Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στοχοποιήθηκε, αλλά ο βρετανός φιλόσοφος Τζούλιαν Μπαγκίνι έσπευσε να την υπερασπιστεί | REUTERS/Philippe Wojazer - RC15E8859B00
Επικαιρότητα

«Κάτω τα χέρια από την Γκρέτα, της χρωστάμε πολλά…»

Ο βρετανός φιλόσοφος Τζούλιαν Μπαγκίνι υπενθυμίζει ότι η ίδια η 16χρονη θέλει τους προβολείς της δημοσιότητας επάνω στο «μήνυμα» και όχι επάνω στον «αγγελιαφόρο»
Protagon Team

«Οσοι της επιτίθενται είναι ηθικά χρεοκοπημένοι, ωστόσο και η θεοποίησή της δεν είναι χρήσιμη». Ο Τζούλιαν Μπαγκίνι, ο 50χρονος βρετανός φιλόσοφος, τα βάζει με όσους εξυβρίζουν ένα κοριτσάκι που έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να πέσουν οι προβολείς επάνω της αλλά στο «μήνυμα» των ενεργειών της.

Ο λόγος, βέβαια, είναι για τη σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ που ταξιδεύει στον Ατλαντικό έχοντας αέρα στα πανιά της το οικολογικό μήνυμα που μεταφέρει στον ΟΗΕ.

Ο Μπαγκίνι θεωρεί ότι η άγρια αντίδραση στη δραστηριότητα της 16χρονης Γκρέτας «ήταν τόσο κακή όσο και αναμενόμενη» από τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής που σχολίασαν με μικροψυχία και δηλητηριώδες χιούμορ τις προσπάθειές της.

Ο φιλόσοφος κρίνει κιόλας ότι «οι επιθέσεις φαίνεται να έχουν ρίζες στον φόβο τους ότι αυτό που λέει η Τούνμπεργκ μπορεί να είναι αληθινό». Και, εν πάση περιπτώσει, «όποια και αν είναι τα κίνητρά τους, οι πράξεις τους προδίδουν μια ηθική και πνευματική χρεοκοπία».

Ο Μπαγκίνι επικεντρώνει στο γεγονός ότι η μικρή Σουηδή δεν έχει περιβληθεί την τήβεννο της ηγεσίας σε κάποιο  κίνημα υπέρ της σωτηρίας του πλανήτη μας, και στο ότι αυτό ακριβώς πιστοποιούν άλλοι συνομήλικοί της: «Η Τούνμπεργκ ήταν πιο σαφής από οποιονδήποτε άλλον λέγοντας πού πρέπει να προσέξουμε. ‘Νομίζω ότι επικεντρώνετε σε μένα ως άτομο και όχι στο ίδιο το κλίμα’ είπε στην Deutsche Welle».

Στην κατακλείδα του άρθρου του στον Guardian o Μπαγκίνι ομολογεί ότι ο ίδιος δεν έκανε ποτέ του κάτι σημαντικό για το περιβάλλον, αν συγκριθεί με την Γκρέτα: «Η Τούνμπεργκ, μέσα σε λίγα χρόνια, έχει κάνει άπειρα περισσότερα για να βελτιώσει τις προοπτικές της ανθρωπότητας από όσα έκανα ή θα κάνω εγώ σε μια ζωή. Η θεοποίησή της δεν βοηθάει τον σκοπό της, αλλά ο υπερβολικός ζήλος ορισμένων από τους υποστηρικτές της είναι ένα ασήμαντο ελάττωμα μπροστά στις ανήκουστες και εξωφρενικές επιθέσεις όσων της ασκούν κριτική».