Ο Ιβάν Σαββίδης μόνος. Μετά την εμπλοκή με τον ΟΛΘ ήρθε και το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Ιβάν Σαββίδης: «Στη ζωή τίποτε δεν είναι τυχαίο»

Μετά την εμπλοκή με τον ΟΛΘ, επανήλθε το πρόστιμο €38 εκατ. για λαθρεμπορία της ΣΕΚΑΠ. Και ενώ η καπνοβιομηχανία βρίσκεται σε κίνδυνο και οι εργαζόμενοι αγωνιούν, ο Ιβάν μετρά ξαφνικά πάρα πολλούς εχθρούς και εξαφανισμένους φίλους. Ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ
Χριστίνα Ταχιάου

Χρονιάρες μέρες, πολύ μακριά από την Αθήνα, η Ξάνθη ζει το δικό της δράμα. Την απειλή ότι η μεγαλύτερη βιομηχανία της Θράκης, η ΣΕΚΑΠ, θα βάλει λουκέτο.

Πριν από έναν δυο μήνες, δημοσιεύματα σε οικονομικά κυρίως sites έκαναν λόγο για πάγωμα των επενδυτικών πλάνων στη ΣΕΚΑΠ, ενόψει της έκδοσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, όπου η καπνοβιομηχανία είχε προσφύγει για πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ που της είχε επιβληθεί. Μάλιστα, εκφραζόταν από ανώνυμα στελέχη της ΣΕΚΑΠ έντονη ανησυχία για το μέλλον της εταιρίας, στην περίπτωση το Εφετείο να μην κάνει δεκτή την προσφυγή της και να επικυρώσει το πρόστιμο.

Oντως, ήρθε το Εφετείο και απέρριψε την προσφυγή. Η απόφαση δεν έχει, ακόμη, δημοσιευτεί και δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό των δικαστών. Η εταιρία δεν έχει αντιδράσει επισήμως. Ωστόσο, από τη ΣΕΚΑΠ πυκνώνουν οι διαρροές ότι ενδέχεται να κλείσει και να μείνουν 170 εργαζόμενοι στο δρόμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.

Σε νομικούς κύκλους, πάντως, κάνει εντύπωση η απόρριψη της προσφυγής από το Δικαστήριο. Κι αυτό, επειδή τα ποινικά δικαστήρια αθώωσαν τους κατηγορουμένους (την προηγούμενη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ) για την υπόθεση των τελωνειακών παραβάσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και άλλη δικογραφία που σχηματίζεται για το αδίκημα της λαθρεμπορίας και τα στελέχη της διοίκησης της εταιρίας την εποχή που διαπράχθηκαν τα αδικήματα (πριν το 2010) αναμένεται να καθίσουν εκ νέου στο εδώλιο. Εφόσον, όμως, στην πρώτη υπόθεση κρίθηκε τελεσίδικα η αθωότητα των κατηγορουμένων, θα περίμενε κάποιος ότι το Διοικητικό Εφετείο θα δεχόταν την προσφυγή της ΣΕΚΑΠ και θα ακύρωνε το πρόστιμο που έχει φτάσει με τις προσαυξήσεις στα 38.000.000 ευρώ.

Αλλά δεν ήταν μόνον αυτή η ένδειξη που θα επέτρεπε μια κάποια αισιοδοξία για την έκβαση της δίκης υπέρ της προσφεύγουσας ΣΕΚΑΠ. Ήταν και η υπόθεση της τροπολογίας του περασμένου Μαΐου, που έδειχνε τη βούληση της κυβέρνησης να τελειώσει με ένα θετικό για τη ΣΕΚΑΠ αποτέλεσμα. Ας την θυμίσουμε εν συντομία.

