Οι άνθρωποι βλέπουν αποσβολωμένοι τα συντρίμμια των πολυκατοικιών στην πόλη Καχραμανμαράς που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό | Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS
Επικαιρότητα

Ιταλός γεωλόγος: «Η Τουρκία μετακινήθηκε νοτιοδυτικότερα»

Σε εγρήγορση και η Ιταλία, όπως λέει ο επικεφαλής του ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας. Δεν απέκλεισε νέο καταστρεπτικό σεισμό
Protagon Team

Την εκτίμησή του για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού που έπληξε την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας έκανε στην Corriere della Sera ο καθηγητής Κάρλο Ντολιόνι, επικεφαλής του ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV).

Το συμπέρασμα όσων είπε είναι τρομακτικό, αφού δήλωσε απερίφραστα ότι «στην Τουρκία και εντός μερικών δευτερολέπτων η γη μετακινήθηκε 3 μέτρα νοτιοδυτικότερα κατά μήκος ενός ρήγματος 150 χιλιομέτρων».

Ο Ντολιάνι απέκλεισε την περίπτωση τσουνάμι, καθώς «η προειδοποίηση έχει αρθεί», ωστόσο υπογράμμισε την «υψηλή σεισμική δραστηριότητα» της περιοχής.

Τόνισε δε ότι και η Ιταλία τελεί σε εγρήγορση, καθώς «μιλάμε για άκρως σεισμογόνο περιοχή, από τις πιο επικίνδυνες σε όλη τη Μεσόγειο, αφού σε προηγούμενους αιώνες εκεί υπήρξαν εξαιρετικά καταστρεπτικοί σεισμοί».

Κατά τη γνώμη του, ιδού τι ακριβώς συνέβη στην Τουρκία: «Από τις εκτιμήσεις που έχουμε και οι οποίες σταδιακά βελτιώνονται, αυτό που ονομάζουμε ‘‘αραβική πλάκα’’ μετακινήθηκε περίπου 3 μέτρα, με κατεύθυνση από Βορράν προς Νότον, σε σχέση με την ‘‘πλάκα της Ανατολίας’’. Το γεγονός συνέβη στο μεταίχμιο των δύο ‘‘πλακών’’. Το ρήγμα ενεργοποιήθηκε τουλάχιστον κατά μήκος 150 χιλιομέτρων, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη των τριών μέτρων».

Στην ερώτηση τι είδους κίνηση συνέβη, ο καθηγητής απάντησε ως εξής: «Κίνηση διαρκής. Το επίπεδο του ρήγματος είναι πολύ κεκλιμένο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρατηρούμε οριζόντια μετατόπιση των δύο πλευρών του ρήγματος. Μετακινήθηκαν το ένα σε σχέση με το άλλο. Ας το πούμε διαφορετικά: είναι σαν να κινήθηκε η Τουρκία σε σχέση με την ‘‘αραβική πλάκα’’ προς τα νοτιοδυτικά».

Ο Ντολιόνι δεν απέκλεισε την περίπτωση ο μεγάλος κίνδυνος να μην έχει παρέλθει: «Τα γεγονότα αυτού του είδους μπορούν να ακολουθήσουν άλλα, εξίσου σημαντικά αν όχι σημαντικότερα». Στο τέλος των δηλώσεών του, όμως, φρόντισε να είναι κάπως καθησυχαστικός, για τους συμπατριώτες του βέβαια: «Η συμπεριφορά ‘‘της επιδημίας’’ είναι γνωστή, όμως ο σεισμός έγινε πολύ μακριά από το ιταλικό γεωλογικό σύστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε, διότι η Ιταλία έχει περιοχές με διαρκή γεωλογική ζωτικότητα».