ, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Η 14η τροποποίηση είχε υιοθετηθεί το 1868, ειδικά για να επαναπροσδιορίσει τα δικαιώματα του πολίτη μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Αφορά, δε, την «αποβολή από το αξίωμα για τον λόγο της εξέγερσης ή υποκίνησης σε εξέγερση» και έχει ως εξής: «Κανείς δεν πρέπει να είναι γερουσιαστής ή αντιπρόσωπος στο Κογκρέσο, ή εκλέκτορας του προέδρου και του αντιπροέδρου, ή να κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα, πολιτικό ή στρατιωτικό στις ΗΠΑ, αν έχει εμπλακεί σε εξέγερση ή έχει βοηθήσει τους εξεγερμένους».

Ο επίτιμος καθηγητής του Χάρβαρντ Λόρενς Τράιμπ (Laurence Tribe) και ο πρώην δικαστής Τζέι Μάικλ Λούτινγκ ( J. Michael Luttig) έγραψαν στο Atlantic ότι αυτή η τροποποίηση αποκλείει τον Τραμπ από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ακόμη και δίχως δικαστική καταδίκη, επειδή υπερασπίστηκε δημόσια τους επιτιθεμένους εναντίον του Κογκρέσου. Ο Γουίλιαμ Μποντ (William Baude) του Πανεπιστημίου του Σικάγου και ο Μάικλ Πόλσεν (Michael Paulsen) του Πανεπιστημίου St. Thomas δήλωσαν στη Νομική Επιθεώρηση του Πανεπιστημίου Πενσιλβάνια ότι η τροποποίηση αυτή εφαρμόζεται αυτομάτως.

Σε τέτοια περίπτωση ακολουθεί έφεση και τη λύση δίνει το Ανώτατο Δικαστήριο. Εκεί, βέβαια, οι Συντηρητικοί επικρατούν (6-3), ακριβώς όπως επιδίωξε ο ίδιος ο Τραμπ με τις κινήσεις που φρόντισε να κάνει. Η πρώτη υποχρέωση των δικαστών, ωστόσο, είναι η επιβολή των συνταγματικών διατάξεων, μάλιστα η απόφασή τους πρέπει να προηγηθεί της εκλογικής διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Μιλγουόκι, ο Εϊσα Χάτσινσον, ο οποίος ξεκίνησε ως εισαγγελέας και υπηρέτησε ως βουλευτής και κυβερνήτης του Αρκανσο, προειδοποίησε τους συναδέλφους του Ρεπουμπλικανούς ότι επιλέγοντας ξανά τον Τραμπ ως υποψήφιο για την προεδρία κινδυνεύουν να διορίσουν ένα άτομο που στη συνέχεια θα αποκλειστεί από το αξίωμα. Μόνο ο συνάδελφός του από το Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, επίσης πρώην εισαγγελέας, τον άκουσε, ενώ οι υπόλοιποι σήκωσαν το χέρι τους για να δεσμευτούν ότι θα ψηφίσουν τον Τραμπ ακόμα και αν καταδικαστεί.

Ωστόσο, το θέμα κατέληξε στα χέρια αξιωματούχων που έχουν την εξουσία να εφαρμόσουν τη 14η τροποποίηση, όπως ο Σκάνλον, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών ρυθμίζει τις εκλογές στο Νιού Χάμσαϊρ. Ρεπουμπλικανός ο ίδιος, αποκάλυψε ότι έχει λάβει επιστολές με τις οποίες του ζητούν να χρησιμοποιήσει την τροποποίηση για να ακυρώσει την υποψηφιότητα Τραμπ. Εν τω μεταξύ, ο Μπράιαντ Μέσνερ, ένας άλλος Ρεπουμπλικανός, είπε ότι σκέφτεται να μηνύσει τον Σκάνλον ώστε να τον αναγκάσει να εφαρμόσει την τροπολογία.

Κυβερνήτης του Νιού Χάμσαϊρ είναι ο Κρις Σουνούνου, γιος γνωστής ρεπουμπλικανικής δυναστείας, o οποίος έγραψε στους New York Times τι πρέπει να γίνει ώστε να αποκλειστεί ο Τραμπ. Ο αποκλεισμός του από τις προκριματικές που ανοίγουν την προεδρική κούρσα θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα χιονοστιβάδας. Προς το παρόν είναι απλώς μια υπόθεση, αλλά κάποιος που έχει τη δύναμη να την εφαρμόσει αρχίζει να την παίρνει και στα σοβαρά.