«Ο Ιβάν γέλασε όταν άκουσε για τη λαθρεμπορία»

«Το 2013 η ΣΕΚΑΠ έρχεται στην οικογένεια Donskoy Tabak και περνάει στην ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη από τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς», όπως γράφει η εταιρεία στο site της. Ο κ. Σαββίδης έχει κατονομάσει τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και άλλα στελέχη της τότε κυβέρνησης τα οποία τον είχαν πιέσει να αγοράσει τη ΣΕΚΑΠ. Για αυτόν τον λόγο, όπως κυκλοφορεί ευρέως, ο Ιβάν Σαββίδης είναι έξαλλος με την Νέα Δημοκρατία. Επειδή θεωρεί ότι εξαπατήθηκε, ότι του έκρυψαν την υπόθεση της λαθρεμπορίας και το πιθανό πρόστιμο, του φόρτωσαν τη ΣΕΚΑΠ και στη συνέχεια το Δημόσιο θέλησε να πάρει περισσότερα χρήματα. Η αλήθεια είναι ότι ήταν γνωστή η υπόθεση της ανακάλυψης του πλοίου με τα σχεδόν 4.000.000 λαθραία πακέτα τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ στο Λιμάνι της Αιδηψού το 2009. Ομως, μέχρι το 2013 που ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε τη ΣΕΚΑΠ, δεν είχε καταλογιστεί κανένα πρόστιμο για την υπόθεση αυτή. Το πρόστιμο καταλογίστηκε στο τέλος του 2014. Τον περασμένο Απρίλιο, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την Κοζάνη έφερε τροπολογία σε νομοσχέδιο, η οποία όριζε ότι «εταιρείες που αποκρατικοποιούνται και περνούν σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος». Ακολούθησε μια θυελλώδης συνεδρίαση της Βουλής, στη διάρκεια της οποίας ο Πάνος Καμμένος παραδέχτηκε ότι η τροπολογία αφορά τη ΣΕΚΑΠ και ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι: «Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια και αφορά κάθε επιχείρηση, αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ αλλά όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ». Η τροπολογία ψηφίστηκε, ωστόσο επειδή δεν προβλέφτηκε αναδρομική ισχύς, δεν ίσχυσε στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ.
Ετσι, φτάσαμε στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής και την απόφαση που απέρριψε την προσφυγή της ΣΕΚΑΠ.

Μια σειρά προβλημάτων θα ακολουθήσουν εφόσον δεν βρεθεί λύση. Η ΣΕΚΑΠ είναι καπνοβιομηχανία και όπως όλες οι ανάλογες επιχειρήσεις προσκομίζει εγγυητικές επιστολές τραπεζών προς το Δημόσιο, προκειμένου να επιτρέπεται η εξαγωγή τσιγάρων. Αυτήν τη στιγμή, η ΣΕΚΑΠ έχει περίπου 20.000.000 ευρώ σε εγγυητικές τραπεζών, που υπάρχει ο κίνδυνος να καταπέσουν εάν το πρόστιμο παραμείνει και η εταιρεία δεν θα μπορεί ούτε να εξάγει ούτε να πουλάει. Μοιραία, θα οδηγηθεί σε κλείσιμο. Ωστόσο, πάντα υπάρχει η λύση μιας τροπολογίας.

«Είναι κρίμα, γιατί ο Ιβάν έκανε αγώνα να τη συμμαζέψει», λέει στο Protagon άνθρωπος ο οποίος έζησε από κοντά την εμπλοκή του κ. Σαββίδη με τη ΣΕΚΑΠ. «Oταν είχε πρωτοακούσει την ιστορία της λαθρεμπορίας, γελούσε. Δεν την είχε πάρει στα σοβαρά. Κανείς, πάντως, δεν γνώριζε για πρόστιμο, κανείς δεν το περίμενε και ήταν τεράστια έκπληξη όταν κοινοποιήθηκε, στο τέλος του 2014».

