Εφημερίδα που συνδέεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας απαίτησε από το Βρετανικό Μουσείο «να επιστρέψει χωρίς ανταλλάγματα στην Κίνα όλα τα κινεζικά πολιτιστικά κειμήλια που αποκτήθηκαν μέσω αθέμιτων οδών», μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει με την αποκάλυψη της κλοπής χιλιάδων αντικειμένων από το ίδρυμα.
Σε σχόλιό της που δημοσιεύθηκε στις 28 Αυγούστου η εφημερίδα The Global Times αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει «να συνεργαστεί σε νομικές και άλλες διαδικασίες για να διευκολύνει τη διαδικασία επιστροφής, η οποία θα αποτελέσει δοκιμασία και επαλήθευση της ειλικρίνειας της Βρετανίας στην εκκαθάριση της αποικιακής κηλίδας και στην επανόρθωση των ιστορικών αμαρτιών της».
Οπως επισημαίνει δημοσίευμα της Art Newspaper, η αγγλόφωνη Global Times ανήκει στη ναυαρχίδα του ΚΚ, την εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία.
Το αίτημα για την επιστροφή των αντικειμένων στην Κίνα γίνεται την ώρα που η Ελλάδα και η Νιγηρία εντείνουν τη δική τους εκστρατεία για επιστροφή των πολιτιστικών τους θησαυρών. Το κινεζικό δημοσίευμα παραπέμπει επίσης σε μια ευρύτερη πολιτική ατζέντα, αναπτύσσοντας ένα αφήγημα γύρω από τη συμβολική πτώση του Βρετανικού Μουσείου και τι σημαίνει αυτό για τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το κύριο άρθρο της κινεζικής εφημερίδας αναφέρει ακόμα ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει μια αιματηρή, άσχημη και επαίσχυντη αποικιακή ιστορία, είχε πάντα μια ισχυρή αίσθηση ηθικής ανωτερότητας έναντι των άλλων. Πραγματικά, δεν ξέρουμε από πού πηγάζει αυτή η αίσθηση της ηθικής ανωτερότητάς τους».
Το κύριο άρθρο ασχολείται επίσης με το γεγονός ότι ο νόμος του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύει επί του παρόντος την επιστροφή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Αυτό ισοδυναμεί με το να τοποθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα όριο στη δική του πόρτα και στη συνέχεια να πει στον ιδιοκτήτη των κειμηλίων ότι δεν μπορεί να επιστρέψει τα αντικείμενα επειδή δεν μπορεί να τα βγάλει [από την πόρτα]. Είναι, προφανώς, πολύ υποκριτικό και γελοίο να χρησιμοποιεί κανείς έναν νόμο που έχει θέσει ο ίδιος ως δικαιολογία για να αρνείται να υπακούσει στη διεθνή ηθική και να εκπληρώσει τη διεθνή του υποχρέωση» έγραψε χαρακτηριστικά η κινεζική εφημερίδα.
Την ίδια ώρα, το θέμα των κλοπών στο Βρετανικό Μουσείο αποτελεί «καυτό θέμα» στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το BBC, το hashtag «British Museum please return Chinese antiquities» («Βρετανικό Μουσείο, παρακαλούμε επιστρέψτε τις κινεζικές αρχαιότητες») βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα αναζήτησης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Weibo, έχοντας προβληθεί περισσότερες από μισό δισεκατομμύριο φορές.