Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι, πρώην στρατιωτικός, απήλλαξε τη Νειλοχώρα από την ισλαμική διακυβέρνηση το 2013 | Christophe Ena/Pool via REUTERS/File Photo
Επικαιρότητα

Και, ξαφνικά, αιγυπτιακή πρόταση για τη Λωρίδα της Γάζας

Το Κάιρο του Αλ Σίσι ξαναμπήκε στο παιχνίδι του Παλαιστινιακού έπειτα από πολυετή αδράνεια. Εστειλε το σχέδιο του «στις ενδιαφερόμενες πλευρές», όμως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση...
Protagon Team

Η Αίγυπτος, χώρα που άλλοτε είχε βαρύνουσας σημασίας λόγο για τα θέματα των αραβικών εθνών και ειδικά για το ζήτημα του Ισραήλ (εναντίον του οποίου πολέμησε το 1948, το 1956, το 1967 και το 1973), όμως εδώ και καιρό είναι περιθωριοποιημένη αναφορικά με το Παλαιστινιακό, ανακοίνωσε ότι έχει συντάξει και έχει προωθήσει καταλλήλως πρόταση-πλαίσιο περί τερματισμού της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο αιγυπτιακό σχέδιο περιλαμβάνονται τρεις φάσεις κατάπαυσης του πυρός.

Η κυβέρνηση του Καΐρου ανακοίνωσε επίσης ότι προς το παρόν δεν έχει λάβει τις απαντήσεις των ενδιαφερομένων πλευρών επί της προτάσεώς της και ότι θα δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της μόλις ανταποκριθούν οι αποδέκτες της.

Δεν έγινε γνωστό ποιοι παρέλαβαν το αιγυπτιακό σχέδιο και κωφεύουν, ωστόσο εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το Ισραήλ είναι ένας από τους προαναφερθέντες αποδέκτες. Για το ποιος παρέλαβε το αιγυπτιακό σχέδιο εκ μέρους των Παλαιστινίων, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. (Η Αίγυπτος, μετά την οδυνηρή παρένθεση Μοχάμεντ Μόρσι, θέλει να κρατήσει αποστάσεις από τον οποιονδήποτε τζιχαντισμό.)

Οπως διευκρίνισαν οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι, η πρόταση «αποτελεί απόπειρα προσέγγισης όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, σε μια προσπάθεια υπέρ του τερματισμού της αιματοχυσίας των Παλαιστινίων και της επίθεσης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας», ενώ αποσκοπεί «στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Συνάγεται ότι η προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός θα γίνει κατά στάδια, με ταυτόχρονη απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων και από τις δύο πλευρές (Ισραήλ, Χαμάς). Σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή που επικαλέστηκε το ΑΠΕ, η αιγυπτιακή πρόταση θίγει και το ζήτημα της μεταπολεμικής διοίκησης της Λωρίδας της Γάζας.

Προφανώς, οι διπλωματικές κινήσεις της Αιγύπτου απηχούν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της για σημαντικές διεθνείς παρεμβάσεις έπειτα από την επανεκλογή του προέδρου της, Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι, στις πρόσφατες εκλογές.