Πάρα πολλοί εχθροί, εξαφανισμένοι οι φίλοι

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, αυτήν τη στιγμή είναι ότι ο κ. Σαββίδης με τη γενικότερη συμπεριφορά του και τις δηλώσεις του έχει εκτεθεί πάρα πολύ και έχει κάνει πάρα πολλούς εχθρούς. Από την άλλη πλευρά, έχει φθαρεί τόσο πολύ με τους φίλους του, που δεν είναι εύκολο να βρει εκ νέου υποστήριξη. Πριν από λίγες ημέρες, που επισκέφτηκε το νέο του απόκτημα, το κανάλι «Ε», εμφανίστηκε μαζί του στον χώρο του ο υπουργός Πάνος Καμμένος. Δεν είναι εύκολο, όμως, να φαίνεται συνεχώς ως ο protégé του, ο προστατευόμενός του. Ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει δυσαρέσκεια για τον εναγκαλισμό με τον Ιβάν Σαββίδη. Ετσι, σε μια υπόθεση στην οποία ο Ιβάν Σαββίδης έχει τα δίκια του, δυσκολεύεται να βρει υποστηρικτές.

Ωστόσο, το κλίμα για τον κ. Σαββίδη έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω του φιάσκου με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή. Ενώ όλα ήταν έτοιμα για να πέσουν υπογραφές και να περάσει το 67% του ΟΛΘ στην κοινοπραξία στην οποία μετέχει ο Ιβάν Σαββίδης, κατέρρευσε η ρωσική τράπεζα που είχε εκδώσει την εγγυητική επιστολή (εδώ). Μέσα σε λίγα λεπτά, η κυβερνητική γραμμή περί Κασσανδρών που διαψεύστηκαν όταν έβλεπαν προβλήματα στην υπογραφή, έγινε θρύψαλα. Η κοινοπραξία πήρε προθεσμία για να φέρει νέα εγγυητική έως την ερχόμενη Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα. Ουδείς βάζει στοίχημα ότι θα τη φέρει, κάτι που κάνει το μέλλον να διαγράφεται ζοφερό.

Ολοι κάνουν το κορόιδο για τον Ιβάν

Ακούσατε, όμως, κανέναν πολιτικό της Θεσσαλονίκης ή της ευρύτερης περιοχής, να μιλά για το Λιμάνι; Κανέναν αυτοδιοικητικό, μήπως; Να καταγγέλλει μια διαδικασία που βρίσκεται στον αέρα λόγω ανικανότητας (;) του ελληνικού Δημοσίου; Να μιλά για τη Θεσσαλονίκη και την ανάγκη να λειτουργήσει επιτέλους το Λιμάνι της σύγχρονα και δυναμικά; Οχι, έτσι; Ούτε κι εμείς ακούσαμε. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν βρίσκεται να πει μια κουβέντα για τον Σαββίδη. Ούτε θετική, ούτε αρνητική. Διότι οι εχθροί δεν ξεχνούν τις απειλές του, ενώ οι φίλοι φοβούνται ότι θα βγουν εκτεθειμένοι εάν εκφραστούν υπέρ του Ιβάν Σαββίδη. Μόνο ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Κώστας Μέλλιος βγήκε σε συνέντευξή του, κάνοντας λόγο για ελαστικούς όρους στον διαγωνισμό του 2014 οι οποίοι επέτρεψαν στην κοινοπραξία να εμφανιστεί στο διαγωνισμό έχοντας καταθέσει εγγυητική επιστολή από όχι αξιόπιστη τράπεζα και ότι πρέπει να ζητήσουμε το λόγο από την προηγούμενη κυβέρνηση, που είχε βάλει τους όρους.

Ολοι οι άλλοι, αποφεύγουν κάθε συζήτηση. Ετσι, οι τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν πλήρως το αγαπημένο τσιτάτο του Ιβάν Σαββίδη, αυτό που έχει πρώτο πρώτο στη σελίδα με τίτλο «Ο Ιβάν Σαββίδης ενώπιος ενωπίω» στο προσωπικό του site: «Στη ζωή τίποτε δεν είναι τυχαίο». Τελεία.