Επικαιρότητα

Ιζαμπέλ Αλιέντε: «Γιατί εξεγείρονται οι Χιλιάνοι»…

Η διάσημη συγγραφέας και ανιψιά του ιστορικού προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε, που σκοτώθηκε στο πραξικόπημα του 1973, εξηγεί ότι το αποκαλούμενο «χιλιανό θαύμα» δεν αφορά την πραγματική ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης της πλειονότητας των χιλιανών πολιτών αλλά τα νούμερα και τις στατιστικές
Protagon Team

Τώρα ζητάει «συγγνώμη» ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο δισεκατομμυριούχος συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής που κατέβασε τον στρατό στους δρόμους με στόχο την καταστολή των εξεγερμένων πολιτών. Αλλά αυτό δεν αρκεί για να κατευναστούν τα πνεύματα.

Ο χιλιανός ηγέτης «δεν έχει αντιληφθεί τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, όπως όλοι οι πολιτικοί στη Χιλή, ζει και αυτός στον δικό του κόσμο. Μόνο μέσω του διαλόγου, ακούγοντας τον κόσμο και προβαίνοντας σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης», δηλώνει η Ιζαμπέλ Αλιέντε, η διάσημη συγγραφέας και ανιψιά του ιστορικού προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε, που σκοτώθηκε στο πραξικόπημα του 1973.

Μιλώντας στην Γκαμπριέλα Κολαρούσο της ιταλικής La Repubblica η 77χρονη Αλιέντε ξεκαθάρισε καταρχάς πως το αποκαλούμενο «χιλιανό θαύμα» για το οποίο γινόταν λόγος τα τελευταία χρόνια δεν αφορά την πραγματική ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης της πλειονότητας των χιλιανών πολιτών αλλά τα νούμερα και τις στατιστικές.

«Αυτές οι διαμαρτυρίες αποτελούν συνέπεια της τρομακτικής ανισότητας που υπάρχει στη Χιλή. Η χώρα ελέγχεται από λίγες οικογένειες: το 1% του πληθυσμού κατέχει το 26,5% του συνολικού πλούτου, το πλουσιότερο 10% κατέχει το 60 τοις εκατό. Το υπόλοιπο πρέπει να το μοιραστούν τα μέλη της μεσαίας τάξης, το 83% των πολιτών, δηλαδή, και οι φτωχοί.

» Οι άνθρωποι ζουν με χρέη. Ολες οι υπηρεσίες ιδιωτικοποιήθηκαν: το νερό, το ηλεκτρικό, η υγεία, τα φάρμακα, οι συγκοινωνίες. Πούλησαν τα πάντα σε ιδιώτες, ακόμα και τα δάση του νότου. Το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότατο και οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί, και αυτό είχε ως συνέπεια το ξέσπασμα της οργής και της βίας», εξήγησε η Αλιέντε.

Οι διαδηλωτές κρεμούν και καίνε ένα ομοίωμα του προέδρου Πινιέρα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας. REUTERS/Jose Luis Saavedra

Την ώρα που τα παιδιά των μικρομεσαίων οικογενειών χρεώνονται για πολλά χρόνια ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν, οι απόγονοι των μελών της ανώτερης τάξης φοιτούν σε ιδιωτικά κολέγια. Το πιο σκανδαλώδες, ωστόσο, είναι ότι οι έχοντες και κατέχοντες δεν πληρώνουν ούτε καν τους φόρους που τους αναλογούν και «εύπορες οικογένειες που ζουν πίσω από ψηλά τείχη και προστατεύονται από ιδιωτικούς φρουρούς πειράζουν τον μετρητή του ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου ούτως ώστε να πληρώνουν λιγότερα. Η φοροδιαφυγή των πλουσίων είναι καθολική και παραμένει ατιμώρητη», γεγονός που εξηγεί, σύμφωνα με την Αλιέντε, γιατί στη Χιλή η αντιπαράθεση δεν αφορά τους αριστερούς πολίτες που διαμαρτύρονται κατά της δεξιάς κυβέρνησης αλλά την «δημοκρατία που εναντιώνεται στην ολιγαρχία και στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο που επιτρέπει σε λίγους να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια».

Το ότι χάρη σε αυτό το μοντέλο μειώθηκε η φτώχεια και η χώρα σημείωσε ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν αλλάζει το γεγονός πως είναι ένα «βάναυσο σύστημα που αποκλείει την πλειονότητα των ανθρώπων». Ο πλούτος που παράχθηκε στη Χιλή τα τελευταία χρόνια δεν διανεμήθηκε στους πολίτες, σημείωσε η Αλιέντε, υπενθυμίζοντας πως «η Γαλλική Επανάσταση δεν ξέσπασε γιατί ο λαός δεν είχε ψωμί, αλλά γιατί την ώρα που ο λαός δεν είχε ψωμί η αριστοκρατία δεν πλήρωνε τους φόρους. Το ίδιο συνέβη και στη Ρωσία. Ολες οι επαναστάσεις ξεσπούν όχι λόγω της φτώχειας αλλά εξαιτίας των ανισοτήτων».

Διαδηλωτές πρόσωπο με πρόσωπο με αστυνομικούς στην Κονσεπσιόν  REUTERS/Jose Luis Saavedra

Η κάθοδος του στρατού στους δρόμους του Σαντιάγκο για πρώτη φορά μετά το τέλος της πολυετούς δικτατορίας του Πινοσέτ, τρόμαξε την Αλιέντε «γιατί όταν κατεβαίνει ο στρατός στις πλατείες κανένας δεν γνωρίζει πότε θα αποχωρήσει». Αλλά πιστεύει πως «οι στρατιωτικοί της Χιλής στην παρούσα φάση δεν είναι διατεθειμένοι να καταστούν μισθοφόροι της Δεξιάς».

Οσον αφορά τις εξελίξεις, η Αλιέντε θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο Σεμπαστιάν Πινιέρα. Αφότου αναδιπλώθηκε, ζητώντας, συγγνώμη, παρουσίασε  ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων, προκειμένου να κατευναστεί η οργή των πολιτών και να τερματιστούν οι αιματηρές  (με τουλάχιστον 18, έως σήμερα, νεκρούς) συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Αλλά η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων αποτελούν ημίμετρα και δεν επαρκούν για την ουσιαστική άμβλυνση των ανισοτήτων. Για να συμβεί κάτι τέτοιο «πρέπει να αλλάξουν όλα, το Σύνταγμα, που είναι ακόμα εκείνο του Πινοσέτ και ευνοεί τη Δεξιά, και το οικονομικό μοντέλο που δεν λειτουργεί», υποστήριξε η Αλιέντε, προβλέποντας πως, μετά τους Χιλιανούς, και άλλοι λαοί της Λατινικής Αμερικής θα βγουν στους δρόμους, απαιτώντας την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.