Ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να βγει ενωτικός από το βήμα της συνεδρίασης της ΚΟ, τελικά ωστόσο δεν φάνηκε και τόσο πειστικός | SOOC/Dimitris Kapantais
Επικαιρότητα

Ηχησαν (16) καμπάνες στον ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι γύρισαν την πλάτη στις επιλογές Κασσελάκη

Πέρα από την ηχηρή διαφοροποίηση για τις επιλογές της νέας ηγεσίας στο κόμμα, ο αριθμός 16 έχει και μία ακόμη ειδική σημασία: ως μήνυμα για το ενδεχόμενο διάσπασης αν το εσωκομματικό ρήγμα δεν γεφυρωθεί. Αλλωστε το... 10 αρκεί για τη δημιουργία ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας
Protagon Team

Δεκαέξι. Ο αριθμός αυτός ήχησε σαν άλλη καμπάνα στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, σε μία πρώτη αριθμητική αποτύπωση των εσωκομματικών συσχετισμών στην αξιωματική αντιπολίτευση που μόνο συμπαγής δεν δείχνει.

Οι εύθραυστες αυτές ισορροπίες αποκαλύφθηκαν με τον πλέον απτό τόπο κατά την ψηφοφορία (εδώ) για το νέο οργανόγραμμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την κατά τα άλλα ενωτική ομιλία του νέου προέδρου, που μάλλον δεν έπεισε.

Σε σύνολο 47 βουλευτών, υπέρ της πρότασης της νέας ηγεσίας ψήφισαν 28. Αντίθετα, 16 εκ των μελών της ΚΟ εξέφρασαν -όσο πιο σαφέστερα γινόταν- τη διαφωνία τους με τη ρότα που έχει τραβήξει το κόμμα υπό τη νέα ηγεσία του, επιλέγοντας λευκό. Υπήρξαν και τρία «απών»: ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από την αίθουσα της συνεδρίασης μετά το τέλος της ομιλίας Κασσελάκη, χωρίς να ψηφίσει, ενώ απουσίαζαν οι βουλευτές Νίκος Παππάς και  Οθων Ηλιόπουλος.

Η ψυχρολουσία δεδομένη: για πρώτη φορά περίπου το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδα αρνήθηκε να εγκρίνει τα πρόσωπα που είχε επιλέξει ο πρόεδρος σε κρίσιμες θέσεις.

Το 16 επίσης έχει και μία ακόμη ειδική σημασία: ως μήνυμα για το ενδεχόμενο διάσπασης αν το εσωκομματικό ρήγμα βαθύνει και δεν γεφυρωθεί. Με άλλα λόγια «είμαστε πολλοί και… αρκετοί» ακόμη και για τη δημιουργία ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας (με δεδομένου ότι αρκούν μόλις δέκα βουλευτές για τον σχηματισμό της).

Οπως ήταν επόμενο, τις μεγαλύτερες αντιδράσεις προκάλεσε η –έτοιμη από καιρό– τοποθέτηση-αναβάθμιση του Παύλου Πολάκη σε θέση υπερσυντονιστή (της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου).

«Ο Παύλος είναι δυναμικός και προσπαθεί για τον κόσμο που δεν έχει φωνή. Μακάρι να ήταν και άλλοι βουλευτές τόσο γειωμένοι στην κοινωνία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη στον Αlpha, πλέκοντας το εγκώμιο του πολιτικού του «νονού» και βασικού στυλοβάτη του πριν και μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη όμως, κάποιοι «σύντροφοι» δεν δείχνουν να το συμμερίζονται. Αφήστε, όπως λένε, που υπάρχουν και ζητήματα πρακτικής φύσεως: Πώς θα μπορούσε ο Πολάκης να λειτουργήσει συντονιστικά με πρόσωπα μέσα στο κόμμα, όπου πχ την Εφη Αχτσιόγλου, όταν η ίδια έχει καταγγείλει σκληρές επιθέσεις του «αψύ Σφακιανού» σε βάρος της κατά τη διάρκεια της όχι και τόσο «αναίμακτης» προεκλογικής εκστρατείας;

Ενδεικτικό επίσης, το σχόλιο βουλευτή στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι το πράγμα «δεν θα πάει καλά αν συνεχίσουν [η νέα ηγετική ομάδα] με τη λογική σύγκρουσης»… 

Κατά πληροφορίες, «λευκό» ψήφισαν δύο πρώην «προεδρικοί» βουλευτές, τα μέλη της τάσης «6 συν 6» που πρόσκεινται στην Εφη Αχτσιόγλου και εκείνοι της «Ομπρέλας».

Αναλυτικά, οι 16, κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, είναι οι παρακάτω:

Ολγα Γεροβασίλη

Κατερίνα Νοτοπούλου

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Εφη Αχτσιόγλου

Νάσος Ηλιόπουλος

Αλέξης Χαρίτσης

Οζγκιούρ Φερχάτ

Πέτη Πέρκα

Θεανώ Φωτίου

Σία Αναγνωστοπούλου

Γιώργος Ψυχογιός

Μερόπη Τζούφη

Κώστας Μπάρκας

Μαρίνα Κοντοτόλη

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τα… «όργανα άρχισαν» από νωρίς, όταν εκφράστηκε η άποψη πως δεν πρέπει να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση για το νέο οργανόγραμμα στην ΚΟ.

«Δεν γίνεται να μην ψηφίσουμε επί της πρότασης του προεδρείου», διαμαρτυρήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το που δεν άκουσε κάποια αντιπρόταση.

Κατά την ίδια πηγή, στελέχη όπως η Σία Αναγνωστοπούλου και η Πέτη Πέρκα μίλησαν για «άκομψη» καρατόμηση των Στέργιου Καλπάκη και Θανάση Θεοχαρόπουλου, χωρίς καν -όπως υπογραμμίστηκε- να συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, παρενέβη ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, για να αποδώσει το όλο ζήτημα σε… λανθασμένη διαρροή από το γραφείο Τύπου, ενώ φέρεται να ζήτησε ακόμη και συγγνώμη!

Αλλοι πάλι επανήλθαν σε διαδικαστικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη μη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας. «Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο θα έπρεπε να έχει άποψη επί της πρότασης», σημείωναν, ενώ ενστάσεις υπήρξαν και για την επιλογή του Γιώργου Τσίπρα για τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.