Ο Σι Τζινπίνγκ κάνει πρόποση για τα γενέθλια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ενώπιον 3.000 μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος | REUTERS/Florence Lo
Επικαιρότητα

Καμπανάκι Σι για «φουρτουνιασμένες θάλασσες» στα 75α γενέθλια της κομμουνιστικής Κίνας

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα γιόρτασε την επέτειο της εξουσίας του, αλλά οι χαμηλών τόνων εκδηλώσεις ήταν ενδεικτικές της εθνικής ύφεσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους
Protagon Team

Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον κινεζικό λαό ότι τον περιμένουν «φουρτούνες», στην ομιλία του για την 75η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, από την οποία έλειπαν οι πομπώδεις εορταστικές εκδηλώσεις, που συνηθίζει το κόμμα.

Στην ομιλία του προς περίπου 3.000 μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) και ξένους αξιωματούχους τη Δευτέρα, παραμονή της εθνικής γιορτής της Κίνας, ο Σι εξήρε την πρόοδο της Κίνας από τότε που οι κομμουνιστικές δυνάμεις εκδίωξαν την εθνικιστική κυβέρνηση και ίδρυσαν τη Λαϊκή Δημοκρατία.

Ο Σι, επικεφαλής του ΚΚΚ, δήλωσε ότι «καμία δυσκολία δεν μπορεί να σταματήσει τον κινεζικό λαό από το να προχωρήσει μπροστά», αλλά κάλεσε τον πληθυσμό να είναι «άγρυπνος φρουρός», να προετοιμάζεται για τον κίνδυνο και να βασίζεται στο κόμμα και τον στρατό του μπροστά σε δύσκολες στιγμές.

«Ο δρόμος μπροστά μας δεν θα είναι ομαλός, θα υπάρξουν σίγουρα δυσκολίες και εμπόδια και μπορεί να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δοκιμασίες, όπως ισχυρούς ανέμους και φουρτουνιασμένη θάλασσα ή ακόμη και θυελλώδη κύματα», δήλωσε ο Σι, ο οποίος έχει εντείνει τον έλεγχο του ΚΚΚ και του κινεζικού λαού κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και το δεύτερο πολυπληθέστερο έθνος, αλλά ακόμα παλεύει να ανακάμψει από την πανδημία και τα μεγάλα ζητήματα στον τομέα της στέγασης -δύο από τους κυριότερους παράγοντες της οικονομικής ύφεσης που επηρεάζεται επίσης από τη γήρανση του πληθυσμού και τις χαμηλές καταναλωτικές δαπάνες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων και της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να μην αρκούν.

Στην ομιλία του, ο Σι επανέλαβε τα σχέδιά του να προσαρτήσει την Ταϊβάν στο πλαίσιο της «επανένωσης».

Μία από τις «συγκρατημένες» εκδηλώσεις ήταν ο φόρος τιμής στους «μάρτυρες» του έθνους, στην Πλατεία Τιανανμέν. Στη μέση, ο Σι Τζινπίνγκ – REUTERS/Florence Lo

Το ΚΚΚ διεκδικεί την Ταϊβάν ως κινεζική επαρχία και η ενσωμάτωσή της στην Κίνα αποτελεί βασική προτεραιότητα. Η Ταϊβάν, ωστόσο, δεν έχει ποτέ κυβερνηθεί από την ηπειρωτική Κίνα από τότε που το ΚΚΚ ανέλαβε την εξουσία, πριν από 75 χρόνια.

«Η Ταϊβάν είναι το ιερό έδαφος της Κίνας και οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν συνδέονται με αίμα και το αίμα είναι πιο παχύρρευστο από το νερό», δήλωσε ο Σι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. «Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον τροχό της Ιστορίας».

Το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να καταλάβει την Ταϊβάν και έχει εισαγάγει νόμους για την επιβολή της θανατικής ποινής σε όσους θεωρεί σοβαρούς αυτονομιστές -συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Ταϊβάν.

Ο λαός της Ταϊβάν και η δημοκρατικά εκλεγμένη ανεξάρτητη κυβέρνησή του απορρίπτουν με συντριπτική πλειοψηφία την προοπτική της κυριαρχίας του Κομμουνιστικού Κόμματος, επιθυμώντας να διατηρήσουν το ευαίσθητο status quo. Η Ταϊβάν ενισχύει την εσωτερική της άμυνα για να προετοιμαστεί για μια πιθανή επίθεση. Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές όπλων στην Ταϊβάν, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας που τις υποχρεώνει να παρέχουν στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί.

Την Κυριακή η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε το μεγαλύτερο στρατιωτικό πακέτο για την Ταϊβάν, μέχρι σήμερα: 567 εκατ. δολάρια για όπλα, εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ο Σι Τζινπίνγκ μιλά στο Μέγαρο του Λαού, στο Πεκίνο, με τις σημαδιακές χρονολογίες να δεσπόζουν στο φόντο – REUTERS/Florence Lo

Σε απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «συνωμοτούν» και «ενθαρρύνουν» τις αποσχιστικές δυνάμεις, υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, και προειδοποίησε ότι η υποστήριξή τους θα «γυρίσει μπούμερανγκ».

«Δεν έχει σημασία πόσα όπλα παρέχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή της Ταϊβάν, ποτέ δεν θα αποδυναμώσουν τη σταθερή μας βούληση να αντιταχθούμε στην “ανεξαρτησία της Ταϊβάν” και να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κίνας.

Το συμπόσιο όπου μίλησε ο Σι ήταν μία από τις λίγες εκδηλώσεις για την 75η επέτειο. Η Τρίτη ήταν μια απροσδόκητα υποτονική ημέρα που σηματοδοτήθηκε στο Πεκίνο μόνο από μια τελετή έπαρσης της σημαίας στην πλατεία Τιανανμέν, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Guardian.

Κατά τις προηγούμενες σημαντικές επετείους, είχαν διοργανωθεί πλούσιες τελετές και μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις.

Οι τίτλοι των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης παρουσίασαν σε περίοπτη θέση την ομιλία του Σι, αλλά επικεντρώθηκαν κυρίως στα θετικά στοιχεία, επαινώντας τα επιτεύγματα της Κίνας υπό την εξουσία του ΚΚΚ. Η κάλυψη ήταν κατά τα άλλα υποτονική σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ένα πιθανό μήνυμα ότι οι αρχές αποφεύγουν τις επιδεικτικές επιδείξεις ενώ ο κινεζικός λαός βρίσκεται υπό οικονομική πίεση.