Με νομοσχέδια που αυτήν την εβδομάδα περνούν από το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο η κυβέρνηση Ντράγκι θέτει όρους στον κλάδο των Υγειονομικών όσον αφορά τον εμβολιασμό τους, ενώ παράλληλα προστατεύει ιατρούς και νοσηλευτές από πιθανές νομικές περιπέτειες σε περίπτωση θανάτου ή βλάβης κάποιου πολίτη που θα λαμβάνει το εμβόλιο.
Το βασικότερο σημείο αυτών των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι η δυνητική στέρηση του δικαιώματος στην εργασία όσων Υγειονομικών αρνηθούν να εμβολιαστούν με κάποιο από τα αντικορονοϊκά σκευάσματα.
Αλλο σημείο, σημαντικό επίσης, είναι η ύψωση τείχους προστασίας στο υγειονομικό προσωπικό. Αυτό το δεύτερο σημείο είναι ένα μέτρο παροχής εγγυήσεων στους νοσοκομειακούς: ο ιατρός ή ο νοσηλευτής που εμβολιάζει δεν πρόκειται να κινδυνεύσει σοβαρά, από νομική άποψη βέβαια, στην απευκταία περίπτωση του θανάτου ή των σοβαρών βλαβών κάποιου από τους εμβολιασθέντες. Ο νοσοκομειακός δεν θα είναι δυνατόν να κατηγορηθεί παρά μόνο για «βαριά αμέλεια».
Οι παραπάνω νομοθετικές πρωτοβουλίες εκδηλώνονται σε χρονική στιγμή κατά την οποία η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει επιτάχυνση των εμβολιασμών. Μάλιστα την Τρίτη 30 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ιταλοί έχουν ήδη εμβολιαστεί με δεύτερη δόση σκευάσματος. Ο στόχος του κράτους είναι να έχει επιτευχθεί εμβολιασμός του 80% του πληθυσμού έως τις 30 Σεπτεμβρίου εφέτος.
Σε ό,τι αφορά την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος και των παραϊατρικών επαγγελμάτων, η Corriere della Sera έγραψε ότι ο εμβολιασμός των ιατρών, των νοσοκόμων και όσων εργάζονται σε στενή επαφή με τους ασθενείς θα γίνει βασική προϋπόθεση για την καταλληλότητα άσκησης του επαγγέλματος, ενώ θα υπάρξουν κλιμακωτές κυρώσεις. Αυτές θα κυμαίνονται από την απλή αναστολή και διαθεσιμότητα μέχρι τον ισόβιο αποκλεισμό από την υπηρεσία.
Το ιταλικό Μέσο σημείωσε ότι οι ιατροί ζήτησαν από την κυβέρνηση η «νομική ασπίδα» που τους προσφέρει να μην περιορίζεται μόνο στους εμβολιασμούς αλλά να επεκταθεί και στη θεραπεία των αρρώστων από τη νόσο Covid-19 και τις επιπλοκές της. Ωστόσο το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό. Ετσι θα εξασφαλίζονται μόνο στην περίπτωση των επιπλοκών ή του θανάτου από τη χορήγηση του εμβολίου, θα γλιτώνουν δηλαδή από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι δικαστικές έρευνες εφ’ όσον ο δικαστής τις διατάξει.
«Θα αναστέλλεται ο μισθός»
Υποχρεωτικός κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καταστεί ο εμβολιασμός των ιατρών και νοσηλευτών. Δεν θα υπάρξει άμεση απόλυση, λέει η Corriere, αλλά θα αναστέλλεται ο μισθός «έως ότου εκπληρωθεί η υποχρέωση» του εμβολιάζεσθαι. Μία άλλη καινοτομία των νομοσχεδίων του Ντράγκι αφορά την επιβολή κυρώσεων στις υγειονομικές δομές που δεν προσαρμόζονται ή δεν λαμβάνουν μέτρα εναντίον εκείνων που αρνούνται να εμβολιαστούν. Σε αυτές τις δομές περιλαμβάνονται και οι οίκοι ευγηρίας.