H Ευρωβουλή του Στρασβούργου κατά την επίσκεψη της Γιούλια Ναβάλναγια – οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες φρονούν ότι οι ευρωκάλπες αποτελούν στόχο του Πούτιν | REUTERS/Johanna Geron
Επικαιρότητα

Ρώμη: «Κίνδυνος ρωσικής παρέμβασης και στις ευρωεκλογές»

Στην ετήσια έκθεσή τους οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας λένε ότι η χώρα ήδη δέχεται κύματα ρωσικής προπαγάνδας, με την οποία επιχειρείται κοινωνική αναταραχή και κλονισμός της πίστης των πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς
Protagon Team

Ανέλυσαν τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά θέτουν ερωτήματα και για τις επόμενες 100 ημέρες, έγραψε η Repubblica : Θα προσπαθήσει η Ρωσία του Πούτιν να επηρεάσει τη δημοκρατική ψηφοφορία, όπως έχει ήδη κάνει; Ο λόγος για την ετήσια έκθεση των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, που αγωνιά και για τις κάλπες της Ευρωβουλής.

Οι πράκτορες της ιταλικής αντικατασκοπείας θεωρούν ότι η Ρωσία έχει κιόλας ξεκινήσει «υβριδικές εκστρατείες» εις βάρος της Ιταλίας και ολόκληρης της Δύσης «με κατασκοπευτικές ενέργειες, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, παραπληροφόρηση και προσπάθειες αποσταθεροποίησης με ‘‘όχημα’’ τα μεταναστευτικά ρεύματα από την Αφρική». Το σχέδιο του Κρεμλίνου, λένε, θυμίζει το αντίστοιχο της Κίνας – διότι και οι Κινέζοι έβαλαν στο στόχαστρο το κράτος της Μελόνι.

Η Ιταλία, σύμφωνα με την ανάλυση των 007 που διαθέτει, έχει δείξει «καλό επίπεδο αντοχής» στις επιθέσεις που δέχθηκε από Μόσχα και Πεκίνο. Ομως «οι ρωσικές υβριδικές δραστηριότητες είναι συνεχείς και αυξήθηκαν όταν άρχισε η σύγκρουση στην Ουκρανία».

Η Ρωσία προσπάθησε να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ιταλία σε δύο πεδία, στον ενεργειακό εφοδιασμό και στην κοινωνική ειρήνη, «μέσω οικονομικής προπαγάνδας που αποσκοπούσε στην αλλοίωση των πραγματικών στοιχείων για τις τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και το κόστος των πρώτων υλών».

Για το θέμα των ευρωεκλογών και τη ρωσική παρέμβαση οι ιταλοί πράκτορες έγραψαν τα εξής στην έκθεσή τους: «Οι μηχανισμοί πληροφόρησης που συνδέονται με το Κρεμλίνο προσπάθησαν να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή συνοχή και την εμπιστοσύνη των πολιτών, τόσο στους εθνικούς θεσμούς όσο και στους θεσμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

»Μετά τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως το RT και το Sputnik, η Μόσχα βασίστηκε στην υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης τρίτων χωρών για την προώθηση της προπαγάνδας της, διευρύνοντας παράλληλα την ικανότητα συντονισμού της σε διεθνές επίπεδο». Η Repubblica αναρωτήθηκε αν τα παραπάνω σημαίνουν ότι τα ρωσικά δίκτυα έχουν επεκταθεί και στην Ιταλία. Ασφαλώς, είναι η απάντηση σύμφωνα με την έκθεση των πρακτόρων.

Μάλιστα, ένας υπουργός της Μελόνι εξήγησε ότι «τις τελευταίες ημέρες, με τις διαμαρτυρίες μέρους του αγροτικού κόσμου, ορισμένα φιλορωσικά κανάλια στο web διακίνησαν την αβάσιμη ιδέα ότι οι αγροτικές αντιδράσεις γεννήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις που έφεραν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας».