Στην αμήχανη θέση να αποδοκιμάσει τον ευρωβουλευτή που υπήρξε σημαία της στις ευρωεκλογές του 2019, βρέθηκε την Τρίτη η Νέα Δημοκρατία, μετά την αποκάλυψη ότι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, πρώτος σε σταυρούς (ψηφίστηκε από 577.114 πολίτες, αριθμός ρεκόρ) στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, ενέκρινε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που τάσσεται κατά των αμβλώσεων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πειραιώς τονίστηκε:
«Η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση, σταθερά και διαχρονικά για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Το θέμα αυτό έχει λυθεί για την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Είναι προφανές ότι η ψήφος του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου δεν εκφράζει το κόμμα και τον πρόεδρό του».
Ηταν μια ηχηρή αποδοκιμασία της στάσης του κ. Κυμπουρόπουλου στην Ευρωβουλή. Ο ίδιος επιχείρησε να εξηγήσει ότι η ψήφος του την περασμένη Παρασκευή ήταν σε τροπολογία που «μιλούσε για το δικαίωμα στην προστασία της παιδικής ζωής» και όχι για τα δικαιώματα των γυναικών και υποστήριξε από την άλλη ότι η όλη ιστορία αποτελεί επίθεση της «Αυγής» προς το πρόσωπό του.
Οντως, το θέμα το ανέδειξε η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ακολούθησε η αναμενόμενη κριτική από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο που σχολίασε με δηκτικό ύφος: «Η ψήφος του Στέλιου Κυμπουρόπουλου κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση είναι ντροπή για τη χώρα. Η “μεταρρύθμιση” προχωράει, επόμενη στάση κυνήγι μαγισσών».
Ομως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κ. Κυμπουρόπουλος ενέκρινε ψήφισμα της Ευρωβουλής που τονίζει ρητά ότι η παιδική ζωή «προστατεύεται από τη στιγμή της σύλληψης», σημείο που σημαίνει αυτομάτως την άρνηση στη γυναίκα να επιλέξει η ίδια πώς θα διαχειριστεί την εγκυμοσύνη.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω απερίφραστα ότι σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κυμπουρόπουλος, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1», προσπαθώντας να εξηγήσει τη στάση του. Επέμεινε δε στο αφήγημα ότι πρόκειται για «μία σπέκουλα, η οποία ξεκίνησε, λυπάμαι πολύ, από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για τροπολογία για τα δικαιώματα των γυναικών –τα οποία, όπως είπε, έχει στηρίξει επανειλημμένως– αλλά για τροπολογία για την προστασία του παιδιού και γι’ αυτό την ψήφισε, μολονότι ήρθε από μια παράταξη πιο δεξιά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει.
Ο κ. Κυμπουρόπουλος παραδέχτηκε ότι το ψήφισμα όριζε ότι η παιδική ζωή «προστατεύεται από τη στιγμή της σύλληψης», αλλά επέμεινε ότι την ίδια ώρα είναι υπέρ του δικαιώματος της γυναίκας στο σώμα της. Το πώς γίνεται αυτό, δεν το εξήγησε.
«Πολλοί συνάδελφοι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ αυτής της τροπολογίας. Σκέφτομαι λίγο το θέμα και από αυτή τη θέση που σίγουρα με επηρεάζει, αν η μητέρα μου είχε δει ότι είμαι ανάπηρος θα με σκότωνε ή όχι; Θεωρώ ότι ναι υπάρχει το δικαίωμα στην άμβλωση και δεν είμαι κατά. Αλλά θέλω να δώσω και το δικαίωμα και στο παιδί που δεν μπορεί να μιλήσει. Και θέλω να το συζητήσουμε. Θέλω να υπάρχει και αυτό το δικαίωμα, ως δικαίωμα», είπε, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επαμφοτερίζουσα στάση του, η οποία πατάει σε δύο βάρκες: και δικαίωμα της γυναίκας να ορίζει τα του σώματός της και προστασία του παιδιού από τη στιγμή της σύλληψής του, είναι ζητήματα ενίοτε ασύμβατα.
Σε κάθε περίπτωση, ήταν ένα δεύτερο «φάουλ» γαλάζιου ευρωβουλευτή μετά το «εκ παραδρομής» όχι του Θοδωρή Ζαγοράκη στο ψήφισμα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ίδιος βέβαια, ο κ. Κυμπουρόπουλος είπε ότι δεν τραυματίζεται από το συμβάν η σχέση του με το κόμμα, για να συμπληρώσει ότι θα ακολουθήσει ένας διάλογος.
Αργότερα, μάλιστα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ έκανε σε δήλωσή του και αυτός αναφορά σε σφάλμα.
«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η ψήφος μου για τα παιδιά θα ερμηνευόταν ως ψήφος κατά του δικαιώματος των γυναικών στην επιλογή, για λόγους πολιτικής σπέκουλας ή εκ δικού μου σφάλματος θα παρερμηνεύονταν η ψήφος μου και θα θεωρούνταν ότι επιθυμώ κάτι διαφορετικό», ανέφερε, για να συμπληρώσει: «Το γεγονός ότι η θέση μου παρερμηνεύτηκε, με στεναχωρεί. Δήλωσα προ ολίγου δημόσια και θα το κάνω όσες φορές χρειαστεί και με όποιον τρόπο μου επιτρέπει η πολιτική μου ιδιότητα πως το ανθρώπινο δικαίωμα και η υπεράσπισή του θα είναι πάντα ένας ακλόνητος προσωπικός μου πυλώνας. Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι απόλυτο και ως προς αυτό ήμουν, είμαι και θα είμαι κάθετος!»