Πολλές μεγάλες κινεζικές πόλεις εξέδωσαν συστάσεις για υψηλές θερμοκρασίες καθώς τη Δευτέρα, το θερμόμετρο στο Πεκίνο αναμενόταν να ξεπεράσει τους 36 βαθμούς υπό σκιάν. Ολόκληρη η χώρα προετοιμάζεται για άλλον έναν χρόνο θερμοκρασιών-ρεκόρ που μπορεί να απειλήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τις σοδειές και την ευαίσθητη κινεζική οικονομία –και υπό αυτήν την έννοια την παγκόσμια οικονομία.
Η Κίνα είναι μια ακόμα χώρα η οποία βλέπει τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά πολύ τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες για το 2023. Οι πολίτες της γίνονται μάρτυρες και θύματα της κλιματικής κρίσης που απειλεί να μετατρέψει τις συνθήκες του πλανήτη σε μη βιώισμες, αν οι ηγεσίες των χωρών δεν δράσουν άμεσα και συντονισμένα, όπως προειδοποιούν εδώ και χρόνια οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Το ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο με τη ζέστη δεν ξεκίνησε τώρα: η Κίνα δέχεται κύματα καύσωνα σε διάφορα τμήματά της ήδη από τον Μάρτιο. Πρόσφατα, η επαρχία Γιουνάν κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, γεγονός που είχε βαριές συνέπειες στα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος καθώς εκατομμύρια νοικοκυριά άναψαν ταυτόχρονα τον κλιματισμό.
Το Σάββατο και την Κυριακή, η επαρχία Σαντόνγκ και το Πεκίνο εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τη ζέστη. Πόλεις με μεγάλο πληθυσμό όπως οι Τζινάν, Τιαντζίν και Τσεντσόου αναμένεται να δουν το θερμόμετρο να φτάνει έως τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας έχει προειδοποιήσει τις περιφέρειες να προετοιμαστούν για πιο ακραία ζέστη αυτόν τον χρόνο. Τα σποραδικά κύματα καύσωνα τα οποία δέχεται η χώρα ήδη ενόψει της θερινής περιόδου, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον πρωτογενή τομέα της χώρας.
Τι κάνει η Κίνα για την κλιματική αλλαγή;
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα πλήττεται από ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian για το Cop27, που έλαβε χώρα στο Σαρμ Ελ Σείχ της Αιγύπτου τον Νοέμβριο του 2022, στην Κίνα oι μέσες θερμοκρασίες και η στάθμη της θάλασσας έχουν αυξηθεί ταχύτερα από τους παγκόσμιους μέσους όρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Νοέμβριο του 2021 ως τον Νοέμβριο του 2022, η Κίνα βίωσε πλημμύρες και καύσωνες ρεκόρ που προκάλεσαν σοβαρές ενεργειακές κρίσεις,
Η υπερδύναμη όμως παρέμενε μέχρι το 2020, μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, συμβάλλοντας σχεδόν στο ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μετά από δεκαετίες οικονομικής ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης με βάση τα ορυκτά καύσιμα.
Η κυβέρνηση της Κίνας συμμετέχει στις παγκόσμιες δεσμεύσεις για το κλίμα και είναι μεγάλος μοχλός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά όπως και σε πολλές άλλες χώρες, οι εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κλίμακα των περικοπών.
Συγκεκριμένα, σε μια σύνοδο του ΟΗΕ το 2020, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε στόχο την ουδετερότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2060, ενώ την επόμενη χρονιά, σε άλλη σύνοδο του ΟΗΕ, δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα σταματήσει να κατασκευάζει εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Ομως σχετικά με το αν αυτές οι δράσεις είναι αρκετές, ο αναλυτής της Trivium, Κόρι Κομπς είχε δηλώσει στον Guardian πως «είναι περίπλοκο». «Η γενική σύνοψη είναι: είναι πραγματικά φιλόδοξο, αλλά μάλλον δεν είναι και αρκετό», είχε προσθέσει.
Η ζημία στις σοδειές μπορεί να οδηγήσει τις τιμές των τροφίμων σε άνοδο, να επιδεινώσει τον πληθωρισμό και να ασκήσει πιέσεις στην οικονομία της Κίνας, μια οικονομία που προσπαθεί να ανακάμψει από την τριετή πολιτική μηδενικής COVID-19 που αποτέλεσε καταλυτική τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας.
Η Γιουνάν στη νοτιοδυτική Κίνα, που είναι γνωστή για το ήπιο κλίμα της, κατέγραψε μόνο 35 χιλιοστά βροχής για το έτος ως τις 20 Απριλίου, όπως μετέδωσε πρόσφατα το κρατικό δίκτυο CCTV. Ταυτόχρονα βροχόπτωση στην πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνμίνγκ ήταν κάτω των 8 χιλιοστών, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται ρεκόρ.
Ο υπαίτιος αυτών των σκληρών και ασυνηθίστων για την εποχή καιρικών φαινομένων είναι, όπως υπογραμμίζουν ειδικοί σε καιρικά ζητήματα, η κλιματική αλλαγή.
Ισχυρή πιθανότητα επιστροφής του Ελ Νίνιο
Τη στιγμή που η Κίνα «βράζει» τον Μάιο, οι πρόσφατες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO) για τον υπόλοιπο χρόνο δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες: προβλέπουν ισχυρή πιθανότητα να επιστρέψει αργότερα φέτος το καιρικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο».
Τι είναι το Ελ Νίνιο;
Το Ελ Νίνιο, σύμφωνα με το National Geographic, είναι ένα κλιματικό φαινόμενο που περιγράφει την ασυνήθιστη αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι δηλαδή η «θερμή φάση» ενός μεγαλύτερου φαινομένου που ονομάζεται Ελ Νίνιο-Νότια Ταλάντωση (ENSO).
Η Λα Νίνια, η «ψυχρή φάση» της ENSO, είναι ένα πρότυπο που περιγράφει την ασυνήθιστη ψύξη των επιφανειακών υδάτων της περιοχής. Το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια θεωρούνται το ωκεάνιο μέρος της ENSO, ενώ η Νότια Ταλάντωση είναι οι ατμοσφαιρικές μεταβολές της.
Το Ελ Νίνιο επηρεάζει τις θερμοκρασίες των ωκεανών, την ταχύτητα και την ισχύ των ωκεάνιων ρευμάτων, την υγεία της παράκτιας αλιείας και τον τοπικό καιρό από την Αυστραλία έως τη Νότια Αμερική και πέρα από αυτήν.
«Η εξέλιξη ενός Ελ Νίνιο πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέα άνοδο των θερμοκρασιών στον πλανήτη και θα αυξήσει την πιθανότητα να καταγραφούν ρεκόρ θερμοκρασιών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτρι Τάαλας.