Η αρχή του βίντεο της CIA: ούτε φιλμικό νουάρ να ήταν | web
Επικαιρότητα

Καμπάνια της CIA στα σόσιαλ μίντια: «Ρώσοι, μιλήστε μας»!

Κατασκόπους προσπαθεί να αλιεύσει η αμερικανική μυστική υπηρεσία μέσα στη Ρωσία. Κυκλοφορεί στο web το σχετικό βίντεο. Κρεμλίνο: «Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση»
Protagon Team

Χιονισμένη η πλατεία, μουντή η ατμόσφαιρα, ύποπτος ο μοναχικός διαβάτης. Ρωσικό το αστικό σκηνικό, εξαιρετικά επίφοβο στα αθώα αμερικανικά μάτια που κοιτούν και αυτή την ταινία κατασκοπείας – μία από τις τόσες χολιγουντιανές τέτοιου είδους. Οι αμερικανοί σινεφίλ ξέρουν ότι το προαιώνιο κακό παραμονεύει σε κάθε καρέ, με μοναδικό στόχο να τους ρουφήξει το μιλκσέικ και να τους αφήσει με το καλαμάκι στο στόμα. Ριγούν. (Εκτός των άλλων, στη Ρωσία έχει και ψοφόκρυο).

Μόνο που το παραπάνω κλισέ δεν είναι φιλμικό. Το βλέπει κανείς στο νέο προπαγανδιστικό βίντεο που γύρισε η CIA με στόχο να ψαρέψει ρώσους πολίτες, προθύμους να προδώσουν την πατρίδα τους και να γίνουν κατάσκοποι για λογαριασμό των ΗΠΑ. Φυσικά, το βίντεο μιλάει ρωσικά και τιτλοφορείται «Γιατί έκανα επαφή με τη CIA, να η απόφασή μου» («Почему я пошел на контакт с ЦРУ: мое решение»). Προβάλλεται, δε, στο επίσημο κανάλι της CIA στο YouTube.

Δυστυχώς, το βίντεο της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας είναι πάρα πολύ σύντομο και δεν πληροί τους όρους συμμετοχής σε κάποιο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, ώστε να διεκδικήσει το βραβείο. Ωστόσο το Κρεμλίνο το είδε, έτσι ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπός του, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν την υπόθεση «με τον κατάλληλο τρόπο». Και συμπλήρωσε: «Ολοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η CIA και άλλες Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν μειώνουν τη δραστηριότητά τους στο έδαφος της χώρας μας».

Εχετε βαρεθεί; Εχουμε λεφτά!

«Εχετε πληροφορίες για την οικονομία ή για την ανώτατη ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας; Τότε ελάτε σε επαφή μαζί μας» είναι η φράση που εντυπωσίασε περισσότερο το Politico, το οποίο έγραψε ότι «το βίντεο της CIA δημοσιεύτηκε στο κανάλι της στο Telegram, κανάλι που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση, κατά τη διάρκεια της νύχτας», εννοώντας τα ξημερώματα της Τρίτης 16 Μαΐου. «Η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ στοχοποιεί όσους έχουν βαρεθεί τη ζωή στη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», σχολίασε.

Αλλο πλάνο του βίντεο, μουντό και αυτό. Δείχνει έναν άνδρα και μια γυναίκα, γραφειοκράτες, με ντάνα τα έγγραφα στα πόστα τους, απογοητευμένους από την καθημερινότητά τους. Στο βάθος απλώνεται ένα συναισθηματικό μουσικό χαλί. «Αυτή είναι η ζωή που ονειρευόμουν;» Και, ξαφνικά, η φαεινή ιδέα στο μυαλό, η έκλαμψη. Το βίντεο τελειώνει με τους δυο Ρώσους να επικοινωνούν με τη CIA μέσω smartphones…

Στέγη, τροφή και προστασία 

Η αμερικανική μυστική υπηρεσία διαβεβαιώνει κάθε ενδιαφερόμενο Ρώσο ότι την ενδιαφέρει η αξιοπιστία και ότι η επικοινωνία μαζί της θα είναι ασφαλής για αυτόν. Ψάχνει για άτομα με διάφορα μπακγκράουντ, έγραψε το Politico, εργαζομένους στον ρωσικό στρατό, στη διπλωματία, στην τεχνολογία. Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο της CIA, όπως σημείωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η καμπάνια στα σόσιαλ μίντια επικεντρώνεται στο Telegram, αφού αυτό χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για να μοιράζονται πληροφορίες για πολλά θέματα, του Ουκρανικού συμπεριλαμβανομένου.

Από πλευράς της η Corriere della Sera σημείωσε για το ίδιο θέμα ότι εκτός από τα YouTube και Telegram, το κάλεσμα της CIA αναρτήθηκε και σε λογαριασμούς της στα Twitter και Facebook. Μάλιστα έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις «αντιπαροχές» των Αμερικανών στους τυχόν πληροφοριοδότες: «Η CIA προσφέρει στους Ρώσους πολλά προνόμια, μισθό, στέγαση και εκπαίδευση για τα παιδιά. Φυσικά, και προστασία έναντι των αντιποίνων του ρωσικού κράτους. Η εκστρατεία στρατολόγησης της CIA αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής των ΗΠΑ περί υπονόμευσης της κυβέρνησης της Μόσχας. Συμπληρώνει τις κυρώσεις, τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και τις προσπάθειες διπλωματικής απομόνωσης του Πούτιν».