Ο Μπέπε Γκρίλο με τον διάδοχό του Λουίτζι Ντι Μάιο δείχνουν το επίσημο λόγκο του κόμματος στις επικείμενες εκλογές | YouTube
Επικαιρότητα

Ιταλία: Η στροφή στον ρεαλισμό από τα 5 Αστέρια έφερε στην έξοδο τον Μπέπε Γκρίλο

Και ξαφνικά ο ιδρυτής του Κινήματος ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει, δηλώνοντας απαυδισμένος από την πολιτική - Ή μήπως όχι και τόσο ξαφνικά;
Protagon Team

Σαν βόμβα έσκασε στην πολιτική -και προεκλογική- σκηνή της Ιταλίας η απόφαση του Μπέπε Γκρίλο να αποχωρήσει από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έξι μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το M5s, το κόμμα που ίδρυσε το 2009 ο δημοφιλής  κωμικός blogger και σχολιαστής, παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό που κυμαίνεται από 25% εώς 27,5%, σταθερά πάνω από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (24%). Στην αντίπερα όχθη η κεντροδεξιά συμμαχία (της Forza Italia του Μπερλουσκόνι με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και τους επίσης ακροδεξιούς «Αδελφούς της Ιταλίας») «πείθει» το 37% των ιταλών ψηφοφόρων (με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα του Βορρά να μην ξεπερνούν το 15% και 13,7% αντίστοιχα) χωρίς ωστόσο να δείχνει ικανή να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Ο Γκρίλο είχε δηλώσει και κατά το παρελθόν ότι εγκαταλείπει την πολιτική και επιστρέφει στη σάτιρα, συγκεκριμένα πριν από τρία χρόνια, μόλις 12 μήνες μετά τη δυναμική εμφάνιση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στις ευρωεκλογές.

Τώρα όμως, ο ιδρυτής του ανακοίνωσε την οριστική απόφασή του να αποχωρήσει από το κόμμα, δηλώνοντας απαυδισμένος από την πολιτική. Τα τελευταία 24ωρα, μάλιστα, «εξαφανίστηκαν» από το blog του οι περισσότερες αναφορές στο αντισυστημικό κίνημα.

Γνώστες της ιταλικής πολιτικής σκηνής σημειώνουν ωστόσο ότι η εν λόγω απόφαση δεν είναι και τόσο ξαφνική, καθώς ο Γκρίλο έδειχνε εδώ και καιρό τάσεις αποστασιοποίησης από τα 5 Αστέρια.

Ο λόγος προφανής, εκτιμούν, και κάνουν λόγο για μία τακτική που αποσκοπεί στην ενίσχυση των πιθανοτήτων νίκης του κόμματος  στην αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου.

Και αυτό γιατί το κίνημα του Γκρίλο δείχνει πια να κατάλαβε τους κανόνες του επικοινωνιακού παιχνιδιού και αποφάσισε να αφαιρέσει όλα τα μέτρα που μπορεί να «τρομάξουν» τους ψηφοφόρους (και μαζί και τον επαναστάτη αντικομφορμιστή Μπέπε Γκρίλο). Ενδεικτική είναι η μεταστροφή του έναντι του ευρώ, καθώς τα 5 Αστέρια δηλώνουν τώρα ότι δεν επιδιώκουν έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά «αναμόρφωση» του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος (μία ρητορική που φέρνει  μνήμες της μεταστροφής  του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα), ενώ ούτε λόγος να γίνεται πια για δημοψήφισμα για το ενιαίο νόμισμα.

Οσο για τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες, από το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ισοι, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει οπωσδήποτε να μιλάμε με το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Το να κυβερνήσουμε μαζί, βέβαια, είναι άλλη ιστορία…».

Τον τόνο για την επόμενη ημέρα στο M5s έδωσε ο προαλειφόμενος ως νέος ηγέτης του κόμματος και νυν υποψήφιος πρωθυπουργός, Λουίτζι Ντι Μάιο.  Το διαζύγιο με τον Γκρίλο δεν συνιστά «άρνηση του παρελθόντος», ούτε «πατροκτονία» είπε την Τρίτη ο 31 ετών Ντι Μάιο, «σφραγίζοντας» έτσι «το τέλος εποχής Γκρίλο» στο κόμμα.