Μπάιντεν και Νετανιάχου: η πολιτική του Ισραηλινού στο Παλαιστινιακό, πριν και μετά την 7η Οκτωβρίου, δοκιμάζει την υπομονή των Αμερικανών | REUTERS/Evelyn Hockstein
Επικαιρότητα

Ηθικά αλλά όχι και πολιτικά ξοφλημένος ο Νετανιάχου

Γιατί μοιάζει χαλκέντερος ο πιο πολωτικός πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ; Διότι τα γκάλοπ τού δείχνουν ότι οι συμπατριώτες του συμφωνούν με τη δυναμική απάντηση στη Χαμάς. Ταυτόχρονα οι σφαγές παλαιστινίων αμάχων προκαλούν την αποδοκιμασία της παγκόσμιας κοινής γνώμης
Protagon Team

Για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου η υπόσχεσή του για «καθολική ήττα της Χαμάς» σημαίνει συντριβή της. Είναι, δηλαδή, σαν να παίρνεις ένα σφυρί και να κομματιάζεις ένα ποτήρι και μετά να κονιορτοποιείς όλα τα σπασμένα γυαλάκια. Το λέει και το ξαναλέει πεισμόνως εδώ και τέσσερις μήνες. Συζήτηση με τους Παλαιστινίους και τέλος του πολέμου θα υπάρξουν μόνο αν η Χαμάς καταστραφεί. Τι κόλλημα είναι αυτό! Το πείσμα του απορρίπτει τον αμερικανικό σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα του πολέμου και προκαλεί την αποδοκιμασία της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Ο «Μπίμπι» είναι κλεισμένος μέσα σε μια σαπουνόφουσκα που έφτιαξε ο ίδιος και η οποία κάποια στιγμή θα σκάσει.

«Μα, μπορεί η Χαμάς να καταστραφεί ολοκληρωτικά;» αναρωτήθηκε ρητορικά η Corriere della Sera. Και απάντησε μόνη της και κατηγορηματικά: «Οχι». Οι αναλυτές εφημερίδων όπως η Haaretz έγραψαν ότι και μόνο το τεράστιο δίκτυο σηράγγων στα έγκατα της Γάζας είναι αδύνατον να καταστραφεί. Και γενικώς όλοι οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας έχουν αποφανθεί ότι ένα κεφάλι κόβεις, δύο φυτρώνουν. Υπέρ του Νετανιάχου είναι μόνο η επιθυμία των περισσοτέρων Ισραηλινών, όπως καταγράφεται στα γκάλοπ: θέλουν τον αφανισμό της Χαμάς και συνεπώς συμφωνούν μαζί του. Και ο Νετανιάχου έχει τα γκάλοπ κορώνα στο κεφάλι του.

Μπορεί οι διεθνείς παρατηρητές να σκέφτονται ένα μέλλον με τη Χαμάς πολιτικά εξανθρωπισμένη και κατά κάποιον τρόπον συμμετέχουσα στη διοίκηση της Παλαιστίνης, οι εβραίοι έποικοι και εν γένει οι ισραηλινοί εξτρεμιστές όμως βγάζουν φλύκταινες και μόνο στην ιδέα. Η έννοια του «ολοκληρωτικού πολέμου», λοιπόν, και όπως αυτή εκφράζεται στη στρατηγική του Νετανιάχου είναι λειτουργική, του δίνει ελπίδες ότι ο ίδιος θα επιβιώσει στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ. Ωστόσο είναι επιλογή που θέτει τους ισραηλινούς ομήρους σε κίνδυνο και αυτό το αποδεικνύουν τα στοιχεία, λένε και αμερικανικές εφημερίδες όπως η Wall Street Journal.

Η WSJ ανέφερε ότι μόνο 85 από τους 136 ομήρους που κρατά η Χαμάς παραμένουν ζωντανοί. Αρα η καθυστέρηση της συμφωνίας ισοδυναμεί με θανατική ποινή για ορισμένους, αν όχι για όλους, «και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί». Σε τέτοια κατεύθυνση εξωθούν την ισραηλινή κυβέρνηση και τον Νετανιάχου τον ίδιο οι εξτρεμιστές που είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν ομήρους για να συνεχίσουν τον πόλεμο. Δεν θέλουν κατάπαυση του πυρός, δεν θέλουν να απελευθερώσουν κανέναν παλαιστίνιο αιχμάλωτο.

Η Χαμάς, αναφορικά με το σχέδιο Αιγύπτου-Κατάρ, πρότεινε εκεχειρία τριών φάσεων: στην πρώτη φάση θα απελευθερώσει όλες τις γυναίκες ομήρους, τους νέους και τα αγόρια κάτω των 19 ετών, τους ηλικιωμένους και τους άρρωστους, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για 45 ημέρες, την αποχώρηση του Ισραήλ από τις πόλεις της Γάζας και την ανθρωπιστική βοήθεια. Στη δεύτερη φάση θα απελευθερώσει όλους τους άνδρες ομήρους, είτε πολίτες είτε στρατιώτες, με αντάλλαγμα την πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα και την απελευθέρωση και άλλων Παλαιστινίων. Στην τρίτη φάση θα ανταλλάξει με το εβραϊκό κράτος τις σορούς των πεσόντων.

O Νετανιάχου, είπαν οι αναλυτές, ναι μεν απέρριψε αυτό το σχέδιο της Χαμάς, όμως δεν ανακοίνωσε τη διακοπή των συνομιλιών, δεν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να διαπραγματεύεται, ούτε είπε ρητώς ότι είναι αντίθετος με τον όρο περί απελευθέρωσης «Παλαιστινίων που ευθύνονται για δολοφονίες». Κάποιοι ερμήνευσαν αυτήν τη στάση θετικά, ότι δηλαδή οι δηλώσεις Νετανιάχου «μπορούν πράγματι να θέσουν τα θεμέλια για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες». Εξάλλου το γεγονός ότι η Χαμάς παρουσίασε τέτοιο έγγραφο δείχνει πως η παλαιστινιακή οργάνωση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί.

Κατόπιν αυτών οι Ιταλοί απεφάνθησαν ότι από πολιτικής απόψεως ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν πρέπει να θεωρείται τελειωμένος, αν και ηθικώς χρεοκόπησε. Τα γκάλοπ τού λένε ότι οι ισραηλινοί πολίτες επικροτούν τον δυναμισμό, ταυτόχρονα όμως και ότι δεν θέλουν άλλο να ακούν τα πολεμικά νέα. Αντίφαση, βέβαια. Ο συνασπισμός του Νετανιάχου έχει πλειοψηφία 64 εδρών (στις 120) στη Βουλή και, όπως έχουν πει οι πιο έμπειροι ισραηλινοί δημοσιογράφοι, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οι ίδιοι πιθανολόγησαν ότι στην πορεία των πραγμάτων μπορεί να βγει νικητής ακόμη και απέναντι στον πρόεδρο Μπάιντεν.

«Με δυο λόγια, ο μακροβιότερος ηγέτης του Ισραήλ βρίσκεται καβάλα στο άλογο, συνεπώς δεν πρέπει να υποτιμάται. Κάθε φορά που φαινόταν να βρίσκεται κοντά στο πολιτικό τέλος του ή στην παρακμή του, πάντα κάτι έκανε και ανέκαμπτε. Ωστόσο δεν παραγράφονται οι αμαρτίες του, ότι εξαπάτησε τους συμπατριώτες του λέγοντάς τους πως μπορεί να κρατήσει τους Παλαιστινίους υπό έλεγχον, συγχρόνως χωρίς να έχουν δικαιώματα, ούτε επαναστατικές τάσεις. Ο Νετανιάχου θα μείνει στην Ιστορία ως ο πιο πολωτικός πρωθυπουργός του Ισραήλ, αυτός που το οδήγησε στη χειρότερη τραγωδία που έχει χτυπήσει ποτέ το κράτος. Ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει αυτό. Μόνο μια δημοκρατική εξέγερση, μια γιγάντια διαμαρτυρία στους δρόμους, ίσως αλλάξει την κατάσταση».