Οσοι περίμεναν ένα επικοινωνιακό μπαράζ του Μαξίμου με αφορμή την επιστροφή των αναδρομικών στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, δεν διαψεύστηκαν. Μετά τη φιέστα στη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας και το σόου στη Βουλή ήρθε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο φιλόξενο στούντιο του Alpha, έχοντας απέναντί του τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.
Σε αυτήν την τηλεοπτική του παρουσία, όπως αναμενόταν, ο κ. Τσίπρας είπε τα γνωστά. Οτι η κυβέρνηση «ματώνει για να υπερασπιστεί τους αδύναμους», ότι το λαϊκό αίσθημα πρέπει να δικαιωθεί –«μετά την ύβρι επέρχεται η νέμεσις», είπε και έτσι… ερμήνευσε το δόγμα Πολάκη στο οποίο είπε ότι προσχωρεί–, ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 –«θα φτάσω μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας μου», επανέλαβε–, ότι η αντιπολίτευση «έχει υπεροπλία» σε μέσα μαζικής ενημέρωσης –λες και δεν τα είπε με την άνεσή του στον ιδιωτικό Alpha.
Αλλά κυρίως, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε την τηλεοπτική συχνότητα του Alpha για προεκλογικές υποσχέσεις. Ανακοίνωσε έτσι, ότι εντός του 2019 θα προκηρυχθούν 10.000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, όπως είπε, θα ανοίξουν ισάριθμες θέσεις με τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας και την αποδέσμευση των ιερέων από το Δημόσιο.
Αλλά δεν έμεινε μόνο στις 10.000 θέσεις των ιερέων. Είπε επίσης ότι «κατοχυρώνουμε το “ένα προς ένα” στο Δημόσιο και το 2019 θα έχουμε 8.000 αποχωρήσεις και αντίστοιχες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, συν 7.500 προσλήψεις που έχουμε βρει τους πόρους. Αντίστοιχα και το 2019, όπου θα έχουμε 8.000 αποχωρήσεις και αντίστοιχες προσλήψεις συν τις 10.000 θέσεις από την αποδέσμευση των ιερέων».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε «εντός του 2019 θα προκυρηχθούν οι προσλήψεις, από την αποχώρηση των κληρικών, και αυτές θα καλυφθούν το 2020». Κάντε τα μαθηματικά: ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πάνω από 30.000 προσλήψεις στο Δημόσιο την επόμενη διετία!
Κατά τα άλλα, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις από το πλαίσιο συμφωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «δεν υπάρχει καταγεγραμμένο βήμα χωρίς αντιδράσεις» και πως «οι δύο πλευρές κάνουν μισό βήμα πίσω για να κάνουν πολλά βήματα μπροστά».
«Είχαμε τρία χρόνια προεργασίας με την Εκκλησία», πρόσθεσε και ανέφερε πως «σε βάθος χρόνου από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας φιλοδοξούμε να κερδίσουμε ένα σημαντικό οικονομικό όφελος».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «παρά την καταστροφολογία που μας καταλογίζανε, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα, δίνουμε όχι όσα είπα στη ΔΕΘ, αλλά παραπάνω».
Υστατη λύση η εκλογή ΠτΔ από τον λαό
Μιλώντας για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα είναι η ύστατη λύση, προκειμένου να μην «πέφτει» η κυβέρνηση τόσο εύκολα. «Για αυτό τον λόγο θεσπίζουμε τη διαδικασία με την ψηφοφορία στη Βουλή, προκειμένου να μπορεί να προκύψει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Σώμα», πρόσθεσε.
«Στόχος μας είναι να “εκβιάσουμε” τη συναίνεση. Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν είναι ώριμο, θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την κοινοβουλευτική περίοδο», εξήγησε.
«Βάζουμε στοίχημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών»
Οσο για το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει σίγουρα. Βάζουμε και στοίχημα», τόνισε χαρακτηριστικά. Είπε ότι καταλαβαίνει τον Πάνο Καμμένο για το «ηθικό», όπως το χαρακτήρισε «δίλημμα που τον ταλαιπωρεί», αλλά πιστεύει ότι «θα πάρει μια σωστή απόφαση και δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ομαλή πορεία της χώρας». Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Καμμένος θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα βρει τον τρόπο να στηρίξει την κυβέρνηση.
Το άδειασμα σε Κοτζιά
Οσο για την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση, ύστερα από την αντιπαράθεσή του με τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν θυσίασα κανέναν, ο υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε. Ο Νίκος Κοτζιάς είχε θετική συμβολή στην αναβάθμιση της χώρας, της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας. Είχε αντιπαράθεση πολιτική και ιδεολογική με τον Πάνο Καμμένο. Η αντιπαράθεση πήρε χαρακτήρα επιθέσεων και για λόγους ευθιξίας ο κ. Κοτζιάς πήρε την απόφαση να παραιτηθεί».
Επειτα όμως «άδειασε» μεγαλοπρεπώς τον κ. Κοτζιά, λέγοντας ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο η οποία ανακοινώθηκε από τον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, «ενδεχομένως να δημοσιοποιήθηκε με άτσαλο τρόπο». «Μου ζήτησε να το ανακοινώσει αλλά ίσως έπρεπε να έχουμε ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.