Γιατί στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός; Γιατί όχι στα 751 ευρώ που ζητάει το Κίνημα Αλλαγής ή στα… 800 που πλειοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Και γιατί όχι στα 703 ευρώ που ήταν η εισήγηση των οικονομικών παραγόντων;
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το πρωί της Μ. Πέμπτης στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, «Aπό τις 6», εξήγησε το όλο σκεπτικό της κυβέρνησης. Είπε ότι υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας και έκτακτων μέτρων παράλληλα με τις αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό και εξήγησε ότι η μείωση της ανεργίας κατά 4,5 εκατοστιαίες μονάδες είναι «κοινωνική πολιτική που δεν έτυχε αλλά πέτυχε, ως αποτέλεσμα της συνολικότερης φιλοεπενδυτικής πολιτικής της κυβέρνησης».
«Στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός ισοδυναμεί με 15ο μισθό, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, διότι στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται 14 μισθοί» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι η αύξηση πήγε στο 7% και συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021.
«Πιστεύουμε ότι πηγαίνοντας στα απώτατα όρια οι επιχειρήσεις μπορούν να το αντέξουν καθώς μειώθηκαν φόροι και ισχύουν μέτρα στήριξης», πρόσθεσε.
Στην ερώτηση για το αν «το πενηντάρικο που κάθε μήνα αυξάνει το βασικό μισθό θα προλάβει να φτάσει στην τσέπη ή εξαϋλωθεί λόγω των ανατιμήσεων», ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι «η κυβέρνηση έχει στηρίξει ευάλωτες ομάδες, εργαζόμενους και επιχειρήσεις και συνεχίζει μετά από 2 1/2 χρόνια».
Τα μέτρα δεν είναι προάγγελος εκλογών, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «έχει στηθεί αφήγημα για κακή νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία που θα εκδικηθεί τους εργαζομένους».
«Δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας» είπε κλείνοντας ο υπουργός και ανέφερε: «Εχουμε αποφασίσει κοινωνική πολιτική στην πράξη και στη μεγάλη εικόνα είναι και ο ρυθμός των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που τριπλασιάστηκε σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όλα πτυχές συγκροτημένης κοινωνικής πολιτικής για τους ευάλωτους που γίνεται σε υγιείς βάσεις γιατί η κυβέρνηση κατόρθωσε να βάλει μπρος, παρά τις δυσκολίες, την οικονομία».