Το εμβόλιο είναι φτηνό και αποτελεσματικό, τονίζει η Unicef | EPA/FRANCIS R. MALASIG
Επικαιρότητα

Ηχηρό καμπανάκι από τη Unicef για την επανεμφάνιση της ιλαράς

Δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καταγράφηκαν τη χρονιά που πέρασε, ακόμη και σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, τονίζει η διεθνής οργάνωση
Protagon Team

Την επιστροφή της ιλαράς και μάλιστα και σε δυτικές χώρες όπου (υποτίθεται ότι) υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη επισημαίνει η Unicef με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών το 2018. Τονίζει ότι τα αποτελέσματα για τα παιδιά θα είναι καταστροφικά αν δεν ληφθούν μέτρα.

Δέκα χώρες είναι υπεύθυνες για τα τρία τέταρτα των περιστατικών που καταγράφηκαν πέρυσι, σημειώνει η οργάνωση. Μεταξύ τους είναι η Γαλλία, η Βραζιλία και η Ουκρανία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτές, επισημαίνει η Unicef. Σε 98 χώρες σε όλο τον κόσμο καταγράφηκε πέρυσι αύξηση στα περιστατικά, φαινόμενο που απειλεί να εκτροχιάσει τον αγώνα που γίνεται εδώ και χρόνια κατά της νόσου.

Μπροστά σε αυτά, η Unicef καλεί σε αφύπνιση. «Εχουμε στη διάθεσή μας ένα εμβόλιο αξιόπιστο, αποτελεσματικό και φτηνό απέναντι σε μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια. Το εμβόλιο σώζει σχεδόν ένα εκατομμύριο ζωές τον χρόνο τις δύο τελευταίες δεκαετίες», τόνισε η επικεφαλής της Unicef Ενριέτα Φορ.

Οπως επισημαίνει ο Monde πέρυσι η Ουκρανία, οι Φιλιππίνες και η Βραζιλία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς. Ειδικά στην Ουκρανία η κατάσταση είναι σχεδόν απελπιστική: 35.000 νέα κρούσματα το 2018 και άλλα 24.000 μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Στη Βραζιλία οι νέες περιπτώσεις πέρυσι πάνω από 10.000, στη Γαλλία ξεπέρασαν τις 2.000. Ταυτόχρονα, στη Μαδαγασκάρη καταγράφηκαν πάνω από 1.000 θάνατοι από τον Οκτώβριο ως σήμερα ενώ σε όλο τον κόσμο οι θάνατοι ήταν πέρυσι 136.000.

Η ιλαρά ευνοείται από πολιτικές και κοινωνικές ταραχές και τη χρόνια έλλειψη σοβαρού πλαισίου δημόσιας υγείας σε ασιατικές και αφρικανικές χώρες, όπως και το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε μάλιστα αυτή την τάση κατά του εμβολιασμού μέσα στα 10 πιο επείγοντα προβλήματα προς αντιμετώπιση για το 2019, αν και η αδυναμία να εμβολιαστούν αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα.