Τουρίστες παρατηρούν τον τάφο του Χριστόφορου Κολόμβου στον καθεδρικό της Σεβίλλης, τον μεγαλύτερο του κόσμου | Kaveh Kazemi/Getty Images
Επικαιρότητα

Ηταν τελικά Ελληνας ο Κολόμβος; Οι επιστήμονες βρήκαν την απάντηση

Τι αποκάλυψε μεγάλη 20ετή έρευνα ομάδας ειδικών με επικεφαλής τον ισπανό ιατροδικαστή Μιγκέλ Λορέντε, όπως παρουσιάστηκε σε ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση της Ισπανίας το Σάββατο
Protagon Team

Το μυστήριο αιώνων σχετικά με την εθνικότητα του Χριστόφορου Κολόμβου αποκαλύφθηκε από επιστήμονες μετά από 20ετή έρευνα που περιλάμβανε την ανάλυση του DNA του.

Οπως αποκάλυψε το ντοκιμαντέρ της ισπανικής τηλεόρασης «Columbus DNA: His True Origin» (Το DNA του Κολόμβου: Η αληθινή του καταγωγή), ο εξερευνητής ήταν Εβραίος από την Ισπανία.

Το πρόγραμμα μεταδόθηκε από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTVE το Σάββατο, για να τιμήσει την εθνική ημέρα της Ισπανίας και την άφιξη του Κολόμβου στον Νέο Κόσμο.

Ερευνητές με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Μιγκέλ Λορέντε εξέτασαν μικροσκοπικά δείγματα λειψάνων που ήταν θαμμένα στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης, όπου βρίσκεται ο τάφος του Χριστόφορου Κολόμβου, σύμφωνα τις ισπανικές αρχές -αν και υπάρχουν αντίθετες απόψεις. Η ομάδα τα συνέκρινε με το DNA γνωστών συγγενών και απογόνων του.

Διάφορες χώρες διαφωνούν εδώ και αιώνες για την προέλευση και τον τελικό τόπο ανάπαυσης του Κολόμβου, ο οποίος ηγήθηκε των αποστολών που χρηματοδοτήθηκαν από την Ισπανία από τη δεκαετία του 1490 και μετά, ανοίγοντας τον δρόμο για την ευρωπαϊκή κατάκτηση της αμερικανικής ηπείρου.

Πολλοί ιστορικοί αμφισβήτησαν την επικρατέστερη έως σήμερα θεωρία ότι ο Κολόμβος ήταν από τη Γένοβα της βορειοδυτικής Ιταλίας. Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, ήταν Ισπανοεβραίος, Ελληνας, Βάσκος ή Πορτογάλος.

Ο Λορέντε, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την έρευνα την Πέμπτη, είχε επιβεβαιώσει προηγούμενες θεωρίες ότι τα λείψανα στη Σεβίλλη ανήκαν στον εξερευνητή.

«Σήμερα, κατέστη δυνατό να επαληθευτεί με νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί οριστικά η προηγούμενη μερική θεωρία ότι τα λείψανα στη Σεβίλλη, ανήκουν στον Χριστόφορο Κολόμβο», σημείωσε.

Η έρευνα για την εθνικότητά του περιπλέκεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου όγκου δεδομένων, αλλά «το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απολύτως αξιόπιστο», πρόσθεσε ο Λορέντε.

Ο Κολόμβος πέθανε σε ηλικία 55 ετών στη βορειοδυτική ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ το 1506, αλλά ήθελε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα που σήμερα μοιράζεται η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή.

Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Κούβα το 1795 και στη συνέχεια, όπως πίστευαν από καιρό στην Ισπανία, στη Σεβίλλη το 1898.

Το 1877, εργάτες βρήκαν ένα μολυβένιο φέρετρο θαμμένο πίσω από τον βωμό σε έναν καθεδρικό ναό στον Άγιο Δομίνικο, την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, το οποίο περιείχε μια συλλογή από θραύσματα οστών, που η χώρα λέει ότι ανήκουν στον Κολόμβο.

Ο Λορέντε είπε ότι και ότι και τα δύο σετ οστών ήταν ελλιπή, κάτι που σημαίνει ότι ίσως δεν μεταφέρθηκαν όλα τα οστά του Κολόμβου από τον Αγιο Δομίνικο στην Κούβα και από εκεί στη Σεβίλλη.