Το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, σαν να λέμε - τίγκα στον Λένιν | kgbspymuseum.org
Επικαιρότητα

Κα Γκε Μπε για πάντα στο Μανχάταν!

Μουσείο αφιερωμένο στην αλήστου μνήμης μυστική υπηρεσία της Σοβιετικής Ενωσης άνοιξε στη Νέα Υόρκη
Protagon Team

O Ψυχρός Πόλεμος ξαναζωντανεύει στη Νέα Υόρκη, στο νέο μουσείο που άνοιξε τις πύλες του στο φιλοθέαμον κοινό στις 17 Ιανουαρίου.

Το Μουσείο της ΚGB -της σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας, δηλαδή- βρίσκεται στο Μανχάταν και περιέχει 3.500 σοβιετικά τεμάχια (για τους μερακλήδες: πειστήρια) κατασκοπευτικού υλικού.

Το Φιλί του Θανάτου

Ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει με απόλυτη ασφάλεια στον σκοτεινό κόσμο των σοβιετικών κατασκόπων της περιόδου 1954-1991 χάρη στους ανθρώπους που το ίδρυσαν -δύο Λιθουανούς, πατέρα και κόρη-, οι οποίοι ονομάζονται Τζούλιους Ουρμπάιτις και Αγκνε Ουρμπαϊτίτε.

Οι δυο τους είχαν μία πολύ καλή συλλογή ενθυμίων και ενδεχομένως αναμνήσεων από το ένδοξο επάγγελμα του καγκεμπίτη.

Στα εκθέματα (και από την προ ΚGB εποχή) περιλαμβάνονται τσάντες με όλα τα σύνεργα της κατασκοπευτικής  δουλειάς, περίεργα όργανα ηχογράφησης, ευφάνταστα όπλα, κάμερες σε μορφή πακέτων τσιγάρων, παπούτσια-γεμιστά με δολοφονικά μέσα, ομπρέλες-στιλέτα και ομπρέλες-πυροβόλα, κ.λπ.

Σχετικό ρεπορτάζ και στη Corriere della Sera.

Ωραιότατο έκθεμα (και με σαδομαζοχιστικές «αναγνώσεις») αποτελεί το λεγόμενο Φιλί του Θανάτου – μία λεπτεπίλεπτη νύξη του αιωνίου θέματος της άρρηκτης σχέσης έρωτα και θανάτου στην ιστορία της λογοτεχνίας και της τέχνης και του ανθρώπου γενικώς. Πρόκειται για το κραγιόν που βλέπετε πάνω αριστερά, ένα αντικείμενο που κάθε σοβιετική πρακτόρισσα είχε στην τσάντα της. Από την κάννη του έβγαινε μόνο μία σφαίρα αλλά ήταν αρκετή… Οπλο μίας χρήσεως, οπωσδήποτε. Βρέθηκε τυχαία το 1965 μεταξύ Λαοκρατικής και Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Μέχρι τότε οι Δυτικοί αγνοούσαν την ύπαρξή του.

Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπετε έναν διαλάμψαντα πράκτορα της Κα Γκε Μπε.

Απολαύστε ορισμένα από τα εκθέματα:

Στον κόσμο της κατασκοπείας τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται: με το τηλέφωνο καταγράφεται η ομιλία σου, τα σπίρτα σε φωτογραφίζουν και ο αναπτήρας μπορεί να σε στείλει εις το πυρ το αιώνιον – όχι με μπουρλότο πάντως
Πρώτα μεταπολεμικά χρόνια: αξιοθαύμαστη σοβιετική αισθητική και στον στηθόδεσμο και στο μικρόφωνο
Συσκευή κρυπτογράφησης/αποκρυπτογράφησης υπό το κάλυμμα της γραφομηχανής
Ο κατάσκοπος του ’50 ήταν βαρύ επάγγελμα – ασήκωτο, όπως οι μπαταρίες των ρωσικών ρολογιών χειρός σε ένα ανέκδοτο της δεκαετίας του ’70… Στην κάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε και τις μπαταρίες