Μπορεί η AstraZeneca να έχει υποσχεθεί ότι θα διαθέσει το 64% των δόσεων του εμβολίου της στις φτωχότερες χώρες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό δεν αρκεί για να εμβολιαστούν ισότιμα οι λαοί τους.
Οι πλουσιότερες χώρες αγοράζουν όσο περισσότερα εμβόλια μπορούν, με αποτέλεσμα να μην περισσεύουν για τις υπόλοιπες, λένε τα μέλη της Συμμαχίας για τo Εμβόλιo του Λαού (People’s Vaccine Alliance), μία συμμαχία δεκάδων οργανώσεων και ακτιβιστών –ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία, η Oxfam και η Global Justice Now– που έχουν στόχο τη διανομή των εμβολίων για τον κορονοϊό στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι εκτιμήσεις είναι ανησυχητικές: Εβδομήντα χώρες δεν θα μπορέσουν να εμβολιάσουν περισσότερους από έναν στους 10 κατοίκους τους, κάτι που βάζει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και στον υπόλοιπο κόσμο.
Η συμμαχία Covax, που αποτελείται από δεκάδες οργανώσεις, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και έχει στόχο επίσης να φτάσουν παντού τα εμβόλια, έχει εξασφαλίσει 700 εκατ. δόσεις που θα διανεμηθούν στις 92 φτωχότερες χώρες, οι οποίες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.
Ομως, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι, αυτά δεν φτάνουν και θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα, κάποια χρόνια, για να παράγουν αρκετές δόσεις, για όλο τον πληθυσμό της Γης, οι φαρμακευτικές. Ετσι, η Covax πιέζει τις εταιρείες να μοιραστούν τα μυστικά τους, την τεχνολογία που χρησιμοποίησαν για τα εμβόλια, ώστε να μπορούν και άλλοι να τα παράγουν με ασφάλεια και επιτυχία. Υπολογίζεται ότι έτσι θα παραχθούν δισεκατομμύρια περισσότερες δόσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι πλούσιες χώρες έχουν αγοράσει εμβόλια που φτάνουν να εμβολιάσουν τρεις φορές το σύνολο του πληθυσμού τους, αν εγκριθούν όλα για χρήση από τις ρυθμιστικές αρχές.
Ο Καναδάς, για παράδειγμα, έχει παραγγείλει εμβόλια για να εμβολιαστεί ο κάθε Καναδός πέντε φορές!
Παρόλο που οι πλούσιες χώρες αντιπροσωπεύουν το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν αγοράσει το 53% των εμβολίων μέχρι σήμερα.
«Κανείς δεν πρέπει να αποκλειστεί από το εμβόλιο λόγω της χώρας όπου κατοικεί ή του πόσα χρήματα έχει στην τσέπη του», είπε στο BBC η Αννα Μάριοτ, υπεύθυνη πολιτικής υγείας στην Oxfam.
«Αλλά αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δεν θα λάβουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό, για πολλά χρόνια», πρόσθεσε.
Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει δεσμευτεί ότι θα το κάνει διαθέσιμο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Το δικό της εμβόλιο είναι φθηνότερο από άλλα και μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασίες απλού καταψύκτη, κάνοντας ευκολότερη τη διανομή του στον πλανήτη. Αλλά δεν φτάνει για να καλύψει όλο τον πληθυσμό.